Dana Velea, dăscăliţa fascinată de Russell Crowe

Este cadru didactic, îi iubeşte pe Baudelaire și pe Marcel Proust,  dar marea sa pasiune este Russell Crowe, celebrul actor pe care Dana Velea l-a imortalizat pe zeci de pânze. Dana Velea este dascăl la Școala Specială de la Valea Marea - Ștefănești și iubeşte copiii atât de mult încât  faptul că a ajuns să lucreze cu micuţii cu dizabilităţi a fost pentru ea o şansă de a oferi, la rândul său, şanse.
“Faptul că lucrez cu ei este pentru mine o binecuvântare. Întotdeauna mi-au plăcut copiii şi mi-am ales această meserie dintr-o mare dragoste  pentru sufletul lor, care poate fi modelat ca și o operă de artă. În fiecare zi descopăr lucruri  fascinante la elevii mei, puritate și afecțiune sinceră.“, spune Dana Velea, care, împreună cu cei care-i sunt  colegi la Şcoala Specială Valea Mare,  încearcă să aducă  în sufletul micuților cu deficienţe  un pic de lumină prin desen și culoare.  “Ceea ce nu pot reda în cuvinte, aceşti copii reuşesc să exprime prin formă și culoare. Este constatarea care mi-a dat curaj să lucrez mai mult și mai mult cu ei prin astfel de metode. Pictura şi profesia sunt, în cazul meu, o încununare a frumosului pe care îl condider ca făcând parte din viața mea.”, spune  inimoasa dăscăliţă care nu pictează doar la școală, cu elevii săi, ci și acasă.
De câţiva ani, majoritatea tablourile sale îl înfățișează pe Russell Crowe. “Personalitatea debordantă a actorului australian  a început să mă fascineze imediat după ce am văzut filmul Next Three Days. Nu mai văzusem niciun film cu Russell Crowe și am început să-l caut și-n celelalte roluri ale carierei sale. Am rămas și mai impresionată după ce am văzut Gladiatorul , filmul care surprinde o ipostază magnifică a actorului.”, spune  Dana Velea.
Pictoriţa relizat câteva portrete pentru fiecare din rolurile în care a jucat celebrul actor, iar operele sale au fost deja  admirate la câteva expoziţii organizate la nivel local şi nu numai.
Interesant este că dăscăliţa de la Valea Mare nici măcar n-a urmat cursuri de artă plastică.
“Am studiat foarte mult, autodidact, folosind albume, vizitând expoziții de artă, studiind în permanență natura și ființa umană. Un mare pictor spunea că talentul nu poate fi format, el trebuie doar descoperit!“, spune Dana Velea, printre pasiunile căreia se numără şi Limba franceză pe care a început s-o studieze singură, de la vârsta  de 8 ani, după ce a văzut filmul Fanfan la Tulipe. Mai târziu a devenit olimpică la acest obiect de studiu. 
“Îi iubesc pe Baudelaire și pe Marcel Proust și am dorit să-i citesc  pe amândoi chiar în limba în care au scris. Mi-am împlinit  visul de a vizita Parisul, în 1995. Orașul luminilor  mi-a oferit amintiri de neuitat. Mi-a plăcut cultura, mi-a plăcut mentalitatea deschisă a oamenilor de acolo, faptul că sunt mari iubitori de artă și că, în Franța, talentul este apreciat la adevărata lui valoare.”, mai spune artista de la Valea Mare - Ștefănești.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea