Primarul Năftănăilă are expertiza contabilă de partea sa

# Expertul contabil Costin Petre Cătălin,  audiat ca martor în dosarul  Năftănăilă: “ACAPP Albeştii de Muscel a ţinut  contabilitatea conform legii”. Acelaşi expert contabil îl disculpă pe primarul  Ion Năftănăilă, arătând că  acesta nu  a avut nicio implicare în evidenţa contabilă pentru fondurile încasate de la APIA şi că, din punct de vere contabil, evidenţele Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel sunt perfect legale. Expertul financiar-contabil Costin Petre Cătălin a fost audiat ca martor, la Curtea de apel Piteşti, în dosarul în  care primarul Comunei

 

Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de  “folosire sau prezentare de documente ori declaraţii  false, inexacte sau incomplete care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, comisă în formă continuată…”.
Expertiza solicitată în mai 2013 de Curtea de Apel Piteşti şi efectuată de Costin Petre Cătălin trebuia să evidenţieze dacă, în perioada 01.06.2008 - 31.12.2009, a existat o evidenţă contabilă a Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel şi dacă în registrele întocmite a fost înscris întreg numerarul încasat şi plătit de asociaţie. Solicitarea respectivei expertize s-a făcut şi pentru  evidenţierea trimestrială, pentru aceeaşi perioadă, a tuturor încasărilor şi plăţilor efectuate de ACAPP Albeştii de Muscel, în corelaţie cu extrasele contului bancar şi cu registrele contabile  întocmite, cu indicarea plătitorilor şi beneficiarilor.
Luna aceasta, după efectuarea şi depunerea expertizei, Costin Petre Cătălin a fost chemat la Curtea de Apel Piteşti, în calitate de martor, pentru susţinerea documentului.
“La data efectuării expertizei s-a constatat că Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel avea şi a ţinut o contabilitate conform legii, iar Năftănăilă Ion, deşi figura  ca membru al asociaţiei, în fapt nu s-a ocupat personal de niciuna din operaţiunile de trezorerie (încasări şi plăţi, efectuate prin bancă şi prin casierie)”, a declarat, pentru Atitudine în Argeş, expertul contabil Costin Petre Cătălin.

***

Procesul lui Ion Năftănăilă, amânat din nou

Primarul comunei Albeștii de Muscel are de aşteptat până pe 29 noiembrie sentinţa  Curţii de Apel Piteşti, care mai are încă de analizat rezultatele expertizei mai sus amintite.

În octombrie 2013, dosarul în care primarul comunei Albeștii de Muscel, Ion Năftănăilă, era condamnat la trei ani de închisoare cu executare (pentru că a luat bani de la Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură și i-a folosit în alte scopuri decât cele invocate la momentul solicitării)  s-a întors de la Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea de Apel Pitești, iar pe 7 noiembrie, (când expertul Costin Petre Cătălin a fost audiat ca martor) ar fi trebuit să se dea şi verdictul în acest caz, însă nici de această dată n-a avut loc pronunţarea  sentinţei. Vorbim de a zecea amânare în procesul lui Ion Năftănăilă. Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pe 24 aprilie 2007, Consiliul local Albeștii de Muscel, reprezentat prin primarul Năftănăilă, a depus la APIA o cerere de plată prin care a solicitat sprijin pentru o suprafață de 847,54 ha, pentru anul 2007. Pentru că legea nu permitea Consiliului local să beneficieze de fonduri APIA, la data de 12 iulie 2007, Asociația Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri Albeștii de Muscel, în cadrul căreia primarul Ion Năftănăilă figura ca președinte, a înaintat Consiliului Local Albeștii de Muscel o cerere prin care solicita concesionarea suprafeței de 847 ha teren izlaz și gol alpin, pe un an, cu drept de prelungire pe baza unui act adițional. Pe 14 august 2007,  printr-o hotărâre a CL Albeștii de Muscel, proiectul de hotarâre privind concesionarea respectivei suprafeţe (proiect inițiat de primarul Ion Năftănăilă), a fost adoptat, însă în baza unor acte normative abrogate, fără respectarea procedurii administrative impuse de lege (întocmirea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini și a documentației de atribuire).
Procurorii au reţinut că nu s-a constituit o comisie de evaluare și nici nu s-a publicat anunțul de licitație şi, mai mult, că nu s-a respectat destinația sumelor de bani. Din  rechizitoriu reiese că în perioada iunie 2008 - decembrie 2009, Asociația Crescătorilor de Animale și Proprietarilor de Păduri Albeștii de Muscel a utilizat o parte din banii primiți cu titlu de sprijin financiar (peste 86.000 lei), în alte scopuri decât cele pentru care suma a fost solicitată și încasată. Banii au ajuns la Asociația Județeană de Fotbal Argeș şi la  Primăria Albeștii de Muscel (ca sponsorizare pentru organizare de activități sociale), în baza unui contract de sponsorizare pentru organizare de activități sociale.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea