Iată pentru ce subvenţii se primesc cereri la APIA

Din 3 martie, Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat campania de primire a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, fermierii argeşeni trebuie să depună la APIA, în intervalul 3 martie - 15 mai 2014, o singură cerere de plată. Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt destinate persoanelor fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionări, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţă respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
Eligibile la plată sunt exploataţiile cu suprafaţă de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţă minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
“Noi primim, până la dată de 15 mai, cereri pentru subvenţii pe suprafaţă şi pentru plăti naţionale tranzitorii. Plăţile pe suprafaţă au, în 2014, un cuantum de 158 euro pe hectar. La măsurile pe Axa 2, sprijinul pentru zona montană defavorizată este de 107 euro/ha, sprijinul pentru zonele defavorizate, altele decât zona montană - măsură 212 - este de 94 euro/ha, iar pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural – măsura 212- cuantumul este de 80 de euro/ha.
La măsura 214 - Plăti de agro-mediu - există mai multe pachete: pachetul 1 - Pajişti cu înalta valoare naturală - unde, spre exemplu, cuantumul este de 124 euro/ha; pachetul 2 - Practici agricole tradiţionale, unde cuantumul este 58; Pachetul 3 - Pajişti importante pentru păsări; Pachetul 4 - Culturi verzi -  130 euro/ha; Pachetul 5, unde avem, pentru culturile agricole pe terenuri arabile, un cuantum de 162 euro/ha, pentru legume, un cuantum de  335 euro/ha, iar pentru  livezi – 393 euro/ ha; Pachetul 6 - Pajişti importante pentru fluturi - unde cuantumul este de 240 euro/ha “, explică Vasile Stroescu (foto), director APIA Argeş.

Din 16 mai se aplică penalităţi

Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 16 mai, se vor aplică penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După dată de 9 iunie 2014, cererea de plată nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţă fermei.

Declaraţia de suprafaţă poate fi completată şi electronic

Un element important şi în campania din 2014 este aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregistraţi la APIA în campanile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2014, prin acces la internet, pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să vizualizeze şi, după caz, să actualizeze propriile parcele - faţă de parcelele digitizate sau controlate pe teren în campania anterioară. De asemenea, fermierii îşi pot digitiză parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.
Aplicaţia IPA Online pune la dispoziţia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum şi avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole şi avertizări privind respectarea anumitor cerinţe de ecoconditionalitate. Totodată, aplicaţia IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală.
Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
“Ce pot să mai amintesc fermierului este că terenurile mai mici de două hectare nu sunt impozitate, cele peste două hectare sunt impozitate.  De asemenea, orice venit este impozitat cu 16%”, mai spune directorul APIA,  Vasile Stroescu.
Material realizat de Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea