ÎCCJ a decis: procesul lui Constantin Nicolescu se va rejudeca!

# Nici achitat, nici trimis în închisoare, dar marginalizat de propriul partid. După seria de lovituri primite în ultima lună, consecinţe ale faptului că  ÎCCJ l-a găsit în conflict de interese, Constantin Nicolescu  a primit  un răgaz din partea aceleiaşi instanţe, într-un alt proces care l-ar putea trimite în închisoare. Dosarul în care fostul preşedinte al CJ Argeş este acuzat de Direcția Națională Anticorupție că ar fi accesat ilegal bani europeni pentru reabilitarea a patru unități școlare din județ și că ar fi luat mită de la omul de afaceri Cornel Penescu se întoarce la Curtea de Apel Bucureşti.

Constantin Nicolescu a fost trimis în judecată pe 18 mai 2011, de procurorii DNA, care îl acuzau că a accesat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false, DNA susţinând  că cele patru unități școlare (din municipiile Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel și din comuna Budeasa) nu ar fi fost afectate și că, prin urmare, banii ar fi fost luați în mod nejustificat.
În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC PIC SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa din judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.
Înalta Curte de Casație și Justiție  a judecat vineri recursul pe care fostul preşedinte al CJ Argeş l-a formulat la sentinţa pronunţată în noiembrie 2013 de Curtea de Apel București prin care Nicolescu primea 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare şi a decis rejudecarea procesului  (la instanța care l-a condamnat, respectiv Curtea de Apel București).

O săptămână grea pentru Constantin Nicolescu

Şi nu doar aşteptarea sentinţei  ÎCCJ  l-a ţinut tensionat pe Constantin Nicolescu săptămâna trecută. Vizita lui Ponta, cea care a pus la punct lucrurile în PSD  Argeş, s-a încheiat cu un gest previzibil din partea fostului preşedinte al CJ Argeş. Constantin Niclescu a demisionat vineri şi de la şefia PSD Argeş, după ce în urmă cu o lună, pe 24 februarie, se autosuspendase de la conducerea filialei Argeş a Partidului Social Democrat, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi  de Casație și Justiție care, în procesul cu ANI,  l-a găsit în conflict de interese.
La scurt timp după autosuspendarea lui Nicolescu, preşedintele interimar al PSD Argeş, Tudor Pendiuc, anunţa că ar fi vorba de o suspendare de numai două-trei luni. Iată însă că, sub presiunea premierului, Nicolescu a decis să-şi dea demisia pentru a lăsa cale liberă alegerii viitorului preşedinte al filialei, aşa cum, în urmă cu două săptămâni, cel mai probabil sub aceleaşi presiuni, a făcut şi cu funcţia de preşedinte al CJ Argeş, funcţie din care fusese  revocat, în februarie, printr-un ordin al prefectului Cristian Soare. Interesant este că Nicolescu tocmai contestase în contencios administrativ respectivul ordin, când şi-a semnat demisia de la preşedinţia Consiliului Judeţean.
Amintim că pentru demisia din funcţia de preşedinte al CJ Argeş, Nicolescu a  invocat probleme de sănătate, dar a ţinut să precizeze că  gestul său este şi un semnal necesar reinstaurării pe făgaşul normal a modului de exercitare a atribuţiilor  încredinţate instituţiilor cu competenţe administrative la nivel local, punctând încă o dată poziţia sa,  potrivit căreia,  ordinul  privind încetare de drept a mandatului său ar încălca flagrant normele juridice care reglementează conflictul de interese.
Respectiva decizie a venit însă pe fondul anunţului făcut de Victor Ponta, potrivit căruia, pe 25 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, se va vota şi pentru locurile de primari şi de şefi de consilii judeţene rămase vacante din diferite motive. Dacă  Nicolescu nu ar fi demisionat, în Argeş alegerile anticipate pentru şefia CJ nu ar fi putut fi gândite pentru luna mai, ci pentru mult mai târziu, după încheierea procesului în contencios administrativ şi numai dacă instanţa ar fi anulat ordinul prefectului Soare.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea