Un mortarium de piatră, exponatul lunii la Muzeul Judeţean Argeş

Muzeul Judeţean Argeş a deschis începând  din luna ianuarie 2013, seria de manifestări intitulată “Exponatul lunii”. Această serie de manifestări vizează prezentarea lunară publicului vizitator a unor piese sau ansambluri de piese cu valoare deosebită din colecțiile muzeului.
Piesa expusă luna aceasta reprezintă un mortarium de piatră. El a fost realizat din calcar, este prevăzut cu patru apucători fără decor, care aveau rolul de a înlesni mânuirea sa. Pisălogul a fost realizat tot din calcar, are formă tronconică şi era folosit atât pentru zdrobire, cât şi pentru frecarea seminţelor.
A fost descoperită în principia (clădirea comandamentului) castrului cu incită de cărămidă de la Uruleni-Afrimești (comuna Bârla, judeţul Argeş). Contextul arheologic în care a apărut este deosebit de interesant. Recipientul de calcar a fost depus împreună cu un alt mortarium de mai mari dimensiuni, realizat din granit şi prevăzut şi un cerc de fier pentru ranforsare. Acest lucru dovedeşte că cele două recipiente erau depozitate acolo şi utilizate doar atunci când era nevoie.
Prezenţa unor astfel de piese într-un castru roman nu trebuie să surprindă. Se ştie că fiecărui dormitor al soldaţilor (contubenium) îi revenea o râşniţă (mola manuaria) cu ajutorul căreia îşi măcinau raţia de cerealele primită. Tot ei îşi preparau şi hrana zilnică, de aceea, pentru a găti aveau nevoie de diverse recipiente: oale, site, vase pentru servitul mesei, vase de băut, vase pentru păstrarea hranei şi, bineînţeles, mortaria.  Un recipient similar a fost descoperit în aşezarea romană de la Acidava (Enoşeşti, Piatra-Olt, judeţul Olt) şi este datat general în secolele II-III p. Chr. Un altul a fost descoperit în principia castrului de la Tibiscum şi se datează în prima jumătate a secolului al III-lea p. Chr. De asemenea, în cetatea romano-bizantină de la Sucidava (Celei, oraş Corabia, judeţul Olt) au fost scoase la lumină mai multe fragmente provenind de la astfel de recipiente.  Piesa de la Urlueni datează: sfârșitul secolului al II-lea/începutul secolului al III-lea – mijlocul secolului al III-lea p. Chr.  
În epoca romană, cerealele constituiau baza alimentaţiei. Seminţele de cereale erau, fie măcinate, fie doar zdrobite şi folosite în diverse preparate de genul păsatului sau chiflelor cu seminţe. Măcinarea cerealelor se făcea în casă, cu ajutorul unor râşniţe acţionate manual şi numite în terminologia latină molae manuariae. Zdrobirea seminţelor se făcea în recipiente numite mortaria. Aceste puteau fi realizate din lut sau cioplite din piatră. Termenul românesc echivalent pentru acest tip de recipiente ar fi cel de „mojar” sau „piuă”.  “Exponatul lunii” va putea fi admirat de marţi până duminică între orele 9.00-17.00, la sediul Muzeului Judeţean Argeş din strada Armand Călinescu, nr.44.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea