Simona Bucura Oprescu s-a întors din vizita oficială efectuată în China

# “Am făcut cerere de concediu pentru a fi corectă în raport cu banii publici şi cu atribuţiile din Parlament”. În perioada 8 - 18 septembrie, deputatul Simona Bucura Oprescu, preşedinte al Organizaţiei de Femei a PSD Argeş, s-a aflat într-o vizită oficială în China, la invitaţia Partidului Comunist Chinez. Din delegaţia oficială au făcut parte reprezentanţi ai Parlamentului (parlamentari de la PSD, PNL, PC şi UNPR) şi ai Guvernului României.
Vizita în China a presupus un program dens de deplasări şi întâlniri cu oameni politici, mediu de afaceri, cultural sau cu mediul ştiinţific. Organizarea a inclus, de asemenea, o deplasare în zona de prelucrare a produselor pentru export din Shanghai, vizitarea Muzeului de sistematizare urbană, întâlnire cu oficialităţile din Shanghai, vizitarea zonei turistice şi comerciale Yuyuan, apoi a oraşelor Zhenjiang (întreprinderea de panouri pentru energie solară, Orăşelul de Ştiinţă şi Tehnologie, cartierele noi etc.) şi Beijing unde de asemenea au avut loc întâlniri cu oficialităţi. Au avut loc şi discuţii cu tineri chinezi, dar şi despre situaţia economiei chineze în momentul de faţă.
"În urma vizitei, se pot desprinde câteva concluzii importante. Şi anume, că principiile care au stat la baza dezvoltării Chinei au fost strategia, stabilitatea, adaptarea, buna chibzuire, migraţia rural - urban, investiţiile străine directe, educaţia şi cercetarea. Despre fiecare din acestea sunt destule lucruri de spus, dar trebuie reţinut că:

1. Strategia - Începând din anul 1953, China a fost consecventă planurilor sale cincinale, cu ţinte bine definite şi iniţiativele politice necesare pentru atingerea lor.

2. Stabilitate - Conducerea chineză s-a angajat neabătută pe drumul stabilităţii. Aceasta i-a ajutat pe chinezi ca în perioada 2008 - 2009, când întreaga lume intra în criză, să rămână neatinsă de inflaţie şi de supraevaluarea activelor imobiliare şi de deteriorarea creditelor.

3. Adaptarea - Înseamnă 30 de ani de reforme care au înlocuit vechea încorsetare şi au promovat dinamismul economic. Reforma pieţei financiare a avut efecte spectaculoase, China demonstrând că ştie să stăpânească mecanismele economice, reorientând cursul economiei.

4. Buna chibzuială - China a redus cheltuielile interne, a pus baze pentru investiţii majore, a crescut rezervele valutare şi, mai important, îşi protejează rezervele naturale. Protejarea economiei de şocurile externe în favoarea activităţii economice interne a fost o politică permanentă care a dat roade.

5. Migraţia rural - urban - În ultimii 30 de ani, populaţia urbană a Chinei a crescut de la 20% la 46%. În următorii 20 de ani, încă 300 de milioane de chinezi se vor muta în mediul urban pentru a asigura forţa de muncă în activităţile de construire a infrastructurii, dar şi în comerţ şi servicii.

6. Investiţiile străine directe - Pe lângă forţa de muncă ieftină, statul chinez asigură investitorilor facilităţi importante, considerând investiţiile străine drept o prioritate. China consideră că investiţiile sunt însoţite de capital ce va produce valoare adăugată, dar şi de transfer tehnologic.

7. Educaţia şi cercetarea - China consideră educaţia şi cercetarea ca fiind priorităţi naţionale. În prezent, 95% din populaţia ţării este alfabetizată, iar 80% au studii medii. În 2013 se estimează că în China va fi cel mai mare număr de absolvenţi de învăţământ superior, de asemenea. China deţine 300.000 de patente de cercetare, ocupând din acest punct de vedere locul 3 după Japonia şi SUA. În 2015, 2,5% din PIB va fi alocat pentru cercetare.

Activităţile planului se bazează pe industrii strategice emergente, precum:
- tehnologie informaţională de nouă generaţie
- conservarea energiei
- biotehnologia
- producţia de echipamente hi-tech
- energie regenerabilă
- materiale alternative

În plan este şi crearea de automobile care să funcţioneze cu combustibili alternativi. Aceste industrii ocupă acum 3% din PIB-ul Chinei şi se doreşte ca până în 2020 să se majoreze această pondere la 20%.

Pentru viitor, colaborarea româno-chineză va fi mai strânsă. Deja s-au creionat câteva linii importante de acţiune. Este vorba de cooperare pe linie de tineret, mai ales că în acest an este Forumul Tineretului în China, cooperare în plan administrativ şi, evident, cooperare în plan economic. În urma vizitei s-a stabilit ca, pe lângă contactele şi colaborările la nivel parlamentar şi guvernamental, să fie extinsă cooperarea şi la nivelul administraţiei locale. Astfel, vor fi provincii, municipii şi oraşe din China care vor coopera pe diverse domenii de activitate cu entităţi administrative similare din România (judeţe, municipii şi oraşe)", a declarat Simona Bucura Oprescu.
Deplasarea a avut loc în perioada in care, raportat la activitatea parlamentară, doamna deputat Simona Bucura Oprescu s-a aflat în concediu de odihnă.

"Pentru a pleca în China, am decis să intru în concediu de odihnă. Am făcut cerere de concediu pentru a fi corectă în raport cu banii publici şi cu atribuţiile din Parlament", a declarat deputatul Simona Bucura Oprescu, având în vedere diferitele dezbateri din spaţiul media pe acest subiect.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea