Apa, o resursă importantă pentru Dacia şi pentru Oraşul Mioveni

Una dintre particularităţile Automobile Dacia, faţă de celelalte uzine din grupul Renault, este aceea că asigură producţia şi distribuţia apei potabile, atât pentru platforma industrială Dacia, unde lucrează 14.000 salariaţi, cât şi pentru oraşul Mioveni (36.000 de locuitori).
Apa brută captată din Râul Târgului este adusă la staţia de potabilizare prin două conducte cu o lungime de aproximativ  4,5 km şi apoi este tratată cu coagulanţi, într-un bazin de omogenizare. Urmează apoi trecerea acesteia prin patru decantoare radiale, staţia funcţionând la un volum zilnic de aproximativ 10.000 mc/zi. Ulterior, apa decantată este filtrată într-o staţie cu cinci filtre rapide ce conţin nisip cuarţos şi este dezinfectată cu clor. Apa potabilă astfel produsă este pompată din bazinele tampon 2 x 500 mc către rezervoarele de stocaj cu capacitatea de 20.000 mc. De aici este distribuită gravitaţional către consumatori (platforma industrială şi oraşul Mioveni).
În urmă cu zece ani, Dacia a început un program amplu de investiţii  (de peste 7,5 milioane de euro) în aparatură de laborator, stație de stocare și distribuție clor gazos, modernizarea instalației de dozare reactivi cu un nou post de preparare și dozare polimer,  modernizarea stației de pompare și a filtrelor. Investițiile au continuat în cursul anilor 2012 - 2013 pentru modernizarea filtrelor pentru apă potabilă, diagnosticarea rețelelor de canalizare cu ajutorul camerei, realizarea unei stații biologice pentru tratarea apelor reziduale în departamentul Vopsitorie.
Pe lângă apa potabilă, apa reziduală care este folosită în activitatea de fabricație a mașinilor este tratată cu ajutorul unor instalații complet modernizate. Astfel, au fost create centrale de filtrare pentru tratarea lichidelor de uzinaj, o stație fizico-chimică pentru apele reziduale din departamentul Vopsitorie, evaporatoare pentru tratarea emulsiilor și o instalație de ultrafiltrare a lichidelor de uzinaj. Apa purificată este refolosită, uleiurile uzate sunt separate și trimise spre valorificare prin ardere.
Investițiile realizate din 2000 până în prezent în procesul de tratare a apei reziduale sunt în valoare de 8,6 milioane de euro. Pe platformă există și un laborator care monitorizează calitatea apei brute, a apei potabilizate și a apei evacuate.
De asemenea, investițiile realizate pe platformă au dus la scăderea consumului de apă/vehicul produs cu - 87,41% în ultimii șapte ani.
Dacia investește continuu pentru a reduce semnificativ efectele pe care activitățile industriale le au asupra mediului, precum și emisiile de gaze cu efect de seră, având ca obiective revalorificarea resurselor și creșterea calității vieții.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea