Studenţii UPIT au inventat dispozitivul de colectare a datelor legate de componenţa deşeurilor menajere

# Invenţia a fost expusă la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, desfăşurat în perioada 20-24 noiembrie 2013 la Romexpo Bucureşti. Dispozitivul de colectare a datelor legate de componenţa deşeurilor menajere este unul dintre cele  trei proiecte pe care Universitatea din Piteşti le-a prezentat la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret 2013. Profesorii UPIT spun că invenţia ar putea folosită  cu succes în programele de colectare  selectivă a deşeurilor.
Invenţia expusă săptămâna trecută la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret este rezultatul  unor eforturi ale studenţilor UPIT iniţiate anul trecut.
“În contextul legislativ european, care prevede obligativitatea colectării selective a deşeurilor menajere, în anul 2012, împreună cu 20 de studenţi ai UPIT, Facultatea de Ştiinţe, specializarea Ingineria Mediului, am participat, timp de 4 etape (toamna 2012, iarnă 2013, primăvară 2013 şi vara 2013) la un proiect de importanță naţională finanţat de firma Ecorom Ambalaje SA Bucureşti. Acest proiect a necesitat implicarea mai multor firme şi asociaţii: Artelia Grup Bucureşti, AdiServsal Piteşti şi Asociaţia Studenţească INGMED.” spune Claudiu Şuţan, coordonatorul echipelor UPIT participante la Salonul Naţional de Inventică.
Scopul  proiectului demarat anul trecut a fost de a determina, prin măsurători directe şi statistice, compoziţia deşeurilor menajere din Mun. Piteşti, iar rezultatele sale au inspirat realizarea unui dispozitiv de determinare directă, la "sursă", a compoziţiei deşeurilor menajere.
“Practic, dispozitivul constă dintr-un coş de gunoi cu clapetă care poate achiziţiona informaţii legate de deşeurile aruncate în el prin filmarea acestora cu ajutorul a două camere video, cântărirea deşeurilor şi transmiterea acestor informaţii în fiecare zi la către un centru de colectare a datelor. Prin plasarea unui număr mare de coşuri de gunoi de acest tip şi prin "plimbarea" acestora în mai multe locuinţe dintr-un oraş, se pot face estimări foarte bune legate de compoziţia deşeurilor menajere, ţinând cont de toţi parametrii de interes: nivelul veniturilor populaţiei, tipul locuinţei (bloc cu 4 etaje, bloc turn, casă), zona de reşedinţa (urban, rural). Acest dispozitiv, coroborat cu metoda statistică utilizată la prelucrarea datelor, permit determinarea cu precizie a compoziţiei deşeurilor menajere.” , mai spune profesorul Claudiu Şuţan, explicând că informaţiile furnizate de respectivul dispozitiv ar putea ajuta autorităţile în efortul de creştere a gradului de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

Influenţa clădirilor asupra vitezei vântului, calculată în …tunelul aerodinamic

Un alt proiect pe care echipa Universităţii din Piteşti (formată din nouă studenţi şi 3 profesori ) l-a prezentat  la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret 2013 este standul  experimental pentru studiul influenţei clădirilor asupra vitezei vântului.
”Proiectul scoate în evidenţă necesitatea studierii noilor amplasamente în corelanţă cu cele deja existente. Astfel, în SUA, înainte de acordarea autorizaţiei de construcţie, pe macheta la scară a zonei urbane este amplasată macheta noii clădiri şi apoi întregul ansamblu este introdus în tunelul aerodinamic.”, spune Claudiu Şuţan care explică de ce studierea acestor machete permite estimarea influenţei clădirilor asupra vitezei vântului şi cum, cu ajutorul lor, se poate evita apariţia unor fenomene de amplificare nedorită.
“Clădirile reprezintă obstacole în calea vântului şi acest lucru duce la creşterea vitezei vântului printre aceste "obstacole". Studierea în tunelul aerodinamic poate evita fenomene nedorite prin care viteze relativ mici ale vântului, de 40 km/h de exemplu, să crească în preajma clădirilor până la 70-80 km/h.”, mai spune reprezentantul UPIT. Creaţia studenţilor UPIT încearcă să asigure o baza informativă suficient de argumentată pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra acestei probleme.

ATV-ul eco

Ultimul dar nu cel mai puţin interesant proiect expus de  UPIT  la salon a fost un ATV 100% electric. "Este vehiculul ideal pentru patrularea în zonele ecologice protejate, pentru rangeri, pentru pădurari etc. Lipsa zgomotului şi a poluării îl recomandă din plin, ca şi autonomia care poate ajunge şi la câteva ore de funcţionare. Mai mult, motorul performant şi electronica de vârf permit adăugarea unei remorcuţe utile în muncă celor menţionaţi mai sus.”, precizează Claudiu Şuţan, coordonatorul echipelor UPIT.

Nouă studenţi şi doi profesori, autorii celor trei proiecte

Echipa care a reprezentat Universitatea din Piteşti la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret i-a avut în componemţă pe studenţii Diaconu Cristian Marius, Duminică Anamaria, Iancu Roşu Ruxandra Elena, Diosteanu Laura Mihaela, Tucă Mihaela Alina, Alexe Petrică Adrian, Loiso Iulian Alexandru, Ologu Iulia Mădălina, Ungureanu Lucian, toţi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe, Departamentul de Ingineria Mediului iar cei care i-au însoţit şi coordonat au fost profesorii Caudiu Şuţan şi Sorin Fianu.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea