Argeşul, implicat direct într-un proiect de interes naţional

În perioada septembrie 2012-august 2013, A.D.I. SERVSAL ARGEŞ a realizat, în parteneriat cu Universitatea Piteşti şi Asociaţia Ingmed - un proiect denumit  ”Determinarea compoziţiei deşeurilor, precum şi a deşeurilor de ambalaje generate de gospodăriile populaţiei”, iniţiat şi finanţat de către S.C. ECOROM AMBALAJE S.A. Bucureşti. Procedurile de lucru s-au bazat pe metodologia SWA-Tool agreată de Comisia Europeană şi pe experienţa românească în domeniu. Lucrările s-au desfăşurat la Staţia de Sortare din cadrul Depozitului Ecologic Albota, utilizând deşeurile din municipiul Piteşti, oraş reprezentativ pentru mediul urban din România, şi deşeurile din comuna Drăganu, comună considerată reprezentativă pentru mediul rural. Activitatea a constat în 4 campanii desfăşurate pe sezoane diferite (toamnă, iarnă, primăvară, vară), timp în care echipa de lucru a etichetat, eşantionat şi sortat deşeurile menajere colectate atât în amestec cât şi pe fracţii de la punctele de colectare stabilite. Sortarea deşeurilor s-a făcut pe 11 categorii  principale şi  11 subcategorii de deşeu. Mostrele rezultate după această activitate au fost duse la etuvă pentru a determina gradul de umiditate a deşurilor sortate.
În urma acestui studiu a rezultat că  indicele mediu anual de generare în amestec a deşeurilor menajere în containerele de deşeuri nereciclabile a înregistrat următoarele valori: 0.91kg /persoană/zi în mediul urban şi 0.26 kg/persoană/zi în mediul rural.
În prezent, un român din mediul urban generează, în medie, aproximativ 346 de kilograme de deşeuri menajere pe an, în timp ce persoanele din mediul rural produc, în medie, de până la 3,5 ori mai puţin (aproximativ 95 de kilograme de deşeuri menajere pe an). Din acestea, deşeurile reciclabile reprezintă aproximativ 39 la sută în urban şi 52 la sută în rural, din care aproximativ jumătate sunt ambalaje.   
Rezultatele studiului arată că, în mediul urban, populaţia separă, în containerele dedicate de 1,1 metri cubi, 6,3 la sută (8,4 kilograme) din totalul deşeurilor reciclabile generate (134,6 kilograme de deşeuri reciclabile generate anual de o persoană). Restul de aproximativ 94 la sută se regăsesc în masa de deşeuri colectate în amestec şi trimise spre staţiile de sortare şi depozitele de deşeuri. Cele mai multe deşeuri reciclabile identificate de cetăţeni sunt cele de hârtie, urmate de cele de plastic şi de cele de sticlă.
Din masa totală de deşeuri reciclabile, cele de ambalaje reprezintă aproximativ 50 la sută (65 de kilograme), iar raportat la totalul deşeurilor generate anual de o persoanã în mediul urban (346 kilograme menajere), ambalajele reprezintă 18 la sută.
Dacă acum 10 ani, conform unui studiu similar, toate deşeurile de ambalaje erau trimise la gropile de gunoi, în prezent, 7,5 la sută din acestea sunt colectate în containerele speciale (respectiv 5 kilograme din totalul de 65 de kilograme de deşeuri de ambalaje generate anual de o persoanã, în mediul urban).
Studiul a fost realizat cu scopul de a evidenţia posibilitatea atingerii ţintelor stabilite prin Legea 211/2011 (Legea Deşeurilor) şi a determina tipurile şi cantităţile de deşeuri generate în gospodăriile populaţiei (cu precădere ponderea ambalajelor în acest flux).
Aceste date vor servi şi la stabilirea de noi obligaţii în domeniul reciclării ambalajelor la nivel naţional, domeniu pentru care, pentru 2013, s-au stabilit următoarele ţinte minime de reciclare: hârtie/carton - 60%; plastic - 22,5%; metale - 50%; sticlã - 50%.
Zilele trecute au fost făcute publice rezultatele proiectului la Bucureşti, în cadrul unei conferinţe naţionale organizată de al S.C.ECOROM AMBALAJE S.A. unde s-a specificat faptul ca proiectul a putut fi realizat datorită bunei colaborări a unei echipe de profesionişti formată din reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal, Operatorilor de salubritate din Judeţul Argeş, ştudenţilor şi profesorilor coordonatori de la Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Piteşti, Asociaţiei Ingmed şi a specialiştilor în probleme de mediu al S.C. Artelia Group.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea