Trei generaţii de violonişti

Filarmonica Piteşti organizează în ultima zi a lunii octombrie a. c. un concert simfonic în care vor evolua trei generaţii de violonişti. Un schimb de replici muzicale, de la mentor la discipol: Ladislau Csendes, Mădălin Sandu şi Ana Maria Ţipeanu. Joi, de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, dirijorul Tiberiu Oprea şi soliştii Ladislau Csendes, Mădălin Sandu şi Ana Maria Ţipeanu vor interpreta pagini muzicale semnate de Alfred Schnittke („Moz-art a la Haydn pentru două viori”) şi Mozart („Concert pentru două viori KW 190”, „Simfonia nr. 21” şi „Simfonia nr. 22”).
Tiberiu Oprea este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, dirijat orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Mirabela Dina, Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, interpretează alături de artişti vocali de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Mediana Vlad, Crina Zancu, Ştefan Ignat, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Stefan Popov, Simonida Luţescu, Doina Scripcaru, Claudia Măru-Hanghiuc, Otilia Rădulescu-Ipek (Turcia), Lucia Cicoară-Drăgan ş.a.
Ladislau Csendes a absolvit Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, clasa violă, după care a urmat cursuri de măiestrie instrumentală la Bruxelles, Paris şi Szombathely. A întreprins numeroase turnee în: Austria, Belgia, Egipt, Franţa, Japonia, Singapore, Spania, Elveţia, Marea Britanie şi a participat la concursuri şi festivaluri de renume din România, Germania, Italia. A concertat sub bagheta unor dirijori de renume precum: Horia Andreescu, Ludovic Bács, Sergiu Comissiona, Ilarion Ionescu-Galaţi. Ladislau Csendes revine la Filarmonica Piteşti, instituţie la care a concertat pentru prima oară în 16 octombrie 2008.
Mădălin Sandu, absolvent al UNMB, este concertmaestrul Filarmonicii Piteşti încă de la înfiinţarea instituţiei. A fost solistul mai multor concerte ale filarmonicii. A câştigat importante premii la concursurile şi festivalurile de gen, participând şi la un masterclass de vioară în Elveţia. A concertat în afara scenelor ţării în: Italia, Germania, Elveţia, Franţa, Austria, Ungaria şi Republica Moldova. La Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti a fost studentul lui Ladisalu Csendes, iar ca profesor de vioară la Liceul „Dinu Lipatti” a avut-o ca elevă pe solista Ana Maria Ţipeanu.
După ce a debutat la Filarmonica Piteşti în cadrul concertului „Tineri interpreţi”, din 2 septembrie 2010, tânăra violnistă Ana Maria Ţipeanu revine pe scena filarmonicii piteştene alături de profesorul său. Absolventă a Liceului „Dinu Lipatti” Piteşti, în prezent este studentă la Universitatea Naţiaonală de Muzică Bucureşti.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea