Eveniment cultural de ţinută la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş

# Fostul Ministru al Economiei Varujan Vosganian şi-a lansat cartea ,,Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”. După ce, în anul 2010, la Piteşti, la Biblioteca Judeţeană ,,Dinicu Golescu” Argeş, Varujan Vosganian şi-a lansat cea mai de succes carte a sa ,,Cartea Şoaptelor”, dovadă fiind numeroasele premii acordate acestui volum, săptămâna trecută, joi, scriitorul a ales din nou acest lăcaş pentru a-şi lansa noua sa carte ,,Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”. Cele șase povestiri ale volumului, în care se găsesc personaje precum cerşetori sau alte persoane cu o situaţie materială precară, vorbesc despre neliniștile, căutările și incertitudinile noastre, despre atâtea traume încă nevindecate. Volumul ne previne că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăsește în prezentul și chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut.
,,Salut revenirea la Piteşti a domnului Vosganian. Din punctul meu de vedere, al unui cititor, ,,Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” este un volum deosebit. Este, poate, ceea ce nu vrem să auzim, ceea ce nu vrem să vedem. Sunt nişte proze absolut remarcabile, mai ales cea care dă titlul acestui volum”, a precizat Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene ,,Dinicu Golescu” Argeş.
La acest eveniment moderat de poeta Denisa Popescu, pe lângă publicul numeros din care au făcut parte şi colegii de partid şi din Senatul României ai autorului, Ion Popa şi Ionuţ Elie Zisu, senatori de Argeş, au mai luat parte şi criticul literar Nicolae Oprea, preşedintele Uniunii Scriitorilor - Filiala Argeş, poetul Mircea Bârsilă, profesorul Lucian Costache, care au vorbit şi au adus remarci acestui nou volum, cât şi autorului.

Varujan Vosganian: ”A scrie o povestire scurtă este mai greu decât a scrie un roman”

,,Aici, în volumul acesta este vorba despre fiinţe umane pe calea iluminării. Cartea aceasta este o carte de literatură în adevăratul sens al cuvântului, cu construcţii literare remarcabile. Aş spune că literatura domnului Vosganian poate fi prinsă într-un cuvânt, voluptate. Scrie voluptos. Scrie aşa cum simţim. Simţurile sunt excitate la maximum şi mă refer la simţurile subtile, la plăcerea subtilă. Plăcerea lecturii este o plăcere subtilă. Este, însă, o carte de spiritualitate”, a spus poeta Denisa Popescu, moderatoarea acestui eveniment cultural.
Scriitorul şi omul politic, Varujan Vosganian, a răspuns anticipat la întrebările care stăteau pe buzele multora dintre cei prezenţi, şi anume, de ce a abordat acest tip literar, nuvela, dar şi de ce a ales acele personaje cu situaţie materială precară, întrucât autorul nu se regăseşte în aceste personaje, cunoscându-se poziţia sa în societate. Varujan Vosganian a precizat că a trăit şi el în tinereţe un asemenea mod de viaţă, simplu, dar cu toate astea a spus că viaţa aceea avea mai mult farmec.
,,Faptul că am scris o carte de nuvele, după un roman, nu înseamnă că am avut o teamă de a aborda din nou romanul. A fost o încercare de a surprinde cititorul în mod plăcut, dacă se poate zice aşa, cu altceva decât cu un roman. A scrie o povestire scurtă este mai greu decât a scrie un roman pentru că, în roman, explicitul este mai amplu. Diferenţa dintre o povestire şi un roman nu este că povestea este mai restrânsă narativ decât romanul, ci că povestea are mai multă sugestie. Nuvela, spre deosebire de roman, pune la mai puţină încercare răbdarea cititorului, dar pune la mai grea încercare participarea cititorului.
Această carte vorbeşte, ca o poezie a lui Nichita Stănescu, dintr-o rană. Una din elegiile lui Nichita Stănescu vorbea, simbolic, despre rănile care vorbesc.  Ei bine, această carte vorbeşte din răni. Eu am avut o tinereţe cumplită. Eu am avut de-a face cu aceste lucruri. Îmi aduc aminte că la serviciu făceam de trei ori cafeaua cu acelaşi zaţ. Aveam o casă care avea o gaură în acoperiş şi ştiam deja unghiurile ploii. Primăvara sau toamna îmi aşezam patul după ploaie. Nu pot să uit lucrurile acestea. Aici este vorba de personaje iluminate pentru că această condiţie umană îţi dă mai mult şansa de a te cunoaşte şi de a înţelege viaţa. După aproape un sfert de veac, timp în care am ocupat demnităţi, printre cele mai importante, în Statul Român, vă spun că puterea aceasta este foarte înşelătoare. Cu cât urci în altimetria socială, nu eşti mai puternic şi, în orice caz, nu eşti mai liber. Cu cât urci, cu atât constrângerile cresc şi viaţa ta nu mai este a ta. Prin gura ta vorbesc alţii. Urcarea pe scara socială presupune o fotografie de grup. Identitatea ta se reliefează în funcţie de identităţile celor care sunt în jurul tău”, ne-a explicat Varujan Vosganian.
Lucian GHERGUŞ 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea