Un veteran de 94 ani povestește despre anii de prizonierat din cel de-al Doilea Război Mondial

Ion Nica este, la cei 94 ani de ani pe care îi are, o istorie încă vie a unei perioade despre care cărțile nu vor scrie niciodată atât de fidel pe cât poate el reda acel episod. Argeșeanul nostru, din Slănic, a luptat în cel de-al II-lea Război Mondial și chiar a căzut prizonier în lagărul de la Sevastopol. Trei ani de coșmar a trăit acolo, unde a muncit exact un rob în cariera de piatră.

În lagăr, a fost operat de hernie de fiul nelegitim al regelui Ferdinand

Cu o luciditate impresionantă și cu o memorie pe care nici la cei tineri n-o mai găsești, Ion Nica își începe povestea din vremea respectivă:  „Ne-a retras din Caucaz. Eram vănător de munte. Era chiar în 12 aprilie 1944, în ziua de Paște. Ne-a dus la Sevastopol. Am predat armamentul. O lună am stat în insula Kelsoneti. A doua zi, plănuiam să fugim în țară. Numai că am dat de-un butoi de rom şi n-am mai plecat. Acolo am văzut pentru prima dată ouă praf. În bordeiele nemților găseai toate bunătățile. Am mers o zi întreagă, morți de sete. Dacă găseai două puțuri pe toată insula aia era mare lucru. Beam apă din urme copitelor de cai. Trei zile am dat declarații despre ce-am făcut de când m-am născut și până în ziua aia. Apoi, o lună, n-am făcut decât să îngropăm cai morți. Erau câmpii întregi cu cai morți. Nemții nu au lăsat niciun animal în viață. Apoi, ne-au împărțit în două părți: 500 cu 500.

Trebuia să eliberăm aeroportul de piatră. Aveam normă, la final, câte 4 mc de piatră pe zi să cărăm și s-o ducem pe maul mării. Noi luasem locul cailor și trăgeam căruțele. Trebuia să curățăm aeroportul ca în palmă. Apoi, trebuia să pavăm șoselele cu piatră. Șase luni n-am văzut baie. Erau mai mulți păduchi pe noi decât fire de păr”, povestește bătrânul izbucnind în lacrimi la amintirea perioadei prin care a trecut. Inițial, au fost luați prizonieri 1200 de români, însă, pe 5 decembrie mai erau doar 200. Chiar și el era cât pe-aci să treacă în lumea celor drepți din cauza unei operații de hernie suferită înainte să plece la război, făcută de mântuială, și agravată în lagăr: „Era doctor fiul nelegitim al regelui Ferdinand. Era din Câmpulung. El m-a făcut bine.”

Iubita lui i-a dat și bani la despărțire

Norocul lui a venit după ce s-a întâlnit cu un fost vecin din Muscel, Sandu, bucătar. Acesta l-a luat pe lângă el, la bucătărie, și doar așa a reușit să treacă peste iarna crâncenă rusească: „Când eram la brutărie, ajunsesem la 80 kg. Dar aveam grijă și de ceilalți. Îmi tăiam o pâine de 3 kg în patru și luam o oală cu zeamă pe care le-o împărțeam. Stăteam lângă ei ca să-i văd că mănâncă, și nu dau mâncarea în schimbul țigărilor. Ajunsesem să-mi spună toți „Domnul Ion”. Apoi, am trecut iar la spart de piatră. O căram cu tărgile. Ăia de spărgeau  piatra mureau de obicei. Îi vedeai că le cădeau din nas câte 2-3 picături și așa mureau.”
La ceva timp, pe 5 noiembrie 1947, s-a hotărât să fie eliberați. Au plecat cu un vapor spre Constanța. La venirea în țară, își amintește că au fost întâmpinați de un cuplu tânăr care le-a dat la fiecare câte un pachet cu mâncare și țigări. Cât a stat în Constanța, Ion Nica și-a găsit și o fată cu care și-a petrecut vremea până la plecarea acasă. Satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât la despărțire, femeia i-a dat și 1000 lei.
Pentru chinurile îndurate, statul român îi dă 250 de lei, pensie de veteran de război. Noroc cu pensia din viața civilă! A lucrat la mina din Slănic, de unde s-a și pensionat. În prezent, este singurul din cei 21 de musceleni care au scăpat din lagăr și care au mai văzut pământul natal după terminarea războiului. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea