Daniel Militaru, umoristul piteştean care i-a înveselit pe români în Epoca de Aur: “Un om educat folosește numai înjurături alese!”

Daniel Militaru este autorul a mii de aforisme pe care au jucat Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Jean Constantin și alți actori de renume ai comediei românești. Pastilele sale umoristice i-au înveselit pe români  într-o perioadă în care doar hazul de necaz le mai putea descreţi frunţile, iar rândurile sale aduc bucurie şi astăzi celor care le citesc. Deși mulți umoriști români mizează mai ales pe vulgaritate, pentru că prinde la public, scriitorul și jurnalistul Daniel Militaru o evită discret. “Succesul imediat se obține cu un umor vulgar și e trist. Nu mă deranjează că avem autori care scriu vulgar, ci mă doare că există o masă mare de semeni de-ai mei care din acest tip de umor se amuză!” explică Daniel Militaru, care spune răspicat că detestă vulgaritatea “Un om educat folosește numai înjurături alese”, scrie autorul într-unul din volumele sale.
S-a orientat către umor încă din vremea adolescenţei. “La la 14 ani, trimiteam primele anectode  la revista Urzica . Erau, de fapt, mici discuții hazlii, dar pentru că au prins, am decis să perseverez şi așa a început activitatea mea publicistică! “, povesteşte Daniel Militaru. Aforismele sale au putut fi citite, până în 1989, și în revistele Flacăra, Rebus, Racul, Argeș, Femeia, Săptămâna şi altele.
Succesul nu a întârziat să apară pentru Daniel Militaru. Laureat al mai multor concursuri de satiră și umor, membru al Cenaclului Umoriștilor al Uniunii Scriitorilor, Daniel Militaru devenea, la câțiva ani de la debut, autorul câtorva emisiuni umoristice radiofonice de succes, iar din 1987, autorul a  nenumărate scenarii umoristice pentru emisiunile de Revelion de la TVR.
Rodica Popescu Bitănescu, Stela Popescu, Alexandru Arșinel,  Radu Zaharescu, Jean Constantin, Tamara Buciuceanu, Cristina Stamate sau Horia Șerbănescu sunt numai câțiva dintre actorii teatrului românesc de comedie care au jucat pe scenariile umoristului piteștean. Tot în anii anii de dinainte de Revoluție, spectacolele estivale de la Costineşti şi nu numai se deschideau și se închideau cu scheciurile semante de Daniel Militaru, iar publicul se dăzlănțuia și atunci, ca și acum, în hohote de râs. Misiunea umoristului, însă, nu era una ușoară.

“A fost greu să fac umor prin cenzura politică a acelor vremuri"

Cum era de aşteptat, daniel Militaru s-a lovit de cenzură."Mi-au căzut scenarii întregi doar perntru că, la un moment dat, apărea numele Elena sau Ileana, cel de-al doilea fiind asmiliat primului. Mi s-a întâmplat să fiu admonestat, spre exemplu, pentru că-mi începusem una din scrieri cu fraza “În primul rând s-au așezat cei care nu văd bine.”, căreia i s-au găsit interpretări periculoase. Asta m-a făcut să fiu ceva mai atent, mai precaut. A fost greu să fac umor prin cenzura politică a acelor vremuri. În schimb, se câștiga foarte bine, deși eu nu asta vizam. Pentru emisiunile de Revelion primeam și 1000 de lei pe minut, ceea ce reprezenta mult pentru acele vremuri!”, povestește Danie Militaru.
În decembrie 1989, la căderea comunismului, Daniel Militaru era student la Universitatea Politică  Bucureşti. “Viitorul cu Universitatea Politică mi-a zburat odată cu elicopterul, în 22 decembrie 89! De atunci m-am hotărât să continui politica…în glumă, iar în aprilie 1990 am editat primul număr al revistei de satiră şi umor Beţe-n roate”, povesteşte umoristul.

Cercetat pentru …”Umor din culpă”,

De aproape  trei ani, Daniel Militaru este "anchetat" pentru ”Umor din culpă”, volumul de aforisme, umorisme și ironisme dedicat fratelui său, regretatul caricaturist Virgil Militaru. Umoristul piteştean mărturiseşte  că şi-a presărat cu ironii toate durerile vieţii: "N-am plâns niciodată!”, spune autorul care, deşi scrie umor, dă dovadă de o sensibilitate aparte.
“Șah la creier”, un alt volum al său este o cărticică dedicată părinților, iar “Fabrica de gânduri” este un mic volum pe care l-a scris cu gândul la “toți cei care mi-au vrut binele, dar n-au reușit să mi-l ia”.
Volumele amintite sunt o sinteză a inspirației sale de peste ani, a zecilor de mii de pastile umoristice care au mai descrețit frunțile românilor înainte de ‘89 și care continuă să provoace hohote de râs.
Autorul, care și-a scos cărțile la propria editură, se pricepe și la marketing: „Luați, că este umor ... ieftin și bun, dublu rafinat, destinat cititorilor serioși! Dacă n-o să vă placă, vă restituim de o mie de ori suma. După ce ne judecăm, bineînțeles. Apropo! Ați mai câștigat vreodată un proces în instanță?”
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea