Primarul Ion Georgescu: Dacă referendumul va avea loc în octombrie şi va trece cu jumătate plus unu, atunci, Mioveniul poate fi, începând cu data de 1 ianuarie 2014, municipiu

Oraşul Mioveni, în ultimii ani, a cunoscut un grad de dezvoltare foarte mare, având un rol economic, social, politic, şi cultural însemnat în judeţul Argeş şi nu numai, fapt pentru care administraţia locală din Mioveni, în speţă primarul Ion Georgescu, a luat hotărârea să înceapă demersurile pentru ridicarea la rang de municipiu a localităţii pe care o păstoreşte de peste două mandate. Primarul oraşului Mioveni a fost desemnat, în anul 2011, de către Revista de Administraţie Publică Locală din România, ca fiind cel mai bun primar de oraş din ţară.

”Facilităţile municipiilor sunt numeroase: municipile iau subvenţii de la stat, pe când oraşele nu pot face asta”

# Domnule primar, ştiu că aveţi un obiectiv măreţ pentru perioada următoare, şi anume ridicarea în ,,grad” a Mioveniului, trecerea de la oraş la municipiu. Care este scopul acestei transformări?
- În primul rând eu m-am gândit la viitorul copiilor noştri, iar în al doilea rând de a aduce mai aproape de cetăţeanul din Mioveni instituţiile statului. Facilităţile municipiilor sunt numeroase: municipile iau subvenţii de la stat, pe când oraşele nu pot face asta, instituţiile publice din zonă, mă refer la Primăria Mioveni şi Poliţia Mioveni, ar creşte personalul cu 30-35%, instituţiile deconcentrate, multe din ele, ar deschide puncte de lucru la Mioveni, fapt care ar veni în sprijinul nu numai al locuitorilor din Mioveni, ci şi al locuitorilor comunelor limitrofe. Astfel, aceștia nu ar mai fi nevoiţi să meargă până la Piteşti.
# Taxele şi impozitele rămân neschimbate?
- Ce pot să vă spun este faptul că nu este adevărat că se majorează taxele şi impozitele, pentru că, şi la comună şi la oraş şi la municipii, taxele şi impozitele sunt stabilite de membrii consiliului local. Nu e obligatoriu să fii comună şi să ai taxe mici, cum nu e obligatoriu să fii municipiu şi să ai taxe mari.  Din punctul de vedere al celor două mari platforme industriale, probabil, în 2-3 ani de zile o să vorbim şi de a treia platformă industrială în Mioveni, Pentru Parcul Industrial, care se va realiza, am considerat că  este oportună această modificare şi, totodată, fiind un oraş european consider că ar fi bine să fie municipiu. Acestea sunt justificările şi motivaţiile mele. Este o propunere legislativă în care locuitorii oraşului decid dacă vor sau nu ca localitatea lor să fie municipiu. Eu am declanşat-o. Acum această propunere se află pe masa prefectului, iar prefectul, la rândul dumnealui, trebuie să înştiinţeze Guvernul şi să respecte toate procedurile ca la orice referendum care a avut loc până acum.
Totul rămâne la latitudinea locuitorilor din Mioveni pentru că, în final, ei decid. Eu, faţă de dumnealor, prin jurământul pe care l-am depus, mi-am făcut şi cred că îmi fac datoria. Le-aş recomanda să se gândească la viitor pentru ei, pentru comunitate şi pentru copiii lor care vor rămâne în Mioveni. Nu trebuie să ne fie numai nouă bine. Trebuie să lăsăm ceva în urma noastră şi pentru copiii noştri.
# V-au ajutat parlamentarii din Argeş în această iniţiativă?
- Am discutat, deja, cu dumnealor, numai că ei vor intra în roluri după referendum. Nu se pune problema ca parlamentarii din Argeş, indiferent de culoarea politică, să nu ne ajute, cel puţin aşa cred din discuţile pe care le-am avut până acum. Automat că parlamentarii de Mioveni este normal să fie implicaţi mai mult  pentru că îşi au sedile aici.

”Din toate punctele de vedere, Argeşul merită să fie reşedinţă de regiune”

# Care au fost cei mai activi parlamentari?
- Dacă aş pune în ordine, în această problemă, cei mai activi sunt: Şerban Valeca, Simona Bucura Oprescu, Iulian Cristache şi Mihai Deaconu. Sunt cei patru parlamentari care sunt din zonă. Aţi văzut că i-am nominalizat şi pe cei de la PP-DD pentru că au venit la mine, cum au auzit anunţul pe care l-am făcut public, şi m-au întrebat cu ce mă pot ajuta. Inclusiv organizaţia PP-DD din Mioveni, care este şi membră a Consiliului Local, şi-a arătat disponibilitatea de a mă sprijini în această iniţiativă, cel puţin prin vocea celor trei consilieri şi a preşedintelui organizaţiei. Aceștia susţin în totalitate, alături de USL, această acţiune. Eu am dat scânteia, restul e treaba Prefecturii Argeş, Consiliului Judeţean Argeş şi a Guvernului României, iar după ce aceste instituţii mă înştiinţează procedural că s-a demarat în totalitate această acţiune, atunci voi chema la consultări şi celelalte partide politice din Mioveni să vedem dacă şi dumnealor susţin această iniţiativă.
# Credeţi că veţi reuşi această performanţă de schimbare a oraşului Mioveni în municipiu până la sfârşitul anului?
- Din punct de vedere procedural cred că voi reuşi, dacă Guvernul dă viză de organizare a referendumului. Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, şi cu domnul prefect, Cristian Soare, este posibil să se organizeze referendum în luna septembrie sau octombrie. Tot se vorbeşte prin media că este posibil, pentru regionalizare, să se organizeze referendum în luna octombrie. Este posibil ca Guvernul să comaseze cele două referendumuri în această lună. Până pe 1 august cred că se va şti dacă referendumul va avea loc în septembrie sau în octombrie. Dacă referendumul va avea loc în octombrie şi va trece cu jumătate plus unu, atunci Mioveniul poate fi, începând cu data de 1 ianuarie 2014, municipiu.
# Profit de această ocazie şi, pentru că tot aţi pomenit de regionalizare - şi mai ales că sunteţi membru în comisia de administraţie publică din partea Asociaţiei Oraşelor din România - vă rog să-mi daţi  un punct de vedere cu privire la acest proces. Cum vedeţi dumneavoastră regionalizarea?
- Fiind membru al comisiei de administraţie publică din partea Asociaţiei Oraşelor din România, am participat la mai multe dezbateri cu privire la regionalizare, inclusiv la dezbaterea de la Ploieşti ce a avut loc acum două săptămâni.
Eu cred că, din toate punctele de vedere, Argeşul merită să fie reşedinţă de regiune din punct de vedere administrativ, din punct de vedere economic - pentru că din Argeş pleacă 20% din exportul României, din Argeş pleacă 5,5% la PIB-ul României, din Argeş de la Dacia 250 de mii de oameni au de muncă în România şi, fără să fiu pătimaş, dacă capitala automobilului românesc este în Argeş, eu zic că merită să fie şi reşedinţă de regiune. Totodată, mi-a întărit convingerea inclusiv interviul premierului Victor Ponta, cel acordat din Madrid, când a spus că Dacia - Renault se află în primele trei firme constructoare de maşini ca şi export şi că altele se închid din Europa şi din alte zone, pe când cei de la Dacia se dezvoltă. La dezbaterea care va avea loc în perioada imediat următoare la Piteşti, vom încerca să-l convingem pe vicepremierul Liviu Dragnea să ia în calcul şi această variantă sau poate o altă regiune. Prahova este o zonă mai mult turistică decât industrială, ori Argeşul este mai puţin turistic. Eu cred că suntem mai compatibili cu Vâlcea, cu Oltul, cu Doljul, cu Călăraşul. Eu nu am acces la informaţiile vicepremierului, mă refer la indicatorii de performanţă, dar trebuie găsit un compromis încât să fie bine pentru toată lumea. Bineînţeles că îmi doresc dezvoltarea, îmi doresc absobţia fondurilor europene cât mai mult şi îmi doresc, dacă este benefică, să se realizeze şi regionalizarea.
Temerea mea cea mai mare este cu reşedinţa la Prahova, dacă impozitele care provin de la marii agenţi economici - şi mă refer de la cele două platforme industriale din Mioveni, trecând pe la Prahova, mai ajung la Mioveni!? Asta este singura mea temere. Şi ar mai fi şi o altă variantă care ar trebui luată în calcul. Uzina Dacia fiind un mare agent economic, care în perioada de criză a fost singurul din România şi din zona Argeş care a dus greul şi a dat impozite şi taxe la timp la stat, dacă nu pentru noi, poate pentru ei s-ar putea găsi o soluţie şi cu Argeşul pentru a fi reşedinţă de regiune. Avem cercetarea nucleară şi platforma care, la ora actuală, asigură  cei 30% din energia nucleară. Mioveniul – prin coloșii economici din raza teritorială – reprezintă o forță. Forță de care trebuie ținut, obligatoriu, cont...
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea