Virgil Baciu, primarul comunei Corbi, speră în coagularea dreptei odată cu ieșirea PNL de la guvernare

# Virgil Baciu: ”M-aş bucura să văd o alianţă între partidele de dreapta, chiar o fuziune”. Primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, un om al dreptei desăvârșit, vorbește despre trecutul dreptei, dar și de oportunitățile pe care le-ar putea avea formațiunile politice de dreapta în perioada următoare. Intrat în politică, în Partidul Național Liberal, atunci când s-a format alianța D.A. pentru a contribui la scoaterea PSD-ului de la guvernare, Virgil Baciu a avut o mare dezamăgire atunci când a fost pus în situația, așa cum spune și în interviu ,,să se culce cu dușmanul în pat”, să facă alianță cu PSD. În momentul acela, Virgil Baciu și-a dat demisia din PNL, dar a ales să se alăture altui partid de dreapta, Partidul Democrat Liberal, partid pe listele căruia a fost ales primar al comunei Corbi. Fiind la vremea aceea, când s-a format USL-ul, un critic vehement al acestei alianțe, acum vorbește despre pierderile pe care le are PNL-ul în urma ieșirii din USL. De remarcat mai este că Virgil Baciu, în toată această perioadă cât PNL-ul a fost aliat cu PSD la guvernare, nu a criticat niciodată partidul din care a făcut parte, PNL-ul, cu care speră, pe viitor, după alegerile europarlamentare, să formeze o alianță.

”Eu, oricum, sunt un om de dreapta”

# Aţi fost ales primar pe listele PDL. În momentul de faţă cum vă poziționați din punct de vedere politic, ținând cont de situaţia incertă a mai multor colegi, în special primari, de la dumneavostră din partid? Ştiu că dumneavostră nu aţi făcut parte din primarii PDL Argeş care au fost demişi.
- Eu, la ora actuală, sunt primar PDL. Atunci când au fost demişi colegii mei, eu am fost plecat din ţară. Să fim cinstiţi, dacă eram în ţară poate mă lua şi pe mine valul şi mă alăturam colegilor. Eu eram plecat în Franţa la o întâlnire cu reprezentanţii unui GAL cu care suntem în parteneriat. Nu ştiu ce făceam atunci. Eu, oricum, sunt un om de dreapta şi îmi doresc ca reprezentanţii PDL, PMP, Forţa Civică, PNŢCD chiar şi PNL să formeze o alianţă de dreapta, o alianţă care să nu mai fie dominată de orgolii, de frustrări, de ambiţii, de interese personale sau de grup. În general, alianţele formate din motivele acestea nu funcţionează. Aţi văzut ce s-a întâmplat şi cu USL-ul. Nu funcţionează pentru că nu primează interesul general, ci numai personal, la care se mai adaugă şi orgolili pe care, de multe ori, nu le înţeleg. La fiecare dezbatere publică pe care a avut-o PDL-ul la nivel de judeţ, eu am încercat să calmez oarecum spiritele, şi din partea conducerii noastre, vis a vis de atacuri sau săgeţi aruncate către Mişcarea Populară sau către PNL. Cu toate că, fiind în opoziţie, trebuie să ataci puterea - şi aici mă refer la PNL, până să iasă de la guvernare. Vrem, nu vrem, acest partid, PNL-ul, are aceeaşi orientare, de dreapta, chiar dacă alianţa lor cu PSD a constituit o mare eroare, pentru că electoratul PNL nu se regăsea în această alianţă USL. Eu m-aş bucura să văd o alianţă între partidele de dreapta, chiar o fuziune.
Partidul în care m-am înscris eu prima dată, după revoluţie, a fost PNL. Am fost simpatizant al dreptei. Când s-a format alianţa DA, m-am înscris în PNL. A fost o mare bucurie pentru mine că s-a constituit acea alianţă pentru că a scos de la guvernare PSD, urmaşul FSN-ului şi bineînţeles al PCR-ului. Odată cu formarea USL-ului, eu mi-am dat demisia din PNL pentru că a fost o mare dezamăgire pentru mine să văd acea alianţă. După demisia din PNL, printr-o conjunctură, cei de la PDL m-au abordat şi am fost convins să fac pasul spre ei cu toate că nu aş mai fi vrut să mă implic în politică datorită dezamăgirii pe care am trăit-o odată cu formarea USL. Dar cu toate astea, am considerat că trebuie să mai lupte cineva şi din interiorul politicii nu numai din exterior. Din afară, toată lumea face politică. Trebuie să te implici şi să încerci să urneşti anumite lucruri şi să contribui la însănătoşirea mediului politic.
# Domnule primar, să înţeleg că dumneavoastră rămâneţi în PDL, dar în acelaşi timp susţineţi o unificare a dreptei chiar şi cu PNL.
- Vreau o alianţă cu toate partidele de dreapta. În primă fază, să vedem forţa fiecărui partid. În funcţie de rezultatele fiecărui partid de la europarlamentare se vor face negocierile. Acest scrutin electoral va fi cel mai bun barometru. Aici nu mai vorbim nici de primar, nici de parlamentar ales prin vot uninominal, nici de preşedintele României unde are o greutate şi persoana. Aici se va vedea, strict, puterea fiecărui partid. Trebuie să se construiască o alianţă care să gândească, atât în perspectiva alegerilor prezidenţiale, cât şi alegerilor parlamentare.
# Care va fi soarta PNL-ului, acum, după ieşirea de la guvernare?
- PNL-ul are o situaţie destul de grea acum. Vă spun şi de ce. Crin Antonescu este captivul politicii duse de el. Când au avut loc alegerile la nivel de partid, eu unul, l-am susţinut pe Crin Antonescu. L-am susţinut pentru că am considerat că e nevoie de el şi totodată, am considerat că Tăriceanu trebuie să facă un pas înapoi, mai ales că nu a vrut să facă un guvern cu PDL-ul datorită pretenţiilor sale aberante. Pe de altă parte, Crin Antonescu promitea la vremea aceea, ca şi om politic. Însă, Crin Antonescu a căzut, repede, victima celor care ştiu să tragă sforile în partide şi, culmea, a celor care nu l-au susţinut pe el. Au ştiut cum să-l ambaleze, cum să-i sufle la ureche, încât, Crin i-a îndepărtat pe toţi cei care l-au susţinut, adevăraţii liberali. Tot la influenţele acestor oameni, a făcut şi această alianţă cu PSD. Aceşti oameni cu care s-a înconjurat el nu sunt oameni pentru care să primeze ideologia, doctrina, interesul general, interesul partidului şi după aceea al lor ca şi conducători. Ei au fost numai pentru interesele lor. Antonescu şi-a dat seama târziu cine este Stroe ca şi ministru. A fost un eşec pentru PNL. Aceşti oameni făcând parte din sistemul acela pentru care nu contează culoarea politică ci contează afacerile şi beneficile pe care le au ei, au făcut această alianţă, USL care, s-a dovedit un eşec. Când s-a format USL-ul, electoratul PNL a fost dezamăgit pentru că ani de zile se luptase cu PSD-ul şi dintr-o dată au fost puşi în situaţia de a se însura cu duşmanul. Să se culce în pat cu duşmanul. S-a trecut şi peste asta. Au ajuns la guvernare, au ajuns la putere şi vedeţi acum că după un an şi jumătate PNL-ul are o situaţie destul de complicată, în special conducerea. S-au dat posturi la nivel local, judeţean, central şi acum, la iniţiativa lui Crin Antonescu, au ieşit de la guvernare. Păi credeţi că cei care au primit posturi vor pleca toţi de la guvernare?  Nu vor mai rămâne în continuare cu PSD-ul? Mai ales că Ponta zice şi foarte clar că nu dă pe nimeni afară.

”Nu am relaţii nici bune, dar nici rele cu MIrcea Andrei”

# Credeţi că fără sprijinul PSD-ului va mai câştiga Antonescu alegerile prezidenţiale?
- Cu sprijinul PSD-ului, la mod declarativ, nu reuşea să câştige alegerile. Antonescu nu era susţinut nici de cei din teritoriu, reprezentanţi ai consililor judeţene, primari din PSD. Aţi văzut ce a zis Radu Mazăre la Constanţa sau Firea la Ilfov. Asta era susţinere din partea PSD-ului!? Crin Antonescu poate să ajungă preşedintele României doar dacă se întâmplă ce spuneam eu, după europarlamentare să formeze o alianţă de dreapta. PSD-ul ca să nu câştige preşedenţia, trebuie mers, în primul tur, cu trei candidaţi puternici, din partea PSD, PNL şi probabil PDL – PMP. În varianta asta, nu va câştiga nimeni din primul tur. De aici va rămâne unul din partea dreptei, Crin Antonescu sau un reprezentant al PDL – PMP. În timp, s-a demonstrat că electoratul de dreapta, la preşedenţie, nu votează cu reprezentanţii partidelor de stânga. Acest lucru s-a demonstrat şi în 2009. Atunci eu am primit pe linie politică, ca şi preşedinte de filială PNL Corbi, dispoziţie să-l votăm pe Geoană. Eu nu am putut să le zic oamenilor aşa ceva şi le-am sugerat să voteze pe cine vor ei.
# În ce relaţii mai sunteţi cu Mircea Andrei?
- Nu am relaţii nici bune, dar nici rele. Ultima dată când ne-am întâlnit a fost în toamna anului trecut, la un eveniment.
# La un moment dat apăruse un zvon că veţi fi candidatul PDL Argeş la europarlamentare.
- Nu mă interesează acest lucru. În primul rând, pentru a candida la europarlamentare trebuia să mă pregătesc din timp. În al doilea rând, nu aveam nici o şansă pentru că judeţul Argeş, are candidatul pe ultimele poziţii din lista PDL-ului. În momentul de faţă, am alte treburi la primărie.
# În ce relaţii mai sunteţi cu actuala conducere a PNL Argeş? Aţi fost şi la congresul judeţean PNL.
- Eu nu am dus o campanie de noncombat împotriva PNL-ului. Când eram în PNL, nu am atacat nici o dată PDL-ul, atât la nivel local cât şi la nivel judeţean pentru că am considerat că nu e bine. Acum, că sunt în PDL, nu o să atac PNL-ul. Bineînţeles că am nemulţumirile mele vis a vis de felul cum, conducerea PNL-ului, s-a poziţionat faţă de foştii colegi ai lor de alianţă din PSD. În comuna Corbi, acea listă a USL-ului a avut doar un singur consilier local PNL, restul fiind de la PSD.
Iani Popa este un tip care a ştiut să urce treaptă cu treaptă. A ajuns la conducerea PNL-ului, şi-a creat o relaţie bună cu toţi din politica argeşeană şi asta, probabil, în perspectiva unui viitor candidat la preşedenţia Consiliului Judeţean Atgeş. Pe mine m-a deranjat la PNL lipsa de fermitate. Acum s-a trezit Crin Antonescu, dar e cam greu pentru că nu are cu cine.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea