Istorii argeșene branduite, în serial. Personalități și mărci înregistrate ale localităților din județ

Argeșul a fost și va rămâne un loc de referință pe harta culturii românești, indiferent că vorbim despre următorii 100 de ani, sau despre viitorii 1000 de ani. Personalități politice, culturale și nu numai au plecat de pe tărâmul Meșterului Manole și au promovat Argeșul, prin activitatea și numele lor, în lume. Despre niciuna dintre localitățile noastre nu se poate spune că n-a dat istoriei vreo personalitate de al cărei nume să se lege și cel al localității. Am folosit ca material documentar două volume scrise de Grigore Constantinescu: „Argeșul monumental” și ”Argeș-Dicționar Etnocultural”.

Un argeșean a donat terenul pentru Grădina Botanică din București

Comuna Hârtiești este atestată documentar în anul 1437. Se pare că localitatea s-a numit, inițial Cotlomiuț, iar denumirea cea nouă le-a fost dată de către călugării Mănăstirii Valea, după ce localnicii  au rătăcit actele de proprietate care atestau faptul că ei dețin pământurile acaparate de către călugări. Din mijlocul localnicilor se desprinde figura juristului, fost deținut politic arestat și închis la Pitești, Gherla, Aiud și Sighet, Ionel Bratu. De asemenea, tot de aici a plecat primul învățător diplomat, adică fost deputat în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, Ion Constantinescu. Acesta a mai avut doi fii: Ion I. Constantinescu care a deținut funcțiile de judecător la Curtea Militară de Casație și Justiție și prefect al județului Muscel; iar Gheorghe I. Constantinescu a fost colonel, comandant de batalion și aghiotant al mareșalului Ion Antonescu.
Tot din Hârtiești a plecat și Ionel Popescu, profesor de filosofie și sociologie, inițiator al Asociației Culturale „Argeșelul”. De asemenea, medicul neuropsihiatric , doctor docent și profesor universitar al Facultății de Medicină București, membru al Academiei Medicale din România și membru al Academiei Medicale Franceze din Paris s-a născut tot aici. Învățătorul Spiridon Vintilescu a fost unul dintre  localnicii care și-a propus luminarea sătenilor din localitățile de pe Valea Argeșelului. Tot din Hârsești își revendică originile și juristul Dumitru Vlădescu, economitul Jan Vlădescu, fostul ministru al Instrucțiunii Publice, care a donat terenul pentru amenajarea Grădinii Botanice din București, profesorul universitar Mihail Vlădescu, dar și medicul Ovidiu Vlădescu.

Conacul Perticari de la Izvoru, replica în miniatură a Peleșului

Comuna Izvoru vine din anul 1519, în documente, însă anumite unelte din piatră, precum și niște monede emise în sec. XVI-XVII, în Polonia și Transilvania, trimit originile sale mult mai târziu, în Neolitic.
Aici se află celebrul conac Perticari-Davila (foto); complex arhitectural amplasat într-un cadru natural superb; parcul conacului poartă semnătura renumitului arhitect peisagist francez E. Redont. Clădirea principală este o replică la scară mică a Castelului Peleș din Sinaia, ridicat pe banii Elenei Perticari-Davila, fiica renumitului doctor român de origine franceză, Carol Davila.
Aici se mai află casa în care s-a născut medicul scriitor Gheorghe Marinescu. Personalitățile care au plecat din rândul acestor localnici sunt: publicistul Emanoil Elefterescu, medicul specialist în boli infecțioase, Gheorghe Marinescu, cel care a avut și o amplă activitate literară și cultural-artistică sub pseudonimul George Dinzvor; fiica dr. Carol Davila și a Anei Racoviță, descendentă din familia Goleștilor, Elena Perticari-Davila. A fost autoarea mai multor volume memorialistice, a făcut traduceri de opere literare și a organizat o operă de caritate excepțională. Una dintre acestea este și înființarea Spitalului  „Carol Davila”, cantina socială și cinematograful sătesc din Izvoru de Sus.

Ctitorul conacului Golești s–a născut la Leordeni

Comuna Leordeni a fost atestată în anul 1510, dar s-au descoperit niște monede geto-dacice datate cu mult înainte de acest an; ceea ce înseamnă că localitatea era așezare omenească dinainte de anul găsit în documente. Localitatea a devenit celebră pentru faptul că adăpostește Casa Memorială  „Dinu Lipatti”, din Ciolcești, construită în 1938. Casa Gussi este un alt monument arhitectonic demn de remarcat. În jurul clădirii este un parc amenajat de niște constructori italieni și a fost conceput ca reședință estivală pentru proprietarul moșiei Leordeni, Alexandru Gusi. Parcul cuprindea specii rare de tei, frasin, stejar și jugastru, precum și o rezervație naturală de Sambucus sagia, întinsă pe 3 ha. Din păcate, aceasta din urmă a fost defrișată de către comuniști ca să poată face loc culturilor agricole.
Personalitățile născute în aceată localitate: ofițerul Ion Alexiu, membru al Societății Regale Române de Geografie, Gheorghe Crețu, preot și profeor, decorat cu „Coroana României” și recompenat cu „Crucea patriarhală”, genralul și atașatul militar Nicolae Diaconescu, ofițerul paul Diaconescu, fost comandant al Litoralului Maritim Constanța, poetul și dramaturgul Vasile Dobrescu, boierul Mihail Eustatiade, scriitorul și criticul literar Constantin Fântâneru, publicistul Alexandru Gussi, medicul și academicianul Nicolae Kalinderu, ilustrul medic și om politic Nicolae Kretzulescu, boierul Stroe Leurdeanu, mare vornic și ctitor al conacului și bisericii din Golești, doctorul în științe medicale Corneliu Nae, etc. 
Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea