Selectezi gunoiul, plăteşti mai puţin! Puţin mai puţin!

ADI Servsal Argeş va introduce  tarife diferenţiate pentru cei care colectează selectiv deşeurile menajere şi cei care aruncă gunoiul de-a valma. Diferenţa de tarif între unii şi alţii va fi de 30%, ceea ce, în cifre absolute, înseamnă o economie  de 2,5 lei/lună/persoană.  O diferenţă nu foarte motivantă pentru ceea ce înseamnă colectare selectivă a gunoiului menajer, căci dacă ne luăm după regulile acestei activităţi, toată treaba presupune ceva efort: de la iginizarea şi plierea ambalajelor,  care nu se aruncă oricum la gunoi, până la sortarea propriu-zisă, în recipiente separate şi alegerea corectă a tomberoanelor. Cu sau fără motivare, de aliniat tot trebuie să ne aliniem la cerinţele UE, iar în următorii ani, gunoiul îl vom separa, cel mai probabil, dacă nu din conştiinţă civică, măcar “ajutaţi”  de amenzi.
Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş pregăteşte introducerea unor tarife diferenţiate pentru cei care colectează selectiv deşeurile menajere şi cei care aruncă gunoiul fără să-l separe pe categorii. În trei localităţi din Argeş au fost deja analizate efectele trecerii la o astfel de tarifare, iar rezultatele îi fac optimişti pe reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Servsal Argeş. “Acolo unde li s-a explicat că tarifele vor fi diferenţiate, oamenii au înţeles că dacă separă deşeurile vor plăti mai puţin decât dacă le pun de-a valma şi au început să selecteze gunoiul. Însă avem şi localităţi în care cetăţenii nu numai că nu selectează, dar pun în pubele şi altceva decât gunoi menajer “, explică Gabriel Moiceanu, directorul A.D.I.A., care spune că vizate pentru trecerea, din 2014, la noul sistem de tarifare sunt  localităţile din sudul judeţului, precum şi municipiul Curtea de Argeş plus comunele limitrofe. 
Potrivit unui studiu realizat la nivel de judeţ, doar 25% dintre argeşeni colectează selectiv deşeurile menajere.   În cazul firmelor lucrurile stau ceva mai bine - A.D.I.A. a trecut deja la tarifarea diferenţiată, iar cei mai mulţi agenţi economici au optat pentru separarea deşeurilor, tocmai pentru a beneficia de tarife mai mici.

Exconomie de 30%

Diferenţa de tarif între cei care selectează deşeurile şi cei care nu o vor face va fi de circa 30%. Un argeşean  care stă la bloc şi care se străduieşte să separe hârtia, sticla, plasticul şi metalul  aruncate la gunoi va  face o "economie"  lunară de 2,5 lei.  O diferenţă care, cel mai probabil, nu va motiva foarte multe persoane în această direcţie, având în vedere că e nevoie de ceva implicare pentru parcurgerea celor „3 paşi simpli” ai colectării selective:
1. Identifică deşeurile pentru a le colecta selectiv (simbolurile de pe ambalaje oferă informaţiile necesare despre tipul fiecărui ambalaj)!
2. Colectează selectiv deşeurile la ţine acasă, la serviciu, la şcoală şi la picnic! NU amesteca deşeurile menajere şi biodegradabile cu cele din ambalaje !
3. Depune deşeurile colectate selectiv în containerele speciale!  Descoperă cel mai apropiat punct de colectare selectivă de lângă casă ta. Punctele de colectare selectivă conţin de obicei o baterie de 3-5 containere colorate şi semnalizate cu afişe descriptive.

De cât spaţu ai nevoie  pentru a colecta selectiv deşeurile?

Deşi teoria spune că “spaţiul nu reprezintă o problemă în colectarea selectivă şi că dacă te înarmezi cu determinare vei găsi soluţiile potrivite” ,  înarmaţi-vă cu imaginaţie şi răbdare pentru că aveţi de respectat câteva cerinţe:
- Pliază deşeurile reciclabile (PET, doze de aluminiu, cartonul) pentru a ocupă mai puţin spaţiu în casă şi în maşinile de colectare!
- Scoate doapele PET-urilor şi recipienţilor din plastic înainte de a le depozita în containerul galben!
- Igienizează sau clăteşte deşeurile reciclabile înainte de a le colecta!
- NU sparge becurile şi neoanele – colecteazale cu grijă!

Deşeurile se depun separat, în funcţie de tipul de material!

Atenţie! Există containere separate pentru: PLASTIC, HÂRTIE, STICLĂ, REZIDUALE, BIODEGRADABILE.

Containerul GALBEN: deşeurile de ambalaje din plastic
- Recipiente de plastic pentru băuturi (PET) şi cele ale produselor lactate
- Recipientele produselor cosmetice şi detergenţilor
- Caserole de plastic şi polistiren, farfurii de plastic şi pungi de plastic
- Pungi şi folii de plastic folosite că ambalaje
- Dopuri metalice
- Cutii de metal şi alte recipiente metalice
- Doze şi ambalaje din aluminiu

Containerul VERDE: deşeurile de ambalaje din sticlă
- Sticlă albă, maro şi verde
- Borcane şi sticle fără capac
- Cioburi de sticlă
- Alte obiecte din sticlă

Containerul ALBASTRU: deşeurile de ambalaje din hârtie şi carton
- Ambalaje din hârtie de la alimente
- Ambalaje din carton de la alimente (lapte, suc, bomboane etc.)
- Pungi de hârtie
- Cutii şi ambalaje din carton simplu sau ondulat
- Hârtie de scris, hârtie de ambalat
- Ziare şi reviste,
- Cărţi şi caiete.

Containerul GRI: deşeurile reziduale şi metalice
- Saci de aspirator şi praf
- Scutece
- Vată medicinală/tampoane
- Tapet
- Porţelan şi ceramică
- Faianţă şi gresie
- Hârtie ceruită
- Foi de indigo
Containerul MARO/GRI: deşeurile BIOdegradabile
- Resturi de fructe şi legume
- Resturi de mâncare şi oase
- Filtre pentru ceai şi cafea
- Resturi de conserve (fără ambalaje)
- Alimente stricate (fără ambalaje)
- Iarbă, flori şi frunze uscate
- Plante de apartament fără ghiveci
- Şerveţele de hârtie
- Pungi din hârtie
- Pământ de flori degradat

Dacă locuieşti la casă, din deşeuri biodegradabile poţi obţine în propria gospodărie COMPOST – excelent îngrăşământ pentru plantele din jurul casei şi pentru pământul din grădina. Îţi poţi amenaja un ţarc în grădina pentru depozitarea deşeurilor compostabile sau poţi utiliza un recipient pentru compost.

Ce se întâmplă cu deşeurile după ce le-am colectat selectiv?

Deşeurile colectate selectiv sunt preluate de operatorii de salubritate, sunt sortate, balotate cele reciclabile şi transportate către instalaţiile/fabricile de reciclare. În final, deşeurile colectate selectiv sunt transformate în materii prime şi sunt reintroduse în circuitul economic. Deşeurile biodegradabile sunt transformate în compost pe platforma special amenajată la Depozitul Ecologic .

Motivare… dar de altă natură

Ce câştigi dacă  vei colecta selectiv?
Contribui la conservarea resurselor naturale şi economisirea energiei;

Produse mai ieftine (ambalaje mai ieftine);
Resurse (apă, mâncare etc.) mai curate şi nepoluate;
Contribui la menţinerea unui mediu mai curat;
Contribui la creşterea calităţii vieţii şi la sănătatea copiilor tăi;
Câştigi Dezvoltare Durabilă – adică ceva pentru familia ta!
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea