Certificatul energetic – obligatoriu şi, totuşi, ocolit la încheierea tranzacţiilor!

# Argeşul are 22 de auditori energetici, dar nici aceştia nu sunt tocmai ocupaţi. # Constantin Băjenaru, preşedinte FAPLA: ”Dacă e să fim corecţi cu normele UE, trebuie să-l facem. Dacă e să fim corecţi cu bugetul familiei, putem să nu-l facem!” # Gabriela Parnia - auditor energetic: “Încheierea unui contract, în absenţa certificatului energetic, poate fi lovită de nulitate”. Teoretic obligatoriu, certificatul energetic sau certificatul de performanţă energetică al unei clădiri este documentul tehnic ce atestă performanţa energetică a imobilului. Acesta poate fi întocmit doar de către un auditor energetic autorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Argeşul are  22 de auditori energetici, dar nici nu-i trebuie mai mulţi, pentru că interesul obţinerii unui astfel de document nu este tocmai ridicat la nivel de judeţ. Cei care închiriază sau vând locuinţe preferă tranzacţii cu banii jos, pentru a evita certificatele energetice cerute la tranzacţiile încheiate prin bănci. Auditorii energetici avertizează însă că un contract de vânzare-cumpărare neînsoţit de certificatul energetic poate fi contestat şi lovit de nulitate.

Legea spune că toți cei care vor să vândă sau să închirieze o locuință trebuie să se prezinte la notar și cu un certificat care să ateste performanța energetică  a apartamentului, document  pe care-l pot obţine uşor, în 48 de ore, de la un auditor energetic. Pentru o garsonieră, obţinerea certificatului energetic porneşte  de la 200 lei (cu negociere), iar pentru un apartament cu două camere, costul unui astfel de document ajunge la  peste 250 lei, în timp ce la trei  camere, solicitantul ajunge să plătească şi  400 de  lei. La case şi vile, costurile pornesc  de la 3,5 lei/mp. Certificatul are o valabilitate de zece ani şi oferă informaţii în legătură cu eficienţa energetică a clădirii sau a locuinţei, prin încadrarea acesteia într-o clasă energetică (de la clasa A- eficienţa energetică ridicată, la clasa G- eficienţa energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie.
“Din 19 iulie, cerificatele energetice sunt obligatorii, ceea ce este un lucru bun, mai ales pentru cei care achiziţionează o  locuinţă, întrucât din document reiese clar dacă este vorba despre o locuinţă energofagă sau despre una bine gospodărită, conservativă. Diferenţele de preţ la utilităţi între cele două tipuri de locuinţe pot fi de 30-40%, ceea ce înseamnă un procent important. Cu acest document, preţul tranzacţiei se stabileşte în cunoştinţă de cauză!”, explică Gabriela Parnia, unul din cei 22 de auditori autorizaţi din judeţul Argeş (14-la Piteşti, 4 - la Câmpulung, 1- la Curtea de Argeş, 1- la Călineşti, 1- la Ştefăneşti, 1- la Mărăcineni).
Între auditorii autorizaţi, bătaia pe clienţi este mare pentru că numărul celor care solicită astfel de documente este relativ mic şi-n plus, proprietarii de locuinţe au descoperit că încă le mai pot vinde sau închiria, ce-i drept cu riscuri, şi fără a apela la serviciile unor astfel de experţi. În plus, pe internet găseşti o serie de aşa-zişi auditori,  care-ţi evaluează locuinţa …telefonic, contra unor tarife mult mai mici decât ale experţilor. Pe respectivele documente însă, cumpărătorii n-ar trebui să pună mare preţ.
“Îi sfătuim pe cei interesaţi să verifice, în primul rând, dacă auditorii sunt autorizaţi şi să nu se ia după folclor!”, spune Gabriela Parnia, auditor energetic.
Numai că argeşenii încă mai caută portițe care să le permită închirierea şi chiar vinderea locuințelor fără certificate energetice. Unii chiar reuşesc, mai ales dacă cel care cumpără sau închiriază consimte să dobândească proprietatea sau folosinţa imobilului respectiv pe riscul său.. Obligativitatea rămâne însă dacă plata se face prin bănci. Cei care solicită vânzătorilor certificate energetice sunt, în primul rând, aceia care achită contravaloare apartamentului cu ajutorul unui credit, forțați fiind de bănci să le obțină.

Constantin Băjenaru: “Nu ştiu câţi piteşteni sunt dispuşi să dea banii pe certificate energetice”

Nici conducerea Federaţiei Asocaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş nu este tocmai optimistă în privinţa alinierii populaţiei la normele Uniunii Europene.
“Dacâ în 2011, când a fost adusă în discuţie obligativitatea acestui document, Piteştiul nu era pregătit pentru certificatele energetice, pentru că nu avea stabilite zonele de încălzire unitară, iar peste 90% dintre blocuri  nu aveau determinate suprafețele echivalente termic, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar în acest moment pot fi scoase cerificare ce atestă, cu precizie, performanţa energetică a clădirii. Problema care se pune este câţi piteşteni sau argeşeni sunt dispuşi să obţină. Acest certificat. Dacă e să fim corecţi cu normele UE, trebuie să-l facem. Dacă e să fim corecţi cu bugetul familiei, putem să nu-l facem, pentru că, până la urmă, acest document reprezintă o cheltuială în plus. Nu ştiu câţi vor da, până la urmă, banii pe certificate energetice. În momentul acesta suntem într-un pionierat. Vom vedea cum vor evolua  lucrurile!”, spune Constantin Băjenaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari Argeş.
Mare atenţie! Chiar dacă sunt tentaţi să ignore certificatul energetic, în ideea negocierii unui preţ mai bun,  cei care sunt dispuşi să cumpere o locunţă în astfel de condiţii ar putea avea surprise.
“Încheierea unui contract, în absenţa cerificatului energetic, poate fi lovită de nulitate! Oricine poate contesta un astfel de document neînsoţit de cerificat energetic!”,  averizează Gabriela Parnia , auditor energetic .
Gabriela Parnia, auditor energetic: “Pentru apartamente, un certificate energetic costă între 250 şi 400 de lei sau chiar mai mult, iar diferenţele nu sunt date în primul rând de suprafaţă, aşa cum s-ar putea crede, pentru că un auditor pierde acelaşi timp şi la evaluarea unei garsoniere, şi la evaluarea unui apartament cu două camere, ci în funcţe de clădire, dacă aceasta este tipizată (blocurile ridicate în perioada comunistă) sau nu. Într-un bloc în care toate apartamentele sunt la fel, unui  auditor îi este mai uşor să evalueze apartamentele, decât într-o clădire nouă, în care locuinţele sunt diferite. Preţurile minimale corespund lucrărilor de audit care se fac pentru câte un bloc întreg!” .

Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea