Proiectul ”Argeşeni - valori naţionale” continuă în noiembrie şi decembrie

Continuă seria de manifestări din cadrul proiectului ”Argeşeni - valori naţionale”, serie ce va marca, în  noiembrie, personalitatea lui Ion I.C. Brătianu, cunoscut ca Ionel Brătianu, iar în luna decembrie, personalitatea lui Constantin Dobrescu Argeş. Este vorba despre două  nume puternic legate de judeţul nostru,  care au pus o deosebită amprentă asupra istoriei României. Ion I.C.Brătianu (Ionel Brătianu) a fost supranumit “Conducătorul din umbră al României interbelice”, fiind cea mai importantă personalitate din acea perioada şi, probabil, cel mai important om politic al României moderne.
S-a născut la 20 august 1864, la moşia Florica, în judeţul Argeş şi a decedat la 24 noiembrie 1927, la Bucureşti, fiind înmormântat, alături de tatăl sau, la Florica.  „În dată de 24 noiembrie vom propune o serie de acţiuni la care sunt convins că vor participa şi personalităţi din Bucureşti şi din ţară pentru a omagia aşa cum se cuvine pe acest mare om politic”, a declarat prefectul de Argeş, Cristian Soare (foto).
Ion I.C. Brătianu a fost un inginer, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, membru de onoare al Academiei Române din 1923 şi, pe rând, ministru al lucrărilor publice, ministru de interne, ministru al afacerilor străine, ministru de război şi, cel mai important,  a fost prim-ministru al României în mai multe perioade, contribuind decisiv la construirea României moderne.
Constantin Dobrescu-Argeş s-a născut la dată de 28 iunie 1856, în comună Muşăteşti şi a decedat la 10 decembrie 1903, tot în comună Muşăteşti. A fost învăţător, publicist, jurist şi om politic, fiind renumint, îndeosebi, pentru recunoaşterea şi susţinerea intereselor ţăranilor de la acea vreme, aceştia fiind văzuţi că o categorie defavorizată. Toată viaţa a militat pentru înfiinţarea unor biblioteci populare, bănci rurale şi a unor magazine universale de consum, pentru a facilita ţăranilor accesul la educaţie şi la binefacerile vieţii moderne. Prin vasta să activitate politică, i-a reprezentat pe ţărani, ca membru al Parlamentului,  în perioada 1888-1899 fiind ales deputat de Argeş. La 4 octombrie 1895 convoacă primul congres ţărănesc la Bucureşti, care pune bazele unei organizaţii politice ţărăneşti, „Partida Ţărănească”, prima de acest fel la nivel naţional.

“Şi de această dată vom avea că parteneri Direcţia Judeţeană de Cultură, Inspectoratul Şcolar şi primarii din Ştefăneşti respectiv Muşăteşti şi vom organiza o serie de evenimente care să readucă în prim plan aceste  două mari personalităţi argeşene”, mai spune prefectul.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea