Proiectul european pentru dezvoltarea resurselor umane în zonele rurale din nordul judeţului a ajuns la final

# Comuna Valea Iaşului a fost gazda acestui proiect. Eforturile autorităţii locale din comuna Valea Iaşului pentru sprijinirea cetăţenilor în găsirea unui loc de muncă se amplifică. După ce, în anul 2012, comuna Valea Iaşului a fost beneficiara unui proiect european ce a constat în revigorarea meşteşugurilor tradiţionale prin desfăşurarea de cursuri, la care au participat circa 100 de cetăţeni, pentru prelucrarea ceramicii, picturii pe sticlă, tâmplărie decorativă şi împletituri din răchită, acum s-a încheiat un alt proiect european ce urmăreşte acelaşi lucru, şi anume diversificarea activităţilor cetăţenilor din zonă.
Este vorba de un proiect european, care prin Asociaţia Comunelor din România  au fost accesate fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane în zonele rurale. Acest proiect s-a adresat, cu precădere, cetăţenilor din mediul rural care sunt în căutarea unui loc de muncă. Pentru acest proiect care s-a desfăşurat la nivel naţional prin Asociaţia Comunelor din România, în judeţul Argeş s-au constituit mai multe microregiuni, printre care una şi la Valea Iaşului ce a cuprins 12–13 localităţi aflate în jurul municipiului Curtea de Argeş. Acum, la finalul acestui proiect, care s-a desfăşurat pe o perioadă de un an de zile, s-a creionat un ghid al antreprenorului rural, ghid ce va fi folosit pentru a îndruma pe cei identificaţi fără loc de muncă în a deveni mici antreprenori. Pe lângă acest ghid al antreprenorului rural, s-a mai realizat, de-a lungul acestei perioade, şi un catalog ce cuprinde idei de afaceri pentru locuitorii din zonele respective.
,,Din păcate, trebuie să spun şi acest lucru, oamenii au uitat să muncească. Cei care caută locuri de muncă vor să fie numai la birou, dacă se poate, iar acest lucru este şi opţiunea anumitor părinţi, motivând că au investit în studiile copiilor şi acum să se ducă pe şantier... Locuri de muncă se mai găsesc. Nici nu trebuie să vină la primar, că poate găsi un loc de muncă la un magazin de materiale de construcţii, poate găsi un loc de muncă pe un şantier. Noi, în momentul de faţă, avem în comună cinci firme care lucrează la construcţia celor două grădiniţe, la dispensarul uman, la reabilitarea Căminului Cultural din Mustăţeşti, la reabilitarea Căminului Cultural din Valea Iaşului şi alta care lucrează la asfaltarea drumului DC 250. Aşadar, sunt cinci firme care au şantiere pe teritoriul comunei Valea Iaşului.
Această acţiune vine în continuarea proiectului din 2012 ce a cuprins 100 de cetăţeni, care au fost pregătiţi în patru meseri: prelucrarea ceramicii, pictură pe sticlă, tâmplărie decorativă şi împletituri din răchită. În 2012 tot prin fonduri europene s-au organizat aceste cursuri amintite cu scopul de revigorare a meşteşugurilor tradiţionale în zonele rurale”, ne-a spus primarul comunei Valea Iaşului, Nicolae Barbu.
Lucian GHERGUŞ

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea