Activitatea de lobby, reglementare vs. nereglementare

# Cititorii întreabă, avocatul răspunde. Activitatea de lobby şi advocacy este o parte integrantă a procesului democratic al României şi este un drept garantat de Constituţie. Asociaţia Registrului Roman de Lobby (ARRL) a fost înfiinţată în iunie 2010 şi are în prezent 11 membri şi, societăţi de consultanţă in domeniul afacerilor publice şi comunicare instituţională si ONG-uri. Există o varietate largă de actori care desfăşoară activăţi de influenţare a politicilor publice: ONG-uri, asociaţii de afaceri, corporaţii, sindicate, patronate, consultanţi... atât la nivelul instituţiilor europene, cât şi în România, ponderea societăţilor de consultanţă în lobby în totalul organizaţiilor care desfăşoară activităţi de influenţare, este de sub 10%.
Comisia Europeană utilizează o terminologie mai largă din sfera lobby-ului, şi anume reprezentarea intereselor. Astfel, reprezentarea intereselor desemnează „activităţile desfăşurate cu scopul de a influenţa elaborarea politicilor şi procesele decizionale ale instituţiilor europene”
În ceea ce priveşte statele membre UE în care activitatea de lobby este reglementată prin lege, acestea sunt Austria de la 1 ianuarie 2013, Lituania, Polonia şi Ungaria.
România s-a aliniat politicilor şi cerinţelor europene adoptând norme care să asigure atat transparenţa procesului decizional, cât şi creşterea gradului de implicare a societăţii civile la luarea deciziei publice. Prin urmare, există un drept legal de a participa la influenţarea deciziei autorităţii publice. Persoana care participă şi influenţează chiar şi în interes propriu luarea unei decizii, nu beneficiază de un privilegiu, ci îşi exercită un drept legal.
Se face deseori o apropiere nejustificată între lobby şi trafic de influenţî. Distincţia în drept dintre cele două activităţi (una legală şi cealalta ilegală) nu se face însă sub aspectul laturii materiale, de aceea este greu de înţeles pentru cei care nu sunt specialişti în drept.
Distincţia este operantă în latura subiectivă a celor doua fapte:
Lobby:
- este promisă diligenţa de a influenţa
- este plătită diligenţa de a influenţa
Trafic de influență:
- este promisă influenţa
-este platită influenţa
Participarea la Conferinţa privind Activitatea de Lobby în spatiul UE, tintî la Palatul Parlamentului şi dezbaterea pe tema proiectelor de lege privind reglementarea activităţilor de lobby în România, a reprezentat un real motiv şi, totodată, un început în pregătirea unei legi care să dea eficienţă legală activităţii de lobby.
Avocat Gherzan Cătălin
Drept penal. Drept civil. Înregistrare mărci. Recuperare debite.
Litigii comerciale internaționale.Malpraxis.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea