Artistul care umple încăperea cu vocea lui!

# Amza Angheluș cântă fără stație de amplificare și nici nu remarci acest lucru. O voce puternică, bărbătească, domină sala Casei de Cultură Bascov. Este unul dintre soliștii instituției, Amza Angheluș. Numele lui nu este cunoscut mai deloc pe scenele din țară, și nici din emisiunile de gen din media. Am aflat și de ce: un cunoscut realizator de emisiune de folclor i-a cerut, ca să-l promoveze, nu mai puțin de 10.000 lei. A făcut Școala Populară de Artă, iar în prezent are 37 de ani de activitate artistică. A fost unul dintre colaboratorii cunoscutului interpret și om de spectacol Constantin Tică Sorescu.

Îi cânta lui Ceaușescu cântece patriotice

Însă, cartea lui de vizită cea mai importantă ar fi aceea că, de fiecare dată când fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu, ajungea în Argeș, Amza Angheluș, era chemat să-i cânte și să-l încânte: „Îi plăcea să-i cânt cântece patriotice ”Noi suntem români”, „A sosit ziua dreptății”. M-au chemat odată să cânt la Muntenia. Când intru acolo, cine era?! Era Ceaușescu cu președintele Chinei de acum. Asta era după vizita lui Ceaușescu în China”, povestește Amza Angheluș.  Deși era angajat al combinatului petrochimic din oraș, artistul nostru a vizitat aproape toată Europa în turnee.

O perioadă a fost cunoscut doar prin restaurante și de către nuntași, pentru că nu s-a mai găit loc pentru el pe nicio scenă de spectacol, nici măcar din alte județe. Își aminte că, odată, la o nuntă la Vâlcea, trebuia să cânte înaintea Mariei Dragomiroiu. Se pare că a impresionat-o atât de mult pe cântăreață cu vocea lui puternică și cu darul de a face spectacol, încât artista a refuzat să-și mai facă programul după acesta, de teamă că nu se va ridica la nivelul prestației argeșeanului nostru.

Gheorghe Turda i-a cerut autograf

Altădată, la un spectacol prin care sărbătoreau 20 de ani de aniversare ai combinatului la care lucra, a căzut rețeaua de înaltă tensiune. Aici, trebuia să cânte cu Ion Dolănescu. Amza Angheluș n-a fost deranjat prea mult de acest incident; a început să cânte fără stație de amplificare, mai ales că și vocea îl ajută. La final, a dat autografe lui Gheorghe Turda, lui Ion Dolănescu și Matildei Pascal Cojocărița. Ion Dolănescu chiar l-a întrebat: “Dar cum cânți fără stație? Eu nu pot”, i-ar fi spus acesta admirativ.   Se vede de la o poștă că îi place foarte mult să cânte. Cum are ocazia, fredonează câteva versuri: „Eu nu vin pentru un cântec. Dacă mă lăsați, vă cânt o săptămână. Chiar și bolnav dacă sunt, tot cânt, că-mi place!”. Aceia care vor avea curiozitatea să-l asculte, pot merge la spectacolele organizate de către Casa de Cultură Bascov sau la Ziua Comunei Bascov, care va avea loc luna viitoare. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea