EVALUAREA ACTIVITĂŢII DESFĂŞURATE DE PREFECT ŞI INSTITUŢIA PREFECTULUI- JUDEŢUL ARGEŞ ÎN ANUL 2013

Misiunea prefectului şi a Instituţiei prefectului o reprezintă, potrivit prevederilor Constituţiei României, ale Legii nr.340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului şi a celorlalte  acte normative, respectarea legalităţii în judeţ şi asigurarea unui climat de ordine publică şi siguranţă a cetăţeanului.
Totodată, în calitatea sa de reprezentat al Guvernului in teritoriu, prefectul asigura implementarea in judeţ a Programului de guvernare in virtutea prerogativei sale legale de coordonare a serviciilor publice deconcentrate ale autorităţilor administraţiei publice centrale in teritoriu.
De asemenea, prefectul asigură legalitatea actelor administrative emise/adoptate de autorităţile administraţiei publice locale din judeţ în cadrul controlului de legalitate.

OBIECTIVE STRATEGICE

1. Îmbunătăţirea serviciilor publice oferite cetăţenilor
In acest context Instituţia prefectului prin serviciile publice din structura sa si-a propus reducerea timpului de eliberare a documentelor si apropierea acestora de cetăţean.
1.1 SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE ŞI ÎNMATRICULARE A VEHICULELOR a realizat reducerea perioadei de timp dintre susţinerea probei teoretice şi a celei practice în vederea obţinerii permisului de conducere de la 6 la 2 săptămâni.
1.2. SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR PENTRU ELIBERAREA ŞI EVIDENŢA PAŞAPOARTELOR SIMPLE a deschis noi puncte de lucru în oraşul Mioveni( 4.11.2013) şi in  municipiul Curtea de Argeş( 20.02.2013), care se adaugă celui din municipiul Câmpulung, deschis în anul 2012.
1.3. COMPARTIMENTUL DE APLICARE A APOSTILEI realizează eliberarea documentelor apostilate în toate cele 5 zile lucrătoare ale săptămânii, pe parcursul întregului program de lucru cu publicul, nu doar în 3 zile din săptămână, aşa cum se întâmpla până în acest an.

2. Dezvoltarea capacităţii Instituţiei Prefectului - Judeţul Argeş de a genera şi implementa politici publice la nivel judeţean
2.1 Strategia pentru revitalizarea sportului în şcoli - strategie prin care s-au constituit asociaţii sportive fără personalitate juridică în toate unităţile şcolare din judeţ, s-au înfiinţat 253 de echipe de handbal, baschet sau volei, fete şi băieţi, pe categorii de vârstă, în toate şcolile şi liceele cu personalitate juridică, au avut loc fazele preliminare în sistem interzonal, urmând ca pe parcursul anului 2014 să aibă loc fazele superioare ale competiţiei şi finalele care vor fi găzduite în luna iunie la Sala Sporturilor din municipiul Piteşti.
2.2. Strategia privind prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli . În cadrul acestei strategii a fost elaborat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean un Cod de conduită al elevului şi adoptat la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Argeş. De asemenea, s-a luat măsură introducerii uniformei şcolare obligatorii sau a însemnelor distinctive, în 70% din unităţile şcolare din judeţ, urmând ca în anul şcolar 2014-2015 acestea să fie introduse în toate unităţile de învăţământ din judeţ.

3. Dezvoltarea capacităţii Instituţiei Prefectului de a gestiona fenomene cu impact negativ în societate (comercializare şi consum de produse etnobotanice, trafic de persoane)
Fenomenele au fost abordate de către Instituţia Prefectului atât sub aspect preventiv, cât şi al combaterii prin colaborare inter-instituţională.
3.1. Comercializarea şi consumul de produse etnobotanice : a fost realizată împreună cu CPECA campania de prevenire şi conştientizare a riscului consumului de astfel de produse intitulată: „Viitorul depinde de tine- etnobotanicele te lasă singur!”, care s-a realizat în toate cele 202 unităţi şcolare cu personalitate juridică din judeţ, aceasta fiind susţinută de acţiuni de combatere a comercializării atât la liber, cât şi în cel on-line.
Astfel, Instituţia Prefectului, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Argeş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş au acordat suport Inspectoratul General al Poliţiei Române - Biroul de Combatere a Crimei Organizate Piteşti pentru destructurarea a două reţele de traficanţi de produse etnobotanice, prilej cu care au fost reţinute 11 persoane, arestate ulterior preventiv de către instanţele de judecată.
3.2. Traficul de persoane : împreună  cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane - Serviciul Teritorial Piteşti, au fost organizate acţiuni preventive în scopul informării şi conştientizării elevilor din şcolile şi liceele din municipiul Câmpulung, unde se manifestă o incidenţa crescuta a fenomenului traficului de persoane, cu precădere minori prin exploatare sexuala.
În susţinerea campaniei de prevenţie, latura de combatere a fenomenului a cuprins acţiuni de control în echipe mixte în mediile şi locaţiile care favorizează traficul de persoane (cluburi de noapte, baruri, discoteci, saloane de masaj erotic), prilej cu care au fost întocmite 2 dosare de cercetare penală (trafic de persoane, muncă la negru prestata cu mai mult de 5 persoane si muncă prestată de minori), fiind aplicate 11 amenzi în valoare de 81.000 lei şi închise 2 saloane de masaj erotic.

4. Gestionarea situaţiilor de urgenţă
4.1 Strategia judeţeană pentru prevenirea riscului seismic a fost aprobată în şedinţa Colegiului prefectural din data de 17 decembrie 2013; in cadrul strategiei sunt prevăzute printre altele, simulări cu forţe şi mijloace în teren pentru gestionarea efectelor unui seism, iar in data de 20.11.2013 au fost organizate două astfel de simulări în municipiul Piteşti, pe amplasamentul S.C. OMV Petrom S.A.– Punct de lucru Arpechim Bradu şi la Colegiul Tehnic C.D. Neniţescu .
4.2 Gestionarea incendiului de la depozitul de deşeuri periculoase din municipiul Câmpulung
În data de 2 octombrie 2013 a izbucnit un incendiu de proporţii la punctul de lucru al unui operator de deşeuri periculoase aflat pe platforma fostei Uzine ARO din Câmpulung; in locaţie era depozitată o cantitate de aproximativ 4000 t de deşeuri periculoase.  Lichidarea incendiului a necesitat una dintre cele mai complexe situaţii de urgenţă din ultimii ani de la nivelul judeţului Argeş, atât prin dimensiunea resurselor umane dislocate (112 angajaţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă), a logisticii folosite (9 autospeciale), cât şi a duratei intervenţiei de stingere a acestuia (peste 9 ore de activitate).
Incendiul a constituit un grad ridicat de risc atât pentru siguranţa forţelor de intervenţie (3 pompieri fiind răniţi şi spitalizaţi pentru 15 zile), a mediului înconjurător şi a sănătăţii populaţiei din Câmpulung. Gradul ridicat al riscului a fost amplificat de lipsa informaţiilor cu privire la conţinutul şi tipul deşeurilor din depozit, acestea, prin amestec, putând crea reacţii chimice cu efecte imprevizibile şi devastatoare: explozii, intoxicaţii, îmbolnăviri în masă, etc.
Cercetarea ulterioara a evenimentului a condus la luarea următoarelor măsuri: aplicarea a 4 amenzi în valoare de 23.000 lei, deschiderea unui dosar de cercetare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung pe numele operatorului SC GLOBAL ECO CENTER SRL IAŞI. Activitatea operatorului pe amplasament a fost suspendată prin Decizia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş pentru o perioadă de 6 luni.

5. Dezvoltarea unui mecanism de control prin echipe mixte alături de serviciile deconcentrate în scopul prevenirii şi combaterii unor fenomene cu impact negativ in judeţ
5.1. Prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun : au fost  controlaţi 31 de agenţi economici, au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 7.750 lei.
5.2. Prevenirea, îndrumarea şi controlul activităţii operatorilor din turism: acţiunile s-au desfăşurat în plin sezon estival (lunile iulie-august) în zonele turistice Transfăgărăşan – Vidraru şi Rucăr - Dâmbovicioara fiind vizaţi prestatorii de servicii turistice  (pensiuni, hoteluri, moteluri, camping-uri); au fost constatate şi aplicate 24 de avertismente şi 17 amenzi contravenţionale în valoare totală de 48.950 lei.
5.3. Controale ale activităţilor de fabricare mangal: s-au desfăşurat 2 acţiuni în comunele Boţeşti şi Beleţi-Negreşti, s-au aplicat 3 amenzi în valoare de 6.000 lei,  au fost confiscate şi predate în custodia primarului comunei Boteşti 3 instalaţii artizanale de fabricare a mangalului.
5.4. Controale pentru combaterea furtului de material lemnos si a defrişărilor ilegale: s-au acordat pe parcursul întregului an 2013 : 316 contravenţii în valoare 5.372.570 lei, au fost confiscaţi 1780 mc de material lemnos, 6 angajaţi silvici au fost  sancţionaţi administrativ, s-a formulat Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice o propunere de retragere autorizaţie de funcţionare in cazul unui ocol privat.
5.5. Controale la operatorii de deşeuri periculoase: in lunile octombrie-noiembrie au fost verificaţi 50 de agenţi economici, prin organizarea a 11 acţiuni comune de control, au fost aplicate 30 de avertismente, 53 de amenzi în valoare de 686.500 lei, s-a dispus suspendarea activităţii unei societăţi pentru 6 luni, au fost emise 3 notificări prealabile suspendării autorizaţiei de mediu, s-a formulat o plângere penală, s-a dispus o sistare de lucrări, a fost anulat un certificat de urbanism.

6. Promovarea valorilor culturale şi a potenţialului economic al judeţul Argeş la nivel naţional şi internaţional
6.1. Promovarea potenţialului economic al judeţului Argeş la nivel internaţional prin invitarea ambasadorilor unor state acreditaţi la Bucureşti. Astfel, pe parcursul anului 2013 au răspuns invitaţiei prefectului 10 ambasadori:
- Ambasadorul Republicii Polone la București, 4 martie 2013
- Ambasadorul Republicii Bulgaria la București, 1 Aprilie 2013
- Ambasadorul Republicii Croaţia la București, 17 aprilie 2013
- Ambasadorul Republicii Macedonia la București, 29 mai 2013 si  7 iunie 2013.
- Ambasadorul Republicii Slovenia la București, 5 iunie 2013
- Ambasadorul Republicii Chile la București, 4 iulie 2013
- Ambasadorul Republicii Federative a Braziliei la Bucureşti, 25 septembrie 2013
- Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, 17 octombrie 2013.
- Ambasadorul Republicii Indonezia la Bucureşti, 30 octombrie 2013
- Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, 19 noiembrie 2013
Vizitele ambasadorilor au cuprins întâlniri cu autorităţile locale, cu mediul de afaceri, cu reprezentanţii celor 2 universităţi din municipiul Piteşti, vizitarea unor obiective economice şi culturale şi a unor potenţiale resurse de investiţii. Ca răspuns, vizitele s-au materializat prin : incheierea unor contracte comerciale între societăţi din judeţul Argeş şi din Bulgaria, achiziţionarea unor autoturisme produse de către Automobile Dacia Renault pe Platforma de la Mioveni, dar şi întărirea schimburilor comerciale de produse agroalimentare şi a cercetării ştiinţifice din domeniul pomiculturii.
6.2. Iniţierea si realizarea proiectului: „Argeşeni - valori naţionale  prin care Instituţia Prefectului a organizat in lunile septembrie-decembrie evenimente prin care a omagiat personalităţi marcante ale judeţului Argeş care s-au afirmat la nivel naţional :
Armand Calinescu – fost prim - ministru al României(21 septembrie 2013 la Curtea de Argeş);
Petre Ţuţea – filosof şi scriitor ( 23 octombrie 2013 la Boteni);
Ion I.C. Brătianu – fost prim - ministru al României ( 24 noiembrie 2013 la Ştefăneşti)
Constantin Dobrescu-Argeş - om politic (10 decembrie 2013 la Muşăteşti).

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea