Personalități și mărci înregistrate ale localităților din județ

# Istorii argeșene branduite, în serial. Argeșul a fost și va rămâne un loc de referință pe harta culturii românești, indiferent că vorbim despre următorii 100 de ani, sau despre viitorii 1000 de ani. Personalități politice, culturale și nu numai au plecat de pe tărâmul Meșterului Manole și au promovat Argeșul, prin activitatea și numele lor, în lume. Am folosit ca material documentar două volume scrise de Grigore Constantinescu: „Argeșul monumental” și ”Argeș-Dicționar Etnocultural”.

Rezervație arheologică importantă la Cetățeni

Comuna Cetățeni este atestată documentar în anul 1548, însă dovezile arheologice o postează în istorie încă din perioada geto-dacilor. Dovadă în acest sens stau niște fortificații descoperite aici, niște morminte, o cetate din perioada hallstatiană. Aici există celebra mănăstire - Cetățuia Negru Vodă, despre care se spune că ar poseda un izvor miraculos care dă apă doar o dată pe an. De asemenea, există un microrelief carstic, care se întinde pe 10 ha și este situat pe cursul superior al râului Dâmbovița. De asemenea, aici există o importantă rezervație arheologică, întrucât aici se atestă existența unei așezări geto-dacice consolidate. De asemenea, aici a existat și un important refugiu al locuitorilor, iar despre acest loc se mai spune că a avut un rol definitoriu în formarea statului feudal independent Țara Românească.
Localitatea Cicănești își revendică originile în anul 1480, însă, două topoare din piatră găsite aici trimit istoricul comunei în Epoca Bronzului, cultura Tei. Numele satului Mioarele dă și ocupația de bază a localnicilor; crescutul oilor. Bisericile sunt cam singurele obiective arhitectonice din localitate. Se pare că nicio personalitate nu-și poate lega numele de cel al comunei Cicănești, potrivit materialului care inspiră această rubrică, semnat de Grigore Constantinescu.

Casa Armand Călinescu e la Ciomăgești

Comuna Ciomăgești a apărut în 1536, iar ca ocupație de bază a localnicilor ar fi confecționarea doagelor sau a vaselor din doage. Aici se găsește casa Armand Călinescu, fostul prim-ministru al României, care a devenit sediul primăriei din comună. De asemenea, aici se mai află și vila generalului doctor Gheorghe Dianu, o construcție unicat la nivel arhitectural. De numele comunei se leagă cel al colonelului și fostului comandant al grupului operativ de căi ferate, Traian Panaitescu, precum și cel al profesorului Ion Păroșanu.
Cocu a apărut în 1439, însă un tezaur cu monede greco-macedonene la Răchițele de Jos arată că localitatea exista dinaintea atestării documentare. Despre locuitori se spune că erau mari consumatori de mămăligă, având în vedere că această predispoziție culinară a dat și numele unuia dintre sate: Făcălățești (obiect cu care se amestecă mălaiul la fiert), iar denumirea satului Răchițele spune că aici flora dominantă este răchita. Aici s-a născut Nicolae Crețulescu, cunoscut militant politic anticomunist, martir, partizan în Munții Argeșului care a sfârșit executat în Penitenciarul Jilava.

Case personalizate la Corbeni, de pe vremea mareșalului Antonescu

Localitatea Corbeni provine din 1579, iar pe teritoriul acestei comune se află un sit arheologic format dintr-un ansamblu de curți care au aparținut boierilor Bucșenești. Satul Antonești este de departe unul de referință, pentru că acesta a fost construit de către fostul conducător al statului român, mareșalul Ion Antonescu, care să dea direcția dezvoltării rurale. Obiectivul a fost realizat de către prim-ministrul de la acea vreme, Mihai Antonescu, cu ajutorul a 800 de prizonieri sovietici de origine ucraineană, capturați la Odessa. Acesta trebuia să conțină următoarele: palat administrativ, casa operelor sociale, dispensar, maternitate, cămin cultural cu sală de spectacole, bibliotecă, grădiniță, bancă, cantină pentru copii, cooperativă sătească, băi populare, piață de legume și fructe, piață publică centrală de tip agora, școală horticolă, școală primară, stadion sportiv, gară și han turistic. Arhitectul celebru Richard Bordenache  este acela care s-a ocupat de arhitectura caselor din zonă, care trebuia să aibă identități specifice, gen „Casa cu floarea soarelui”;  „Casa cu cocoș”;  „Casa cu cerb”, etc. În prezent, la Corbeni mai există Vila Bordenache, care a aparținut celebrului arhitect, iar de numele localității se leagă cele ale pilotului-aviator Ștefan Mateescu și al inginerului chimist Costache Sava. Ana Luca


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea