Cu colindul, la Papa Francisc, la Vatican

# Românii din Italia ne-au mulțumit că le-am promovat activitățile de-a lungul anului! Românii din Italia, și mai ales cei care au plecat din Argeș, ne-au mulțumit pentru că ziarul nostru a fost mereu alături de ei și le-a promovat activitățile și eforturile pe care ei le fac peste graniță în favoarea imaginii României în lume. Am petrecut câteva zile la Roma, alături de ei, la invitația președintei Organizației Stindardul Geto-Dacic, Carmen Scorțanu. Scopul vizitei a fost prezentarea unui program de colinde pentru Papa Francisc, în cadrul audienței generale pe care Sanctitatea Sa le acordă de două ori pe săptămână pentru toți aceia care vor să fie binecuvântați de către acesta și să petreacă 2-3 ore în prezența Sa.

Românii l-au colindat și i-au dăruit o icoană din aur

Toți cei care vor să participe la eveniment se trezesc cu noaptea în cap ca să prindă un loc cât mai în față, în gradenele special amenajate. Papa își face apariția în jurul orei 9.30, deși toți pelerinii sosesc cu două sau trei ore înainte.  Nu trebuie să mai spunem că momentul este covârșitor. Papa Francisc își face apariția în papamobil, un Mercedes G Class coupe, și trece pe la fiecare invitat din gradenele amplasate în fața scenei în care își ține discursul. Grupul românilor, echipați în costume tradiționale, cu Ursul, Capra, precum  și alte elemente de port tradițional, îl întâmpină cu bătăi în tobe și „La Mulți Ani”!

Din grup face parte și Badea Cârțan, alias Mirel Magop, venit pe jos la Roma, precum predecesorul său, cu ani în urmă.  Reprezentanta grupului de români, Carmen Scorțanu, i-a înmânat Sanctității Sale darurile aduse de români: o icoană din aur, de la Putna, precum și alte câteva obiecte tradiționale. Papa se oprește, ascultă, mulțumește și binecuvântează grupul de colindători. Pare fragil în haina lui lungă și albă, însă prezența lui împrăștie în jur un sentiment de liniște și pace, iar privirea lui blândă reduce orice glas la tăcere. Chiar și gărzile sale de corp sunt atipice. Iau în brațe copii din public și îi aduc Sanctității Sale ca să fie sărutați și binecuvântați. Este întâmpinat ca un adevărat star, atât de către italienii veniți din toate colțurile țării, cât și de străinii veniți de peste tot în lume: SUA, Portugalia, Australia, Japonia, etc. Nu contează că ești musulman, ortodox, yoghin sau de orice altă convingere religioasă. Mesajul său este pentru toți copiii Domnului.

O argeșeancă din Curtea de Argeș ne-a pregătit  masa tradițională

Discursul său este tradus de către cardinali în limba tuturor grupurilor prezente. Câteva ore, cu o voce slabă, tremurândă, Papa Francisc a dominat miile de pelerini veniți să-l vadă și să-l atingă. Nimeni n-a scos o vorbă în timpul discursului său, toți ascultând ca vrăjiți mesajul său de pace și îndemnul către iubire. La final, a trecut pe la toți cei 50 de bolnavi veniți să fie binecuvântați de Sanctitatea Sa, care i-a sărutat și i-a îmbrățișat pe fiecare în parte. Bolnavii, absenți în majoritatea timpului din cauza bolii de care suferă, au izbucnit în lacrimi. Un spectacol impresionant pe care l-am văzut de la nici jumătate de metru distanță.  În timpul acesta, masonii au împărțit selectiv fotografii cu Papa, care sunt echivalente pentru mulți cu un dar binecuvântat.  După întâlnire, am vizitat Basilia San Pietro, care adăpostește celebra sculptură a lui Michelangelo, Pieta, precum și Muzeul Vaticanului, acolo unde se găsește și mai celebra pictură a lui Michelangelo, din Capela Sixtină. Practic, acesta este ultimul obiectiv din acet muzeu, tur organizat strategic ca să poți vedea tot ce e de văzut. Deși, câteva ore nu sunt de ajuns. Având în vedere costul biletului de intrare, 16 euro de persoană, încerci să acoperi o suprafață cât mai mare de obiective din acest loc, deși nu va putea să fie posibil niciodată acest lucru, doar dintr-o singură vizită. Odată ajunși la capela Sixtină, după un tur de vreo două ore, descoperi că nu sunt permise pozele, iar singura bucurie permisă este să stai cu ochii spre tavan, în încercarea de a imprima cât mai multe imagini în memorie la care să cugeți mult timp după plecare. 
Finalul vizitei noastre nu se putea încheia decât specific românesc; câștigătoarea concursului de Etică și Morală, competiție națională desfășurată în Italia, Mihaela Sinca, originară din Curtea de Argeș, a fost ceea care ne-a pregătit o masă românească, cu nelipsitele sarmale.
Dacă mai spunem că am fost cazați chiar și în apartamentul în care s-a filmat  „Eat, pray, Love”, cunoscuta peliculă cu Julia Roberts în rolul principal, putem spune că șederea noastră la Roma a fost una dintre cele mai reușite. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea