Fermele de familie nu mai prezintă interes pentru fermierii argeşeni

# Termenul limită de depunere a proiectelor pe măsura 121 s-a prelungit până la data de 14.08.2013. La ultima sesiune de depunere a proiectelor pentru măsura 121 ,,Modernizarea exploataţiilor agricole” ce vizează fermele de familie şi care a fost deschisă, iniţial, în perioada 25 iunie - 31 iulie, fermierii nu s-au înghesuit să depună proiecte, fiind depus la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Argeş, în toată această perioadă, doar un singur proiect. Aceeaşi situaţie a fost şi la nivel naţional fapt pentru care s-a luat hotărârea să se prelungească termenul limită de depunere a proiectelor pe măsura 121 până la 14.08.2013.
Pentru a veni în sprijinul fermierilor interesaţi să acceseze Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” adresată celor care vor să dezvolte fermele de familie, APDRP a pus la dispoziţia potenţialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model şi informaţii documentate tehnic.
În cadrul acestei măsuri există şase tipuri de proiecte pentru: ferme de legume în câmp (maximum două ha), ferme de legume în spaţii protejate (1.000 mp), livadă de pomi şi arbuşti fructiferi (5 ha), ferme de vaci destinate producţiei de lapte (20 capete), ferme pentru creşterea păsărilor (găini ouătoare – 4.000 capete), ferme de creştere şi îngrăşarea porcilor în circuit închis (100 de capete).
Totodată, la nivelul Ministerului Agriculturii s-a obţinut cu hotărâre de guvern ca, pentru această măsură, cei care vor lua credite pentru cofinanţare pot să ia de la o instituţie financiară agreată de Ministerul Agriculturii la o dobândă mai mică decât a unui credit normal, pe o perioadă de 10 ani. O altă facilitate pentru fermier în contractarea acestui credit mai este perioada de graţie, în primii trei ani de la contractare, timp în care fermierii au timp să-şi crească exploataţia.
,,Acest credit se poate lua numai în urma unui proiect avizat de APDRP şi mai mult decât atât, nu are nevoie de garanţii. Acest credit este garantat de Ministerul Agriculturii tocmai pentru a încuraja fermierii şi a nu mai fi sceptici în contractarea unui împrumut bancar”, ne-a explicat directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Argeş, Gheorghe Iliescu (foto). L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea