Declaraţie politică pe tema pericolului reprezentat de depozitele de deşeuri periculoase din România

La începutul lunii octombrie a anului în curs, în judeţul Argeş s-a produs un incendiu puternic la un depozit de deşeuri periculoase care putea avea urmări grave. Pentru stingerea flăcărilor şi eliminarea pericolului, pompierii au acţionat mai bine de 9 ore la acest depozit deschis pe platforma fostei Uzine ARO din Câmpulung. Pericolul cel mare a fost ca flăcările să se extindă şi la deşeuri toxice, precum cianuri, circa 3.700 de tone de deşeuri periculoase fiind depozitate în acest loc.
Depozitul respectiv se afla la câteva zeci de metri de clădiri locuite, inclusiv blocuri, iar oamenii zonei au atras în mai multe rânduri atenţia asupra deşeurilor care erau aduse pe platformă, temându-se pentru sănătatea şi chiar viaţa lor. Din câte se pare, totul a fost posibil din două cauze principale: legislaţia care este permisivă şi o oarecare lipsă de fermitate a instituţiilor statului în ceea ce priveşte condiţiile de securitate pe care un asemenea depozit ar fi trebuit să se le îndeplinească.
Problema de fond este însă aceea că astfel de depozite sunt peste tot în ţară. Unele dintre ele slab controlate, altele funcţionează chiar în ilegalitate, dar toate reprezintă un potenţial pericol pentru cetăţenii acestei ţări. Culmea este că deşeurile periculoase sunt aduse în aceste depozite chiar şi din străinătate, în portul Constanţa fiind semnalate destule cazuri de vase care au ajuns la noi în ţară tocmai din acest motiv, transportând deşeuri pe care nimeni nu le vrea, dar de care trebuie să ne ocupăm noi.
Întrebarea mea este: DE CE?
DE CE să fie România groapa de gunoi a Europei? DE CE să fie cetăţenii acestei ţări expuşi unor pericole ale căror urmări sunt greu de închipuit? DE CE să nu punem piciorul în prag şi să stopăm afacerile din acest domeniu de activitate?
Trebuie să luăm măsuri ferme pentru a proteja viitorul acestei ţări, dar şi prezentul. Ne plângem că cianurile ar urma să facă rău mediului la Roşia Montană, la o exploatare minieră auriferă, dar ignorăm total un fenomen cel puţin la fel de grav, dacă nu cu un impact mult mai direct şi mai puternic asupra cetăţenilor din mai multe zone ale ţării, respectiv cel al dezvoltării acestor depozite de deşeuri periculoase. Dacă noi nu vom avea grijă de propria noastră ogradă, atunci cu siguranţă nici alţii nu o vor face!
Cabinet Deputat Simona Bucura Oprescu
Piaţa Vasile Milea, Nr. 1, Palatul
Administrativ, etaj III, camera 122 - Piteşti

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea