Teatrul nostru cel de toate zilele! Luminița Borta și Ania Cazan, „mame” pentru un nou festival de teatru

Departe de ochii unei pseudolumi culturale, a apărut prima ediție a Festivalului Național de Teatru  „Dintre sute de catarge”, de la Pitești. Fără surle și trâmbițe și fără spectatori aduși pe linie de partid ca să umple sala, câțiva actori foarte tineri, organizați de Ania Cazan și coordonați de actrița-regizor Luminița Borta au demonstrat de ce teatrul nostru mai are o șansă. Au fost puse în scenă două piese: “Căsătoria” de Anton Pavlovici Cehov și basmul “Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Adaptările celor două piese, în manieră modernă, au fost mai mult decât bine primite de către publicul venit acolo doar ca să vadă teatru de calitate.

O viață plătită cu 1800 lei

Actrița Luminița Borta a fost profesoara de actorie a cunoscutei Marlene Manes, acum actriță la Hollywood. Toți elevii actriței din Pitești au ajuns artiști valoroși. Piesele regizate de către aceasta, precum și rolurile interpretate de-a lungul carierei sale sunt tot atâtea dovezi ale talentului și valorii acestei artiste care respiră și trăiește prin teatru, până la epuizare fizică și psihică. Curios sau, nu, toate piesele regizate de către aceasta nu au primit nicio distincție în cadrul tuturor concursurilor de gen organizate de teatrul în care lucrează, dar, în schimb, munca ei a fost recompensată de către festivalurile de teatru din străinătate. Din fericire, sunt lucruri pe care nimeni nu i le poate lua.
Ne referim aici și la faptul că este a doua persoană din lume pentru care autoarea Maria Bamberger a scris o piesă. Este vorba despre “Zece întrebări”; piesă care a luat premiul cel mare al festivalului din Albania, și a fost recompensată de către primăria orașului în care a avut loc evenimentul.
Piesa este scrisă de către Maria Bamberger, autoare care a scris numai pentru Olga Tudorache și acum, pentru Luminița Borta. Creația a mai fost jucată o singură dată, în lume,  în Marea Britanie, după ce regizoarea care a dorit s-o pună în scenă a cerut voie actriței din Pitești. Actrița Luminița Borta lucrează în teatrul din Pitești din anul 1985, pe un salariu de 1800 lei. Ana Luca

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea