DECLARAŢIE POLITICĂ. Noi tehnici de manipulare publică, marca Traian Băsescu – faza blocării bugetului de stat

De mai bine de o săptămână, prin  declaraţiile şi ameninţările media lansate, se pare că preşedintele Băsescu doreşte creionarea strategică a unei potenţiale crize financiare prin boicotarea promulgării bugetului de stat. Altfel, sute de mii de români vor fi afectaţi de războiul politic al lui Traian Băsescu. Domnia sa face ceea ce ştie mai bine: pune piedici actualei puteri, dar şi românilor. Vrând să saboteze USL-ul, domnului Băsescu nu îi pasă că îi afectează pe cetăţeni.
Preşedintele nu înţelege în continuare principiul separaţiei puterilor în stat. El nu acceptă să nu fie implicat în luarea deciziei şi atunci apelează la mijloace de genul contestării Memorandumului cu FMI şi Uniunea Europeană. Mă întreb şi vă întreb de ce domnul Băsescu nu a contestat acordul cu FMI încheiat în timpul Guvernului Boc când s-au luat măsuri de austeritate pe spatele bugetarilor, măsuri care puteau fi evitate, dacă, citându-l tot pe şeful statului “se accesau fonduri europene” și în schimb s-au tăiat salarii pentru obţinerea de fonduri necesare bazinelor de înot şi sălilor de sport ale doamnei Udrea.
Prin acţiunile sale Traian Băsescu pune în pericol majorarea pensiilor, nu se vor putea da drepturile obţinute prin hotărârile judecătoreşti la profesori şi nu vor exista banii de cofinanţare pentru fondurile europene, dar cred că, de fapt, pe şeful statului nu-l interesează finanţările comunitare dacă clientela sa politică nu este implicată. Prin acest mod de acţiune vom da un semnal  greşit instituţiilor internaţionale. Dacă Traian Băsescu întoarce bugetul în Parlament, atunci România dă impresia de neseriozitate în relaţia cu partenerii internaţionali şi vă întreb, stimaţi colegi din Opoziţie: se doreşte să se instaureze instabilitatea financiară şi un haos instituţional indus de Cotroceni?
Totuşi, colegii mei din PD-L – deşi au fost jigniţi, abandonaţi şi criticaţi de domnul Băsescu – încearcă în continuare să reintre în grațiile acestuia blocând și ei adoptarea bugetului. Liderii acestui partid, de genul domnilor Blaga, Ialomiţeanu, Predoiu şi alţii fac ceea ce ştiu mai bine: nu vor să îşi asume responsabilitatea şi îşi arată dezinteresul total faţă de români. Probabil aceştia sunt nostalgici după perioada în care bugetul era împărţit de domniile sale după bunul plac şi interesele baronilor portocalii, iar acum nu sunt mulţumiţi că s-a reuşit schimbarea acestei practici.
Interesant este faptul că unele din argumentele menționate atât de domnul Băsescu cât și de unii politiceni portocalii de genul doamnei Andreea-Maria Paul (fostă Vass) sau domnul Cristian Preda referitor la acciza pe combustibil de 7 eurocenți nu se suțin. Aș dori să le reamintesc colegiilor, ca și argumentație, un comentariu comparativ realizat de jurnalistul Radu Herjeu: „ în decembrie 2008, la instalarea Guvernului Boc, un litru de benzină costa aproximativ 2,85 lei. În doi ani, el ajungea la 4,79 de lei. Totul, din jocul accizelor, ajutat de fluctuaţia preţului barilului de petrol, deprecierea leului şi creşterea impresionantă a profitului companiilor de profil. Şi, desigur în plină epocă economico-prezidenţială Băsescu. Nu l-am văzut atunci pe locatarul de la Cotroceni ieşind la televizor, impacientat de soarta românilor. Probabil era mult mai preocupat de cum să le-o îmbunătăţească, tăind salarii şi pensii şi mărind TVA-ul. Acum, dacă nu mai are grija asta, are timp să se ocupe de calcule sofisticate, din care reiese că o majorare a preţului carburanţilor cu 50 de bani va aduce după sine apocalipsa. Nu e foarte clar cum a ajuns el de la 7 la 12 eurocenţi, dar nu contează, fanii lui preiau nemestecat orice emite tătucul. Obiectiv privind, nu această supra-acciză va fi vinovată pentru scumpirile care vor urma. De vină va fi, însă, rapacitatea comercianţilor români, care vor folosi măsura guvernului ca pretext să adauge multe procente la preţuri. De vină vor fi companiile petroliere care vor ţine cu dinţii de profitul lor imens şi vor mări şi mai mult preţul benzinei, pe motiv că şi dusul combustibililor la staţii costă mai mult. Lor mi-aş fi dorit să li se adreseze preşedintele. Sigur, noua acciză nu este în măsură să impulsioneze consumul şi creşterea economică. Folosiţi cum trebuie (şi conform justificării), banii aceştia pot contribui la atragerea de fonduri europene pentru construcţia de autostrăzi. Furaţi sau deturnaţi, în buna tradiţie mioritică, vor ajunge în campanii electorale şi buzunarele unor şmecheri. Aici e de lucru, aici cel care are în mână justiţia de la noi ar putea face ceva. Dar nu, el iese la televizor şi critică. După ce el a inventat o suprataxă ascunsă în preţul benzinei pentru a justifica apariţia pe toate câmpiile patriei a panourilor autopublicitare cu  «Aici sunt banii dumneavoastră», să vină acum şi să blocheze toată ţara, refuzând bugetul şi memorandumul cu FMI. Ca de obicei, ca să poată scăpa iar într-o perdea de fum, este dispus să dea foc la ţară.”
Interesant acest comentariu care consider că reprezintă esența oricărui contra-argument adus de reprezentanții Opoziției portocalii. Pentru a se înțelege și mai bine, ca și senator național liberal, nu sunt adeptul majorării prețului carburanților. N-aş vrea să se pună taxe şi impozite noi. De fapt, aş vrea să nu existe taxe deloc. Aş vrea să nu fi existat epoca Băsescu în istoria României, dar, din păcate, anumite măsuri se impun datorită modului de a conduce țara din partea acestui lider politic. 
Senator PNL de Argeș, Ion POPA

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea