Muzeul Goleşti primeşte 11 milioane lei pentru reabilitare, conservare şi punere în valoare

# Filofteia Pally, directorul Muzeului Goleşti: “Tot ce este semnificativ în legătură cu istoria unor locuri, a unor personalităţi, a mărturiilor autentice pe care le promovează Muzeul trebuie să străbată timpurile”. Proiectul ce vizează Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii  presupune renovarea clădirii conacului de la Goleşti, reabilitarea muzeului de etnografie, refacerea zidului de incintă cu  patru turnuri de colţ, a turnului porţii, precum şi a parcului din jurul conacului şi a celui alăturat.
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii în aer liber de la Goleşti este considerat unul dintre cele mai mari şi mai importante muzee etnografice din România, întâiul dedicat

ocupaţiilor poporului român. Ansamblurile de arhitectură tradiţională expuse aici reunesc aproape 150 de monumente de tezaur ce fac din Muzeul Goleşti un muzeu unic, nu doar prin profilul tematic, ci prin întreaga ambianţă pe care o recompune, de la mediul natural vegetal, la infrastructură, vecinătăţi, organizarea vieţii economice şi a vetrei satului cu toate instituţiile sale administrative, punerea în valoare a mărcilor şi simbolurilor sociale caracteristice, a interioarelor care descriu – prin mesaje morfologice, decorative şi cromatice – standardele de viaţă ale unei comunităţi tradiţionale româneşti din secolul al XIX-lea. Din vara acestui an, muzeul beneficiază de un proiect de reabilitare, conservare şi punere în valoare, proiect cu o valoare de aproape 11 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile 7,6 milioane.  Lucrările ar urma să fie finalizate în vara anului 2014.
“Tot ce este semnificativ în legătură cu istoria unor locuri, a unor personalităţi, a mărturiilor autentice pe care le promovează Muzeul trebuie să străbată timpurile, să impună norme de civilizaţie şi progres, dând perspectiva şi direcţia de dezvoltare generaţiilor care se succed. Se poate afirma că Muzeul reprezintă chintesenţa experienţei umane în unul sau mai multe domenii, un seif plin cu cele mai strălucitoare bijuterii, accesibil tuturor muritorilor de rând, oricât de pragmatică şi desacralizată ar fi societatea cu care suntem contemporani. Este adevărat, nu toţi ştim să privim şi, uneori, chiar când vedem, nu reuşim să înţelegem semnificaţia imaginii, pentru că, educaţional, nu stăpânim criteriile de valoare. Doar o corelare ideală între sistemul de învăţământ şi cel cultural poate conduce la o stare de normalitate în care, oricât de săraci am fi, adevărata bogăţie – cea spirituală – nu se pierde şi nu se devalorizează.” explica, Filofteia Pally, directorul Muzeului Goleşti, în volumul Personalităţi Argeşene, lansat de Atitudine în Argeş în luna mai a acestui an.

Muzeul de la Goleşti avea nevoie de un asemenea proiect, spune conducerea instituţiei,  pentru că este un muzeu unic. “Este un spaţiu al nostalgiei pe care o trăieşte fiecare vizitator, chiar dacă, la modul obiectiv, nu ar avea motive să şi-o reamintească; emoţia pe care o transmite drumul prin istoria familiei Golescu şi prin satul bunicilor are conotaţii ereditare, în miezul ei existând o informaţie genetică pe care o mai regăsim doar în experienţa însuşirii limbii materne – învăţăm amintindu-ne. Din această perspectivă, Muzeul Goleşti este călătoria spre noi înşine.”, afirmă Filofteia Pally, explicând că un muzeu de complexitate enciclopedică, aşa cum este, în esenţa sa, Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, are responsabilităţi majore în plan ştiinţific, educaţional, cultural şi de timp liber: “muzeul este, conform definiţiei sale, instituţia publică de cultură, aflată în serviciul societăţii, care colecţionează, conservă, cercetează, restaurează, comunică şi expune, în scopul cunoaşterii, educării şi recreării, mărturii materiale şi spirituale ale existenţei şi evoluţiei comunităţilor umane, precum şi ale mediului înconjurător. De aici rezultă rolul şi întreaga importanţă, pentru comunităţile umane, a sistemelor de valori pe care le tezaurizează un muzeu”.

Bugetul proiectului
”AMENAJAREA COMPLEXULUI MUZEAL GOLEŞTI – REABILITAREA, CONSERVAREA ŞI PUNEREA ÎN VALOARE”
Valoarea totală a proiectului este de:             10.929.649,88 lei
Valoarea eligibilă a proiectului :                     7.790.995,30 lei
Valoarea neeligibilă a proiectului:                 1.040.833,70 lei
Co-finanţarea beneficiarului:                            155.819,91 lei
Valoarea grantului solicitat:                           7.635.175,39 lei
Perioada de implementare a proiectului este de:     12 de luni
Data semnării contractului:                      11.07.2013
Data de începere a perioadei de implementare a proiectului: 12.07.2013.
Data de finalizare a perioadei de implementare a proiectului:12.07.2014.

Obiective reabilitate în cadrul proiectului
1. Clădirea conacului;
2. Muzeul de etnografie;
3. Zidul de incintă cu 4 turnuri de colţ;
4. Turnul porţii;
5. Parcul din jurul conacului;
6. Parc alăturat incintei (împrejmuire) şi amenajarea parcării

Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea