Moment de bilanţ pentru Grupul de Acţiune Locală – Drumul Carelor din Topoloveni

# Peste 1.5 milioane de euro accesaţi de G.A.L. într-un singur an # Gheorghiţă Boţârcă, primarul orașului Topoloveni: ,,Nu vreau ca să fac o discuţie comparativă cu activitatea altor GAL-uri, dar din prezentare aţi observat că adresabilitatea GAL-ului nostru a fost către cetăţean, faţă de alte GAL-uri care au promovat doar interesul autorităţilor locale”.

Săptămâna trecută, miercuri, a avut loc o adunare generală a tuturor membrilor, dar şi a beneficiarilor de proiecte europene din cadrul Grupului de Acţiune Locală – Drumul Carelor  ce îşi are sediul în Topoloveni. Asociaţia Grupul de Acţiune Locală – Drumul Carelor (GALDC) este un parteneriat public-privat realizat în baza principiilor Programului Național de Dezvoltare Rurală – Axa 4 Leader și reuneşte 51 de parteneri (15 reprezentanți ai sectorului public, 24 reprezentanți ai sectorului privat, 12 reprezentanți ai societății civile). Componența publică și privată respectă proporțiile privind parteneriatul, respectiv 70,59% - sectorul privat, 29,41% - sectorul public.

În componenţa sa, teritoriul GALDC cuprinde următoarele localităţi: Beleţi-Negreşti, Bogaţi, Boteni, Boţeşti, Davideşti, Hârtieşti, Leordeni, Priboieni, Stâlpeni, Topoloveni, Vultureşti – Judeţul Argeş, respectv Hulubeşti – Judeţul Dâmboviţa, iar principalul obiectiv al acestui Grup de Acţiune Locală – Drumul Carelor este  crearea și asigurarea funcționării inițiativelor de dezvoltare locală la nivelul teritoriului Drumului Carelor.
Scopul acestei adunări a fost de prezentare a raportului de activitate al GALDC,  dar şi de îmbunătăţire a activităţii acestuia prin venirea cu noi propuneri şi sugestii din partea membrilor.
,,Iată că am ajuns şi la adunarea generală, după un an de zile de activitate. Ca primar fondator şi ca participant, în numele comunităţii locale din Topoloveni, am susţinut şi susţinem această acţiune. Aici, procesul decizional, într-un Grup de Acţiune Locală, are loc altfel decât ne-am obişnuit: propunerile, validarea merge de jos în sus şi nu de sus în jos, aşa cum ne-am obişnuit noi”, a precizat primarul Topoloveniului, Gheorghiţă Boţârcă, unul din susţinătorii cei mai de seamă al acestui Grup de Acţiune Locală – Drumul Carelor.

Într-un an au realizat cât alţii în 3-4 ani

La un an de la înfinţare, Drumul Carelor a reuşit să acceseze 74% din fondurile europene alocate acestui GAL de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Argeş. Astfel spus, pentru Măsura 411-1.1. – ,,Formare profesională, informare şi consultanţă” din fondul total alocat de 30 mii euro mai sunt disponibili 3.275 euro, pentru Măsura 411-1.2. – ,,Instalarea tinerilor fermieri”, din fondul total alocat de 360 mii euro mai sunt disponibili 12 mii euro, pentru Măsura 411-2.1. – ,,Modernizarea exploataţiilor agricole”, din fondul total alocat de 295 mii euro mai sunt disponibili 266.595 euro, pentru Măsura 411- 4.1. – ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” s-au accesat toţi banii disponibili, adică 67.500 euro, pentru Măsura 413-12 – ,,Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi”, din fondul total alocat de 771 mii euro mai sunt disponibili 151.384 euro, pentru Măsura 413-13 – ,,Încurajarea activităţilor turistice”, – din fondul total alocat de 170 mii euro mai sunt disponibili 85 mii euro, pentru Măsura 413-22 - ,,Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale” din fondul total alocat de 360 mii euro mai sunt disponibili aproximativ 10 mii euro şi pentru Măsura 421 - ,,Implementarea proiectelor de cooperare” din fondul total alocat de 17 mii euro mai sunt disponibili tot atât, întrucât această măsură nu a prezentat interes pentru comunitatea acestui Grup de Acţiune Locală – Drumul Carelor. Aşadar, din suma publică totală alocată Strategiei de Dezvoltare Locală a GAL Drumul Carelor de 2.070.500 euro mai sunt disponibili 545.757 euro. Totodată, în această adunare generală, funcţionarii Drumul Carelor au venit şi cu un proiect de transferare a banilor de la măsurile ce nu au prezentat interes şi la care nu s-au accesat banii disponibili la măsurile care au fost cele mai solicitate, proiect ce a fost aprobat cu unanimitate de voturi.
Cât priveşte capitolul sugestii ale acestei adunări, Gheorghiţă Boţârcă, primarul Topoloveniului, a ţinut să vină cu o sugestie pentru funcţionarii acestui GAL. Boţârcă le-a propus funcţionarilor să aibă în atenţie fiecare solicitare a cetăţenilor, chiar dacă aceasta nu se află în planul de măsuri al strategiei de dezvoltare.
,,Eu aduc un element de care trebuie să ţineţi cont. Trebuie să aveţi un caiet de identificare al solicitărilor tuturor cetăţenilor care vin să se informeze la dumneavoastră. Zilnic, dacă v-au păşit pragul 3-4 oameni şi v-au întrebat de ceva anume, zilnic să notaţi ce ar vrea cetăţeanul respectiv. Chiar dacă nu corespunde cu măsurile avute sau cu măsurile care urmează a fi propuse, din rămăşiţele diferitelor proiecte există posibilitatea ca, pe parcurs, să îndreptăm sumele către cerinţele cetăţenilor. Nu vreau ca să fac o discuţie comparativă cu activitatea altor GAL-uri, dar din prezentare aţi observat că adresabilitatea GAL-lului nostru a fost către cetăţean, faţă de alte GAL-uri care au promovat doar interesul autorităţilor locale. Acestea au posibilitatea să se adreseze printr-o serie întreagă de proiecte guvernamentale şi europene pe alte măsuri”, a mai precizat Gheorghiţă Boţârcă.
Prezent la această adunare, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Gheorghe Iliescu, a ţinut să aducă o notă de laudă la adresa echipei manageriale ale GAL – ului Drumul Carelor.
,,Grupul de Acţiune Locală – Drumul Carelor este, din punctul nostru de vedere, foarte bine orientat, foarte bine condus, cu o echipă managerială, zic eu, peste media celorlalte grupuri din zona noastră”, a declarat Gheorghe Iliescu.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea