Companiile chineze sunt dispuse să facă investiţii de 500 de milioane de euro la Oltchim şi Arpechim

Reprezentanţii companiilor Baota Petrochemical Group - Junlun Petroleum din China s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Piteşti, cu reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Piteşti,  şi imediat după, cu autorităţile judeţului Vâlcea. Vizita delegaţiei chineze în Argeş a avut legătură cu Petrochimia Arpechim, interesul chinezilor pentru discuţii cu autorităţile judeţene fiind cu atât mai mare cu cât, la sfârşitul acestei luni, expiră termenul stabilit pentru depunerea ofertelor de participare la privatizarea Oltchim (Petrochimia Arpechim  urmând să  fie cumpărată la pachet cu Oltchim). Pe parcursul vizitei în Argeş şi Vâlcea, delegaţia a fost însoţită de ministrul delegat al Ambasadei României în Republica Populară Chineză şi de conducerea S.C Oltchim S.A. şi administratorul judiciar al acesteia. Reprezentanţii companiilor chineze au dorit să aibă o întâlnire cu autorităţile publice locale din judeţul Argeş,  în contextul interesului pe care acestea îl manifestă legat de privatizarea S.C. Oltchim S.A. Deşi n-au invitat presa la discuţii, autorităţile administraţiei publice locale au ţinut să comunice că şi-au arătat deschiderea pe care o  acordă investiţiilor străine în general,  companiilor interesate de preluarea S.C. Oltchim S.A - Divizia petrochimică Bradu, în special.

Pregătiţi pentru investiţii de sute de milioane de euro în Oltchim şi Arpechim

Chinezii şi-au făcut mai clar cunoscute intenţiile abia când au ajuns la Vâlcea unde, în faţa autorităţilor judeţene, si-au exprimat interesul pentru zona chimiei  şi, în special pentru Oltchim, dar şi  pentru cumpărarea Arpechim, argumentând că  cel mai mare profit al Oltchim (combinat care a mers pe plus până în 2008)  a fost în perioada când  a funcţionat rafinăria.
Potrivit liderilor sindicali ai combinatului vâlcean, chinezii sunt pregătiţi să investească sute de milioane de euro în Oltchim şi Arpechim.   “Din informaţiile pe care le am eu, companiile chineze sunt dispuse să facă investiţii de 500 de milioane de euro. Faptul că finanţează, în Ungaria, un combinat identic cu Oltchimul ne spune că au destulă experienţă în acest domeniu. Eu cred într-o privatizare a combinatului din Râmnicu Vâlcea, cred că pe 28 martie vom avea maxim două oferte angajante: una a chinezilor, cealaltă a ungurilor de la Moll”, a declarat  liderul sindical de Oltchim, Corneliu Cernev.

Premierul Victor Ponta: “Suntem în negocieri foarte avansate cu cei de la OMV pentru a prelua rafinăria de la Arpechim”

Legat de privatizarea Oltchim, primul ministru al Guvernului României a precitzat, joi, la Piteşti, că statul român este în negocieri avansate pentru preluarea rafinăriei de la Arpechim de la OMV, ţinând să precizeze că intenţia Guvernului este de a privatiza Oltchim împreună cu rafinăria.
„Suntem în negocieri foarte avansate cu cei de la OMV pentru a prelua rafinăria de la Arpechim, astfel încât, când vom privatiza Oltchim, să fie preluată şi rafinăria. Constantin Niţă este cel care are mandat pentru negocieri, ştiu că sunt într-o fază foarte avansată“, a afirmat Ponta.  Amintim că privatizarea Oltchim este stabilită pentru pe 28 martie. C. S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea