Doctorul Petre Popa a analizat China, țara care se mai poate întrece numai cu sine însăși

# Muzeul Județean Argeș a găzduit, săptămâna trecută, un simpozion incitant. Lunea trecută, la Muzeul Judeţean Argeş a fost organizat, în amfiteatrul instituţiei, un simpozion menit să marcheze sărbătorirea Zilei Naţionale a Republicii Populare Chineze (1 Octombrie 1949 – 1 Octombrie 2013). Alături de simpozionul menționat, care a fost intitulat “Trei decenii şi jumătate de la Reforma deschiderii (1978-2013)”, au avut loc alocuţiuni tematice, o expoziţie de carte precum și prezentarea volumului “China. Sensuri istorice”
Colaborează: Asociaţia Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză – Filiala Argeş; Clubul enciclopediştilor din Argeş-Muscel.
Trebuie aici menționate intervențiile pline de substanță ale istoricului Spiridon Cristocea, directorul Muzeului Județean Argeș, și ale renumitului profesor Constantin Vărășcanu, cel din urmă declarându-se și acum uimit de evoluția uluitorare precum și de disciplina și civilizația chineză. Un alt cunoscător al fenomenului numit China s-a dovedit a fi și mereu tânărul Vasile Ghilencea, al cărui fiu a fost, ani de zile, profesorul studenților unei vestite universități din Țara Simbolurilor.
Cei 64 de ani  trecuți de la proclamare și, mai ales, evoluția cu totul spectaculoasă a Chinei, au fost evidențiate de Profesorul Petre Popa, preşedintele din Argeş al Asociaţiei Române de Prietenie cu RPR, care a menționat  că, încă din liceu, a dezvoltat o pasiune legată de istoria, cultura şi tradiţiile civilizaţiei chineze. Datorită unor conjuncturi favorabile, Petre Popa a reuşit să viziteze ţara sa de suflet, printr-o delegaţie oficială din care a făcut parte în acea perioadă. În urma acestei călătorii, profund impresionat de frumuseţea şi bogăţia culturală a Chinei, a publicat impresiile sale în serialul “Vasul de porţelan pictat cu o mie de flori”(revista “Argeş”). Ulterior, profesorul universitar doctor Petre Popa a mai călătorit o dată în China ca turist. Revenit în ţară entuziasmat, a vrut să facă tuturor cunoscută bucuria sa, publicând volumul “China. Sensuri istorice” în anul 2000.
Iată că, după 13 ani, ”China. Sensuri istorice” vede din nou lumina tiparului, la prestigioasa editură Paralela 45, într-o a doua ediție, revizuită și adăugită. Cităm din cuvîntul introductiv al ediției din 2013: ”Astăzi, China reprezintă cea mai numeroasă demografie a lumii (peste 1,3 miliarde de cetățeni, după ultimul recensământ), majoritarii, han, fiind confucianiști sau budiști. Ca suprafață (9.600.000 kmp) ocupă locul al treilea pe Glob, după Rusia și Canada. Edifică socialismul cu specific național, aplicând, în economie, principii capitaliste. Republica Populară Chineză este membru influent al ONU (1971), are drept de veto în Consiliul de Securitate, face parte din Grupul Marilor Puteri care pot decide soarta omenirii, s-a integrat recent (2009), aeropagului principalelor state superdezvoltate de pe Mapamond. Strategia, până în 2020, devine cutezătoare; Țara se întrece cu sine!
Volumul numără peste 300 de pagini, structurate într-o înșiruire incitantă și interesantă; lectura acestuia este o adevărată încântare, ceea ce dovedește, încă o dată, că autorul, pe lângă solida cultură și pregătire de specialitate, reușește să îmbine într-un mod fericit istoria cu geografia și cu literatura. Și multe altele… S.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea