Vulnerabilităţi în cazul unui accident aviatic în masivul Făgăraş

La ora actuală, în Munţii Făgăraş, un accident aviatic similar celui din Apuseni ar ridica mari probleme de intervenţie. Pentru o mai bună gestionare a unei potenţiale astfel de situaţii,  CJSU Argeş le-a cerut operatorilor de telefonie mobilă să–şi suplimenteze numărul de antene, astfel încât semnalele  GSM să poată fi captate în toate zonele montane.
După  accidentul aviatic din Apuseni, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a fost analizată  o situaţie similară care ar putea avea loc în judeţul nostru, analiză în urma căreia a rezultat a rezultat faptul că există două vulnerabilităţi:
“În primul rând,  judeţul Argeş se află pe majoritatea rutelor de trafic aerian, naţional şi internaţional. Practic, legătura Bucureştiului cu aeroporturile din Cluj, Sibiu, Oradea, Craiova se fac în spaţiul aerian aferent judeţului Argeş. A doua vulnerabilitate identificată este aceea legată de faptul că acoperirea cu semnal GSM în zona muntoasă este deficitară. Astfel, o bună parte din masivul Făgăraş nu este acoperit, masivul Iezer Păpuşa nu este acoperit şi sunt acoperite parţial masivele: Leaota şi Piatra Craiului, ceea ce, desigur, constituie o mare problemă în a putea identifica victimele rătăcite pe munte sau aflate în situaţia unui accident aviatic“, explică prefectul de Argeş, Cristian Soare.
CJSU a cerut Serviciului Judeţean Salvamont să prezinte necesarul dotării tehnice a acestuia (echipamente, mijloace de comunicaţii, mijloace tehnice). “S-a făcut solicitarea către Consiliul Judeţean în ceea ce priveşte montarea unui releu care să facă posibilă comunicarea prin staţii radio de emisie – recepţie în zona Masivului Ghițu, pentru cei care vor interveni în zonele fără semnal GSM.“, mai spune prefectul.

Silvicultorii, introduşi în Comandamentul unic

Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş a dispus  şi realizarea unei proceduri de intervenţii foarte clare în cazul unui astfel de accident pe principiul Comandamentului unic, în care au fost incluse echipe din cadrul: ISU, Jandarmi montani, Serviciul Salvamont, Vânătorii de Munte, Silvicultori, SMURD, autorităţi locale cu voluntari, echipe offroad.

Luna aceasta va avea loc o simulare a unei astfel de intervenţii

Planul conceput de Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă se va realiza pe fiecare zonă montană în parte, cu forţele şi cu mijloacele necesare intervenţiei.
“Am preconizat ca în luna februarie să facem simularea aplicării acestui plan în una din aceste zone. O altă hotărâre a constat în solicitarea care a fost făcută deja, către operatorii de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS-RDS) de montare a unor antene suplimentare care să capteze semnale GSM în toate aceste zone montane.“ anunţă Cristian Soare.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea