Virgil Baciu, primarul comunei Corbi: ,,Ce aveam prevăzut pentru primii doi ani de zile, pot să spun că am depăşit. Am făcut mai multe decât ne-am propus”

Datorită măsurilor luate în cei aproape doi ani de când se află la conducerea comunei, Virgil Baciu, primarul comunei Corbi,  un adept al politicii de dreapta, aşa cum ne declara în numărul trecut, a reuşit să aducă această localitate în rândul celor europene.  Dacă până la venirea sa ca primar, pentru dezvoltare se aloca din bugetul local puţin peste un miliard de lei vechi, de când a preluat frâiele comunei, din acelaşi buget local, Virgil Baciu a alocat pentru dezvoltare 13,5 miliarde lei vechi, jumătate din buget, restul fiind pentru funcţionare. Dar şi aici există prevăzute investiţii pentru modernizare. Virgil Baciu spune că, deşi la ora actuală niciun sat din comună nu are rețea de apă potabilă,  în cel mult un an și jumătate, toți cetățenii vor avea sursă de apă la poartă.

,,Eu sper ca, până în luniile mai – iunie 2015, să finalizăm în toată comuna reţeaua de alimentare cu apă”

# Domnule primar, sunteți de aproximativ 2 ani în această funcție. Spuneți-mi vă rog ce ați reușit să faceți, până în momentul de față, pentru comunitatea pe care o reprezentați?
- În primul an am avut o campanie de reparare a drumurilor de câmp, fiind și o cerere mare din partea cetățenilor în acest sens, pentru că drumurile spre ferme, spre grădini erau într-o stare jalnică, iar oamenii nu mai aveau cale de acces optimă la locul lor. Astfel, imediat după ce am preluat funcția de primar, am făcut o campanie de reparare a drumurilor de exploatații agricole și am reușit, în acel an, să reabilităm, prin pietruire, circa 28 kilometri de drumuri agricole. Tot în acel an, chiar dacă bugetul local nu era secționat așa cum îmi doream eu, pe lângă reabilitarea drumurilor, de care am amintit, am mai reușit să extindem și iluminatul public. În același timp, de când am fost instalat primar, în 2012, eu consider că relația cetățenilor cu primăria Corbi s-a îmbunătățit.
S-a observat și o creștere la colectarea taxelor și impozitelor. În anul 2012 am avut încasări de 98,46%, iar în 2013 am crescut la 99,66%. A fost bine din punctul acesta de vedere, dar nu a fost ușor, pentru că, atunci când colectezi taxe și impozite nu e o bucurie pentru nimeni.
În 2013 a fost începutul meu, să zic așa, ca și primar, pentru că împreună cu Consiliul Local am creionat bugetul local după viziunea noastră. Noi, din aceeași anvelopă bugetară, am construit total diferit bugetul. Dacă în 2012, din aceeași sumă, aproximativ 27 miliarde lei vechi, doar 1,2 miliarde au fost direcționați către dezvoltare și restul către funcționare, în 2013, 13,5 miliarde au fost direcționați către funcționare și 13,5 miliarde au fost direcționați către dezvoltare. În banii pentru funcționare, vreau să spun, sunt incluse și lucrările de reparații drumuri și alte investiții de acest gen, iar din acești bani alocați în 2013 pentru funcționare, jumătate față de anul precedent, am reușit să reabilităm prin pietruire 25 kilometri de drumuri comunale și 12 kilometri de drumuri agricole. 
Din secțiunea de dezvoltare am reușit să asfaltăm, în 2013, un kilometru de drum comunal în satul Poenărei, am construit un teren de sport multifuncțional cu gazon sintetic în satul Cobșori. Tot din suma de la capitolul dezvoltare am mai construit un pod în satul Stănești pe strada Pârâiești. În anul 2013 am mai bugetat și început, tot pe secțiunea dezvoltare, un plan de situație cadastrală la nivelul întregii localități ce constă în măsurarea tuturor loturilor de teren ale Consiliului Local din domeniul public sau privat, dar și a persoanelor fizice și juridice de pe teritoriul comunei Corbi. Pentru acest proiect am alocat o sumă de 1,2 miliarde. Acest plan de situație cadastrală ne ajută atât pe noi, reprezentanții primăriei, cât și pe cetățeni în a stabili clar suprafețele, delimitările cu vecinii.
Anul trecut am mai alocat din bugetul local suma de 6 miliarde lei vechi pentru un proiect început în 2007, pe fosta Ordonanță de Guvern 7,  ce constă în aducțiunea apei de la Nucșoara pentru comunele Corbi, Domnești și Pietroșani, fiind în asociere. Noi am alocat sumele nostre proprii și am mai primit de la Ministerul Dezvoltării 5,4 miliarde lei vechi. Pe lângă toate aceste investiții realizate din bugetul local în anul 2013, vreau să zic că am plătit și restanțe în valoare de aproximativ 6 miliarde lei vechi.
Acestea sunt investițile din bugetul local. În anul 2013 am mai reușit să asfaltăm, din fonduri europene, un kilometru de drum comunal care leagă comuna Corbi de comuna Brăduleț și, tot din fonduri europene,  am mai construit un pod peste râul Doamnei. Aceste lucrări realizate pe fonduri europene au fost prinse pe Măsura 322.
#  Ce obiective aveți pentru anul în curs?
- Anul acesta avem bugetul local construit la fel ca cel de anul trecut. La secțiunea funcționare, unde am alocat 13 miliarde lei vechi, pe lângă cheltuielile cu aparatul bugetar și alte facturi de întreținere, mai avem prevăzuți bani pentru, încă, o campanie de reparare drumuri de câmp. Tot aici la secțiunea funcționare am mai cuprins și amenajarea a 4 kilometri de șanțuri betonate. Avem cuprinși 4 kilometri de șanțuri perianate pentru că, anul acesta, în secțiunea dezvoltare am alocat bani pentru asfaltarea a 4 kilometri de drumuri comunale și vrem ca acolo unde asfaltăm să amenajăm și șanțuri.
Aceste lucrări de asfaltare și modernizare șanțuri se vor realiza astfel:
- 1 km pe strada Pioa;
- 650 m în satul Zghiaburi pe strada Alexandria;
- 350 m în Poenărei;
- 1 km în satul Corbșori, 500m pe strada Rugina și 500 m pe strada Mal;
- 500 m pe strada Poduri
- 500 m pe strada Pârâiești.
Anul acesta am mai alocat circa 3 miliarde lei vechi pentru proiectul de aducțiune a apei de la Nucșoara, care, cred eu, se va finaliza prin luna mai.
Această investiție va asigura sursa de apă potabilă pentru toată comuna. Doar sursa de apă, nu și rețeaua de distribuție. Pentru acest capitol de distribuție, lucrăm la un alt proiect, unde mai avem de luat avizele de la Regia Autonomă de Drumuri Județene Argeș. Cât privește sursa de finanțare pentru această investiție, care nu este deloc mică, am organizat o licitație pentru contractarea unui credit bancar. Dacă reușim să accesăm un credit, imediat trebuie să trecem la următorul pas de organizare a licitației pentru introducerea rețelei de apă. Noi până ce parcurgem aceste proceduri, între timp, se finalizează și lucrările de aducțiune a apei. Am început din timp procedurile pentru introducerea rețelei de alimentare cu apă și am căutat soluțiile de finanțare pentru ca, atunci când se termină lucrările de aducţiune, să nu stăm să ne uităm la bazinele de apă. Trebuie să luăm startul imediat de începere a lucrărilor de introducere a reţelei de apă. Astfel, degeaba am plătit banii pentru proiectul de aducţiune a apei. Eu sper ca până în luniile mai – iunie 2015 să finalizăm în toată comuna reţeaua de alimentare cu apă.
Tot anul acesta, avem în proiect şi am bugetat un teren de sport în satul Corbi. Anul trecut am făcut la Corbşori, anul acesta facem la Corbi, iar la anul, facem la Stăneşti. Toate aceste trei terenuri de sport, cu gazon sintetic, au fost trecute în platforma program a mea cu care am venit în faţa cetăţenilor.

Sprijin de la Consiliul Judeţean Argeş pentru alimentarea cu apă

# Anul acesta, în câte sate credeţi că veţi reuşi să introduceţi reţeaua de alimentare cu apă?
- La ora actuală, noi avem o reţea de alimentare cu apă în satele Corbi şi Zghiaburi. Este o reţea mai veche, dar nu este alimentată cu apă potabilă. Apa vine din râul Doamnei, iar oamenii folosesc acea apă în diferite treburi gospodăreşti. Aici trebuie doar să racordăm reţeaua existentă la sursa de apă potabilă. După aceea va urma satul Corbşori pentru că acolo, în satul acesta, este şi bazinul de acumulare şi pe urmă celelalte sate, Stăneşti, Poduri şi Pârâieşti.
Pentru satul Poenărei avem un proiect separat pentru care, trebuie să spun acest lucru, am primit de la Consiliul Judeţean Argeş suma de 2 miliarde lei vechi. Este pentru prima dată, de când sunt eu primar, când comuna Corbi beneficiază de bani alocaţi de Consiliul Judeţean. La Poenărei este un proiect mai complicat, în valoare de peste trei miliarde lei vechi, dar cu sprijinul pe care l-am primit de la Consiliul Judeţean, vom finaliza anul acesta şi această investiţie. Nu ştiu câte sate, la sfârşitul anului, vor avea reţea de alimentare cu apă, dar este cert că anul acesta în toate satele din comună vor începe lucrările de alimentare cu apă.

Depozit de fructe în comună

# Cât aţi realizat, până acum, procentual, din platforma program?
- Ce aveam prevăzut pentru primii doi ani de zile pot să spun că am depăşit. Am făcut mai multe decât ne-am propus. În platforma program aveam doar un kilometru de asfalt, iar noi deja am realizat doi şi cu cei de anul acesta, 4 kilometri pe care îi vom realiza, dacă vom fi sănătoşi, se fac 6 kilometri. Au apărut lucruri care nu au fost prinse în platforma program, pentru că, uşor – uşor, am văzut nevoile stringente ale oamenilor, dar nu am înlocuit cu ceva din platforma program, doar am adăugat.
În vechea platformă se spunea şi de fonduri europene, că vom depune toate eforturile în atragerea de bani europeni şi că vom sprijinii investitorii, iar acum pot spune că am realizat şi acest lucru. În platforma program aveam trecut şi un depozit de fructe ce se va realiza în comuna Corbi, iar acest lucru se va face anul acesta. Un investitor, prin GAL –ul ,,Ţinutul Posadelor”, al cărui preşedinte sunt, a semnat contractul de finanţare pentru construcţia unui depozit de fructe în satul Stăneşti. Totodată, prin acest GAL, care a fost pus pe picioare la iniţiativa mea, s-au mai semnat şi sunt în faza de a semna contracte de finanţare de aproximativ un milion de euro, pe raza comunei Corbi. Eu, în calitate de primar, am încurajat şi am sprijinit cetăţenii pentru a accesa fonduri europene, iar în calitate de preşedinte al GAL ,,Ţinutul Posadelor” am dinamizat activitatea acestui GAL.
Interviu realizat de Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea