Primarii argeșeni, învăţaţi cum să prevină intrarea în conflict de interese

# Tudor Pendiuc, mesager pentru recomandările Comisiei Europene. Preşedintele interimar al  PSD  Argeş, Tudor Pendiuc şi, totodată, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, pune la dispoziţia primarilor interesaţi recomandările primite de la Bruxelles  pe linia evitării conflictelor de interese, în condiţiile în care Comisia Europeană pare să aibă îngrijorări cu privire la managementul fondurilor europene.
Primarii, viceprimarii sau consilierii locali pot consulta documentul  transmis de Directoratul Regional  şi de Politică Urbană al Comisiei Europene  preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, în care CE  îşi exprimă unele îngrijorări privind conflictele de interese  tot mai des semnalate, în contextul în care  aplicarea unei proceduri de prevenire a conflictelor de interese nu este limitată la proiectele cu finanţare europeană.  Oficialii de la  Bruxelles insistă pe faptul că oportunitatea  certificării în cadrul proiectelor program ale UE, care au fost finanţate la început doar din fonduri naţionale,  nu ar trebui pusă în pericol de către incompatibilităţi şi inconsistenţe procedurale.
“Aş dori să vă aduc aminte despre discuţia pe care am avut-o despre regulile de incompatibilitate pentru aleşii locali în cazul în care aceştia se află în asociaţiile de dezvoltare intercomunitare (ADI) şi întreprinderile publice locale. ADI au fost create în multe locuri, cu privire la managerierea utilităţilor publice care nu pot fi conduse eficient la nivel municipal (comunal), fie că vorbim de sectorul apă, gunoi (unde este organizat la nivel de consiliu judeţean) sau pentru proiecte urbane, incluzând transportul urban. Scopul este de a netezi şi a eficientiza procesul de luare a deciziei într-un singur organism de luare a deciziilor competente şi fireşti: municipalităţi sau consilii judeţene, reprezentate de către primari şi preşedinţi de consilii. Participarea activă a acestor oficiali este crucială pentru a asigura aprobarea integrală şi eficacitatea deciziilor luate de către ADI în domeniul lor de competenţă. În unele sectoare, ADI pot delega unor operatori publici managementul utilităţilor publice sub supervizarea lor. Aceste întreprinderi publice sunt conduse de condiţii impuse, aparţinând în totalitate membrilor ADI  care îşşi desfăşoară activitatea în ariile geografice corespondente, fără posibilitatea de a fi în competiţie cu alte pieţe. Contractele de delegare sunt, în consecinţă, semnate între ADI şi operatorii publici, prima acţionând ca o autoritate contractantă. În această privinţa, nu este neobişnuit ca unii aleşi locali, ca membri ai ADI, să fie, de asemenea, membri ai organului de conducere al operatorului public. În ambele cazuri, că este vorba de membri ai ADI sau membri ai organului de conducere, aleşii locali reprezintă interesele autorităţilor locale  şi nu acţionează în interesul lor propriu.” se precizează în documentul amintit.
În recomandările venite de la Bruxelles se mai arată că  pentru îndeplinirea obligaţiilor, operatorii pot să externalizeze mai multe sarcini (servicii) prin proceduri de licitaţii, condiţia fiind ca acestea din urmă să fie monitorizate adecvat pentru a detecta şi preveni orice posibilă situaţie de conflicte de interese.
“Eu le pot pune oricând la dispoziţie primarilor interesaţi aceste recomandări ale Directoratul Regional  şi de Politică Urbană al Comisiei Europene,  transmise Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate”, anunţă Tudor Pendiuc. În acelaşi document la care face referire preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România se mai arată că  aranjamentele instituţionale  urmează să se dezvolte, cel mai probabil,  în viitorul apropiat, cu extinderea măsurilor şi proiectelor, astfel încât “este critică asigurarea faptului că acest proces să nu fie împiedicat de dispoziţii legale care ar putea guverna regulile de incompatibilitate sau de prevenire a conflictelor de interese.” C.S.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea