Clubul Universitarilor, scos la licitaţie pentru închiriere, săptămâna aceasta

# Universitatea din Piteşti speră ca până la finele anului să scape de cele mai păguboase construcţii aflate în proprietate. Universitatea din Piteşti organizează, la final de an,  licitaţii pentru Clubul Universitarilor şi Academica. Dacă în cazul fostului restaurant Panoramic, starea avansată de degradare a imobilului îi ţine departe pe investitori, la Academica Intim Do, chiria mare şi restricţiile referitoare la  produsele ce pot fi comercializate au făcut ca licitaţia să fie reluată de câteva ori.
Pe 13 decembrie, de la ora 12.00,  Universitatea din Piteşti organizează licitaţie cu strigare pentru închirierea unui spaţiu comercial destinat activităţilor de alimentaţie publică, în  suprafaţă de  2109 mp,  la Clubul Universitarilor. O licitaţie  cu şanse minime de reuşită având în vedere gradul avansat de degradare în care se află imobilul construit în perioada 1962-1963, şi “reabilitat” haotic în 2008. Clădirea necesită expertize şi reparaţii de sute de mii de euro şi nimeni nu s-a aventurat până acum  (cel mai probabil, nici de acum înainte), să bage bani într-un imobil considerat pericol public.

Mircea Bărbuceanu, liderul SLUP: “E nevoie de o investiţie de 200 de mii de euro pentru repunerea în funcţiune a Clubului Universitarilor”

Nici conducerea UPIT  şi nici reprezentanţii Sindicatului Liber al Universităţii din Piteşti nu-şi pun prea mari speranţe că vreun investitor se va înhăma la punerea pe picioare a clădirii.
“E nevoie de o investiţie de 200 de mii de euro pentru repunerea în funcţiune a Clubului Universitarilor, lucrări fără de care clădirea s-ar putea prăbuşi în orice moment.  UPIT nu a avut aceşti bani şi e greu de imaginat că cineva va investi o sumă atât de mare în această clădire care stă să cadă, în loc să pună banii la bancă, de exemplu”, spune Mircea Bărbuceanu, liderul SLUP.
Comisia de analiză şi control a UPIT a solicitat recuperarea pagubelor rezultate în urma deteriorării clădirii de la cei care-şi leagă numele de aşa-zisa investiţie care a nenorocit clădirea şi care au făcut ca un spaţiu  ce trebuia să aducă venituri Univesităţii din Piteşti,  să-i  aducă doar cheltuieli.

Povestea  care a dus la ruină Casa Universitarilor

Fostă proprietate - între  1963 şi 1979 - a Întreprinderii Comerciale de Stat pentru Alimentaţie Publică,  fostul Restaurantul Turist,  ulterior Panoramic, se află în proprietatea Universităţii din Piteşti din 1990, când a luat  denumirea de Casa Universitarilor.
În perioada 1997-1999 s-a efectuat o R.K a acestui imobil privind izolarea şi protejarea  acoperişului cu robipol, schimbarea structurii de metal care închidea sala mare cu tâmplărie de aluminiu,  montarea de gresie şi faianţă la subsol, etaj, în  grupuri sanitare, bucătărie, holuri, schimbarea caloriferelor, acoperirea terasei cu mozaic veneţian şi marmură, refacerea instalaţiei electrice, încălzire cu centrală proprie, reabilitatea canalizării, dotarea cu mobilier nou, veselă, personal calificat. Obiectivul a funcţionat pe autofinanţare până în anul 2008. Fiind un club exclusiv al Universităţii din Piteşti, era deservit de 4 ospătari, 4 bucătari şi un administrator, iar aici se organizau activităţi precum mese festive prilejuite de doctorate, balul bobocilor, emisiuni ale televiziunilor locale, evenimente de 1-8 martie, revelion, zile onomastice, nunţi ale angajaţilor Universităţii şi nu numai.
Pe 12-13 mai 2008, administrarea şi gestiunea Casei Universitarilor este preluată de Profeanu Anişoara cu o lipsă financiară de 26.124,21 lei;
Câteva zile mai târziu,  Profeanu Anişoara, împreună cu Daniel Otobâcu (acesta din urmă nu era angajatul Universităţii la acel moment) semnează şi prezintă Senatului un aşa-zis „Program managerial privind buna organizare şi funcţionare a Casei Universitarilor” .Toate sumele ocazionate de executarea celor de mai sus urmau să fie achitate unor firme care ar fi acceptat plata la termene convenite prin contracte, în raport cu veniturile programate a se realiza.
În data de 10 iunie 2008 se scoate la concurs un post la Casa Universitarilor, iar în data de 7 iulie 2008 , Daniel Otobâcu este angajat la Casa Universitarilor;
De menţionat faptul important că, până la datele angajărilor, Profeanu Anişoara a fost administratorul restaurantului ACADEMICA INTIM DO, patronat de Daniel Otobîcu (în acelaşi timp naşul acesteia). După angajări, Profeanu Anişoara şi-a dat demisia din funcția deţinută în firma lui Otobîcu Daniel, dar acesta a rămas patronul restaurantului menţionat.

Casa Universitarilor a fost supusă unor “lucrări de amploare”

În perioada iulie-noiembrie 2008 au avut loc o serie de lucrări care au afectat întregul imobil, inclusiv structura de rezistenţă: zidărie, recompartimentări, extinderea bucătăriei interioare prin desfiinţarea sălii de protocol, amenajarea de grupuri sanitare, desfiinţarea structurii din termopan ce închidea sala mare şi încercarea de extindere a acesteia pe toată terasa din strada Teilor, prin supraetajarea clădirii cu structură din material lemnos, fapt ce a condus la cedarea acesteia prin apariţia unei fisuri pe toată lungimea ei, urmând a fi consolidată după înlăturarea structurii mai sus menţionate. În noiembrie 2008, în Şedinţa Senatului UPIT, s-a hotărât schimbarea destinaţiei Casei Universitarilor în cantină-studenţească, hotărâre comunicată lui Otobîcu Daniel în calitate de executant al lucrărilor
În aceeaşi lună, autorităţile locale au fost sesizate şi au dispus un control la Casa Universitarilor, control în urma căruia s-a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a celor vinovaţi de începerea de lucrări fără nicio autorizaţie de construcţie (faptele îmbrăcând aspecte penale, imobilul fiind situat în zona de protecţie a două monumente istorice, respectiv Casele Ovidiu Constantinescu şi Marinescu şi Ansamblul Vechii Prefecturi din strada Armand Călinescu nr. 44, - conform referatului Direcţiei de Cultură şi Culte din cadrul Consiliului Judeţean Argeş), ocazie cu care s-a cerut explicit sistarea lucrărilor şi aducerea locaţiei respective la starea iniţială.
Mai mult, Primăria Piteşti a dispus încetarea imediată a oricăror lucrări la Casa Universitarilor, fapt care, aşa cum s-a constatat în cercetările efectuate, nu s-a întâmplat, lucrările continuând cu încălcarea conştientă a acestui ordin atât de Daniel Otobâcu, cât şi de conducerea de atunci a Universităţii.
Profeanu Anişoara şi  Otobâcu Daniel solicitaseră conducerii de atunci a Universităţii aprobarea demersurilor necesare obţinerii autorizaţiilor de construcţie, modernizare, recompartimentare, amenajare şi igienizare la Casa Universitarilor, lucrări ce s-au efectuat fără a fi cuprinse în aşa zisul Plan managerial depus în data de 29 mai 2008 la Rectorat, dar neaprobat.
Pe 12 decembrie 2008, Otobâcu Daniel încheie un contract de sponsorizare în valoare de 870.000 lei cu Universitatea din Piteşti, cu scopul furnizării de material lemnos pentru lucrările de la Casa Universitarilor (efectuate pana la acel moment)! Tot în 12 decembrie 2008, Profeanu Anişoara, în calitate de administrator la Casa Universitarilor, încheie la rândul său un alt contract de sponsorizare, în valoare de 120.000 lei, cu Universitatea din Piteşti, cu scopul asigurării manoperei la lucrările de extindere şi reabilitare  a Casei Universitarilor (efectuate deja).
“Credem că aceste două contracte hilare dovedesc cu prisosinţă existenta unor înţelegeri verbale între Profeanu Anişoara şi Daniel Otobâcu, pe de-o parte, şi membri ai conducerii Universităţii din acea vreme, pe de altă parte, nefiind posibilă legal sponsorizarea unor aspecte în legătură cu o activitate comercială, cu atât mai mult a unor investiţii şi lucrări deja încheiate.” se arată în Raportul Comisiei de Analiză şi Control a Rectorului Universităţii din Piteşti, încheiat la data de 13.07.2012.
În  iunie 2010,  Curtea de Apel Piteşti emite decizia nr. 873 din dosarul nr. 3448 prin care constată că cele două contracte de sponsorizare au fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legale,  deoarece sponsorizarea se poate efectua numai pentru susţinerea unor activităţi fără scop lucrativ. Decizia vine ca urmare a acţiunii din data de 25 septembrie 2009, prin care Universitatea din Piteşti chemă în judecată pe Otobâcu Daniel privind solicitarea anulării contractului de sponsorizare. Acţiunea de chemare în judecată pentru anularea contractului de sponsorizare a fost demarată ca urmare a recomandării efectuate de Curtea de Conturi a României.

Infiltraţii şi ziduri crăpate

La ora actuală Casa Universitarilor se află într-o stare deplorabilă, cauzată, printre altele, şi de infiltrarea apei în spaţiile interioare. Lucrările începute aici în anul 2008, fără a avea autorizaţiile necesare, au fost conservate superficial, sau deloc.
“Cu toate acestea, somaţi fiind prin numeroase adrese prin care se cerea aducerea imobilului Casa Universitarilor la starea iniţială, factorii responsabili din Universitatea din Piteşti (Ordonatorul de Credite - Rector Barbu Gheorghe, Directorul Economic- Gherghina Drilă, Consilierul Juridic- Moraru Doina, Directorul General Administrativ- Broştescu Ion, Administratorul Casei Universitarilor - Profeanu Anişoara, Coordonatorul lucrărilor de recompartimentări, modernizări, extinderi, supraetajări din material lemnos, Otobâcu Daniel, nu au luat nicio măsură, în afară de aceea de conservare nejustificată şi defectoasă a acestora, fapt ce a dus la o degradare continuă.”, se specifică în Raportul Comisiei de analiză şi control a Rectorului Universităţii din Piteşti, încheiat la data de 13.07.2012.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea