”Din anul 2015, fermierii ar putea primi pentru primele 30 de hectare cultivate un sprijin de 177euro/hectar”

# Declară Marius Stroescu, directorul APIA Argeş. Omul prin mâna căruia trec milioane de euro anual, Marius Stroescu, directorul APIA Argeș, ne-a prezentat, într-un scurt interviu, o parte din activitatea instituției pe care o conduce, cât și o parte din perspectivele pe care le au cei ce activează în domeniul agricol.
# Câte solicitări de subvenţie, pe suprafaţă, aţi primit în anul 2013 ?
- În anul 2013 s-au înregistrat 29.520 de cereri, primite pentru subvenţionare prin SAPS (schema de plată unică pe suprafaţă), iar toate aceste cereri au însumat o suprafaţă de 186.600 de hectare, pentru care fermierii argeşeni au primit subvenţie.
# Care a fost valoarea subvenţiei pe hectar în anul 2013?
- Sprijinul financiar acordat fermierilor a crescut de la an la an. Dacă în 2007, fermierii primeau o subvenţie prin SAPS de 50,5 euro pe hectar, anul acesta au primit 140 euro pe hectar. Totodată, vreau să precizez că, din anul 2015, fermierii ar putea primi, pentru primele 30 de hectare cultivate, un sprijin de 177euro/hectar, iar pentru restul suprafeţei vor primi 150euro/hectar.
# Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Argeş a început un control în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2013. Până în momentul de faţă s-au găsit nereguli grave la fermieri?
- Din cele peste 200 de ferme ce au fost controlate până acum, din care 18 ferme controlate clasic, 151 ferme au fost controlate în vederea respectării, de către acestea, cerinţelor de eco – condiţionalitate reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei; s-a constatat o singură problemă mai gravă la un fermier, din Berevoieşti, care avea declarate 236 ovine şi 76 caprine, însă acesta a refuzat controlul, lucru ce dovedeşte lipsa animalelor.
# Ce ne puteţi spune despre conţinutul ridicat de nitraţi din sol despre care se vorbeşte în ultima perioadă?
- În judeţul Argeş nu reprezintă un pericol conţinutul de nitraţi din sol, ci cel din apele de suprafaţă sau din pânza freatică, mai ales acolo unde sursa de apă este în apropierea grajdurilor, foselor sau haznalelor. Pentru a preîntâmpina creşterea concentraţiei de nitraţi ar trebui să se construiască platforme betonate de către crescătorii de animale sau platforme comunale. L.G.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea