Dirijor chinez, pentru a doua oară, la Filarmonica Pitești

Filarmonica Piteşti organizează joi, 6 martie a. c., de la ora 19.00, la Casa Sindicatelor, primul concert simfonic al lunii, susţinut de orchestra simfonică a instituţiei, dirijorul chinez Jin Wang și violoncelistul Răzvan Suma. În program: J. S. Bach – Ave Maria, Ed. Elgar – Concertul în mi minor pentru violoncel și orchestră, P. I. Ceaikovski – Simfonia nr. 2 op. 17 Mica Rusie.
Jin Wang a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi la Academia de Muzică din Viena, perfecţionându-se cu maeştri ai baghetei ca: Zubin Mehta şi Leonard Bernstein. A repurtat numeroase succese, obţinând premii internaţionale în: Polonia, Austria, Ungaria, Cehia, Danemarca, Italia. A dirijat prestigioase orchestre în: Berlin, Londra, Seul, Singapore, Tokyo, Praga, Bergen, Copenhaga, Stockholm. Este director artistic al ansamblului „Schubert Sinfonietta”, iar în stagiunile 2006-2008 a fost director al Filarmonicii şi al Operei din Würzburg. Este pentru a doua oară la pupitrul filarmonicii piteștene, primul concert fiind susținut, în 30 mai 2013, la Sala Radio București, în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi.
Născut în 1977, la Cluj Napoca, Răzvan Suma a absolvit Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. În 2002 parcurge, la Longy School of Music – Cambrigde – Statele Unite, la  clasa profesorului Terry King, programul „Artist Diploma”.  Îşi completează studiile muzicale urmând cursuri de perfecţionare cu Marin Cazacu, Arto Noras, Miklos Pereny, Radu Aldulescu, Frans Helmerson şi având colaborări cu muzicieni consacraţi ca: Justus Franz, Silvia Marcovici sau Misha Katz.
Tânărul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa  cvartetului de violoncele „Cellissimo”, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup. A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti.
A câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, a participat la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America.
Solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, fost solist al Filarmonicii Piteşti (2008-2010), profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, Răzvan Suma are toate calităţile succesului: virtuozitate, seriozitate şi frumuseţe.
Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelis Pierre Fournier. În 2009 i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania, tânărului muzician român.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea