S.C. Financiar Urban, firma lui Gigi Văsîi, câştigă la rând contestaţiile depuse la CNSC

Firma lui Gh. Văsâi a câștigat la CNSC, de la începutul anului, cam toate contestațiile, atât în județ cât și în afara acestuia. Printre contestaţiile formulate de SC Financiar Urban  şi admise, luna trecută, de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a fost şi cea formulată de Gigi Văsîi,  în contradictoriu cu  Municipiul Blaj. Autoritatea contractantă a fost obligată  să continue procedura de achiziţie publică cu reevaluarea ofertei depuse de o altă firmă - Transport Weber SRL- cea care a şi câştigat licitaţia.
Este vorba despre un contract de cesionare a serviciului de salubrizare pe teritoriul municipiului  Blaj.  Contestatoarea a criticat rezultatul procedurii din 11 decembrie 2013, unde a obţinut un punctaj de 80,48 puncte, în condiţiile în care SC Transport Weber (firma desemnată câştigătoare) a obţinut 90,50 puncte.
Cazul  SC Transport Weber  este doar un exemplu de practică nu tocmai corectă, prin care unii agenţi economici câştigă licitaţii la preţuri nejustificat de mici, pe care ulterior le “ umflă”, invocând cheltuieli neprevăzute.

Cu ce argumente se susţine o contestaţie

SC Financiar Urban a arătat că firma câştigătoare are un preţ aparent neobişnuit de scăzut şi că autoritatea contractantă  nu şi-a îndeplinit obligaţia de a-i solicita  clarificări în acest sens.
Ce ce critici au fost adusde de Gigi Văsîi  ofertei depuse de SC Transport Weber SRL?
”În primul rând, din tarifele pentru locuinţe individuale  de 2,82  lei /persoană şi din tariful  pentru agenţii economici de 28,23 lei mc/lună  rezultă un preţ nejustificat de mic. Oferta nu ţine cont de costul a minim 10 angajaţi care beneficiază cel puţin de salariul minim pe economie, de costul depozitării deşeurilor -  de minim 20.000 lei/lună la cel mai apropiat depozit.  Oferta nu ţine cont nici de redevenţa lunară de  4000 lei lunar, de costul întreţinerii utilajelor, de minim 3000 lei lunar, şi de cantitatea de deşeuri menajere produse de o persoană timp de o lună“,  se arată în contestaţia formulată de sc Financiar Urban.
Reprezentanţii firmei argeşene au făcut precizarea că o ofertă cu o valoare  reprezentând cca. 48% din valoarea estimată a contractului  nu poate fi considerată conformă, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului este determinată de toate costurile impuse  de execuţia contractului de achiziţie publică  şi au arătat că erau necesare justificări de preţ şi pentru persoane fizice, cu precizarea numărului de autospeciale utilizate, cât şi cu justificarea preţului, în condiţiile în care din 2015,  groapa de Gunoi de la Alba Iulia se va închide.

Oferta cea mai avantajoasă vs. preţul cel mai mic

Financiar Urban a arătat că  autoritatea contractantă  avea obligaţia de a aplica criteriul  de atribuire stabilit, respectiv oferta cea mai avantajoasă , însă aceasta a  declarat câştigătoare  oferta în raport  de criteriul de atribuţie: preţul cel mai mic.
Printe argumentele aduse de SC Financiar Urban în respectiva contestaţie se mai numără şi faptul că oferta depusă de firma declarată câştigătoare  n-a ţinut seama nici de costul  cu combustibilul vehiculelor  cu ajutorul cărora  se realizează  colectarea deşeurilor.
Una peste alta, CNSC a admis contestaţia firmei argeşene, iar autoritatea contractantă a fost obligată  să continue procedura de achiziţie publică cu reevaluarea ofertei depuse Transport Weber SRL.
C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea