Comuna Bascov și-a cunoscut frații spanioli, la ei acasă

# “Pelerini” din administrația locală în „Regiunea Vânturilor”. Românii au împânzit lumea, fie cu bune intenții, fie de altă natură. Dacă în Italia numărul acestora ajunge pe la 2 milioane, neoficial, în Spania, numărul acestora este la jumătate. 500 dintre aceștia zac morți în morgile spaniole, fără ca nimeni să-i revendice, de cele mai multe ori din rațiuni materiale. Așa susține reprezentanta ONG-ului Ambos Mundos din Spania, Monica Bonaparte. În urmă cu câteva luni, un argeșean din Topoloveni a fost prins la furat de către polițiștii spanioli; a luat-o la fugă, aceștia l-au somat cu arma să se oprească, n-a făcut-o, iar un glonț rătăcit din armă l-a oprit pe vecie, ne mai povestește aceasta. Se pare că ocupația lui din Spania era departe de a fi una onorabilă. Trupul neînsuflețit zace într-o morgă. S-au făcut chete organizate de către stațiile radio și ziare spaniole, ca să se strângă bani pentru repatrierea acestuia. Fratele defunctului, când s-a văzut cu cei 8000 euro în mână, a dispărut cu toată suma, iar cadavrul fratelui său se află în același loc.

Primarul Zaragozei, impresionat de banii europeni atrași în Bascov

Cerșetorii pe care i-am văzut pe străzile din Zaragoza erau români de etnie rromă, toți. Nu-ți trebuia un ochi prea ager ca să-ți dai seama din ce țară provin. În centrul Zaragozei, Catedrala Del Pilar, un edificiu impresionat atât la exterior și mai ales în interior, nu avea decât cusurul că se află în centrul orașului, acolo unde vin cei mai mulți turiști și localnici ca să se reculeagă la slujbă. Raiul cerșetorilor români. Însă, aceștia nu ratau nici măcar intrările în supermarket-uri. În mare parte, cam atât știau paniolii despre români, atunci când am ajuns în orașul lor, deși intuiția le spunea că am putea avea și oameni demni și frumoși în țara cunoscută în lume drept „Grădina Maicii Domnului”.
Delegația română, din Argeș, din care au făcut parte primarul Gheorghe Stancu, consilierii locali Octav Dumitrescu și Gheorghe Nedelea, consilierul județean Leonard Soare, reprezentanta Asociației Iezer-Muscel, Liliana Soare, precum și directorul Casei de Cultură, Lorena Toma, a fost invitată de către autoritățile din orășelul Casetas-regiunea Zaragoza, să petreacă o săptămână în capitala comunității autonome Aragon. Ne place să credem că, la finalul celor șapte zile petrecute acolo, spaniolii au aflat că românii au și educație, și istorie, și tradiție și nu sunt doar oamenii aceia murdari, cu piele de culoare închisă care cerșesc sau alimentează piața neagră a muncii, atunci când mai și muncesc și nu se ocupă doar de nelegiuri.
Comuna Bascov s-a înfrățit cu localitatea Casetas din Spania și Kaspichan din Bulgaria. Localitățile, asemănătoare ca mod de organizare, dezvoltare economică sau populație, vor avea de acum înainte relații de colaborare la nivel cultural, economic și social, după cum ne-a declarat primarul din Bascov, Gheorghe Stancu. O surpriză a acestui eveniment a constituit-o reacția favorabilă primită din partea primarului Zaragozei, Juan Alberto Belloch, care a fost impresionat să audă că are în fața lui pe edilul care se situează pe primul loc în ceea ce privește proiectele accesate cu bani europeni. Prin urmare, atât primarul și viceprimarul din Casetas, Jose Luis Roman și Jose Luis Almenara, precum și primarul din Kaspichan, Asparuh Ranghelov, au perfectat o înțelegere prin intermediul căreia primele proiecte vor fi de natură culturală. Cu atât mai mult cu cât spaniolii au decalat Săptămâna Culturală, care la ei are loc în aprilie, în perioada vizitei delegației române și bulgare. Cu acest prilej, a fost inaugurată Școala de Muzică; instituție în care învață și câțiva copii români. Am fost surprinși să auzim cântată la pian, la mii de kilometri distanță, piesa „Pușca și cureaua lată” de către un tânăr de 17 ani, originar din Timișoara, David Blaj, stabilit cu familia de 5 ani în Casetas. Un altul, Alexandru Păduraru, din Reșița, locuiește de 9 ani în Utebo, oraș învecinat cu Casetas, dar este elev la această școală de muzică.

Primăria din Casetas, sport și lectură gratis pentru pensionari

Primăria din Casetas este gazda multor programe destinate bătrânilor; le asigură spațiu pentru sport, cititul presei gartuit sau lucru manual. Aceștia au făcut o surpriză musafoirilor români și bulgari, amenajând un perete cu fotografii realizate în timpul vizitei în România. De asemenea, și-au familiarizat invitații cu muzică și dansuri tradiționale spaniole. Primarul din Kaspichan și atașatul cultural au oferit un cadou gazdelor; un grup de dansatoare bulgare au prezentat dansuri din cele patru regiuni reprezentative al Bulgariei, iar edilul li s-a alăurat la dans, pe scenă.

Mănăstirea Del Pilar, cel mai impresionant edificiu istoric din Zaragoza

Gazdele noastre s-au străduit și au reușit să ne facă șederea cât mai plăcută și, în același timp, să plecăm și cu ceva informații despre regiunea lor. Așa am aflat că zona este cunoscută pentru vântul dușmănos numit siertho, care bate mereu, de dimineață și până seara. Și dacă tot nu îl puteau opri, au zis să îl folosească; câmpuri întregi cu eoliene produc curent electric din surse regenerabile. În Borja, există o adevărată cultură a vinului, motiv pentru care a și fost înființat un muzeu dedicat acestei licori. O alee străjuită cu platani care duce către vechea Mănăstire Veruela ne face să înțelegem de ce poetul Adolfo Gustavo Becquer a ales să-și scrie aici celebrele poeme de dragoste, inspirate din suferința unei iubiri neîmpărtășite. În zonă, se află și muntele Moncayo; Moncayo este unul dintre cele mai populare locuri de drumeții în Spania și există transport public pentru a ajunge la munte. Vara, sunt câteva autobuze care ajung în zonă, la fiecare oră, și chiar pe timpul iernii. De departe, cel mai impresionant edificiu istoric este Mănăstirea Del Pilar, aflată în centrul Zaragozei, chiar lângă primărie; aceasta din urmă este un alt edificiu impresionat ca valoare și arhitectură.

La intrare, se află statuia lui Caesar Augustus, cel care a dat numele orașului și a donat acest oraș Spaniei. Și tot aici, El Porto Venetia este raiul oricărui amator de cumpărături; aproape 2 km de magazine de la nord la sud și de la est la vest, toate mărcile cunoscute în lume, își așteaptă în această perioadă clienții cu reduceri substanțiale. Palatul Aljaferia, monument de patrimoniu, este o remarcabilă creație arabo-romană din secolul al IX-lea. Sala în care aveau loc ceremoniile importante; gen nașterea fiilor regali sau prima noapte de amor dintre rege și regină, este ornată cu aur adus de Cristofor Columb. Nu în ultimul rând, autobuzul turistic care străbate tot orașul Zaragoza,tur oferit cadou delegației româno-bulgare  din partea primarului Juan Alberto Belloch. Ocazie cu  care am putut să admirăm creații arhitrecturale reprezentative fiecărei țări din lume, și adunate de către spanioli într-un cartier organizat ca un planetariu, străjuit de un spirit uman din litere de fier.
Urmează ca reprezentanții celor trei delegații să se deplaseze în Bulgaria, în viitorul apropiat, la Kaspichan, ca să-și cunoască și ceilalți frați. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea