Se întâmplă sub ochii autorităților!!! Exploatările forestiere de la Rucăr pun în pericol un întreg sat

# Un versant a început s-o ia la vale după ce firma care l-a cumpărat a trecut la defrişări. SC Surven Star SRL a început tăierile  de copaci pe  terenul înstrăinat de Obştea Rucăr şi  Ocolul Silvic  Păpuşa Rucăr.  După ce firma  şi-a croit, într-o primă etapă,  un drum forestier, rucărenii care locuiesc la poalele muntelui  au constat primele alunecări de teren  şi au sesizat Garda de mediu, de teamă că  exploatarea lemului în zonă va face ca versantul să le înghită casele.
Versantul ce a aparţinut Obştei Rucăr şi Ocolului Silvic Rucăr Păpuşa se întinde pe doi kilometri lungime.  Relieful este unul abrupt, iar localnicii au motive reale de îngrijorare, mai ales că de-a lungul drumului forestier ce străbate muntele se şi văd primele alunecări de teren. Trecerea versantului în proprietatea SC Surven Star n-a fost privită cu ochi buni de rucăreni, mai ales când au înţeles că terenul a fost achiziţionat pentru exploatări forestiere, motiv pentru care au sesizat Comisariatele General şi Judeţean ale Gărzii de Mediu, care au întreprins  controale la operatorul economic pe care l-au găsit în ilegalitate.  Comisarii au constatat  efectele exploatărilor forestiere efectuate pe versant - 694 mc de masă lemnoasă extrasă– şi au aplicat amenzi, care însă nu par să-i sperie pe noii proprietari ai terenului.

Amenzi de aproape 70.000 de lei

“Pentru desfăşurarea activităţii de exploatare forestieră  fără a deţine autorizaţie de mediu, SC Surven Star Top Rucăr SRL a fost  sancţionată contravenţional  cu amendă în valoare de 60.000 lei, iar pentru depozitarea de  material lemons  în albia şi pe malul pârâului Stăneicii, cu amendă în valoare de 8000 de lei.”, se arată în răspunsul oficial al Comisariatului  Judeţean Argeş, transmis  spre ştiinţa Ocolului Silvic Păpuşa Rucăr.
Pe lângă amenzi, operatorului  economic i-a fost interzisă desfăşuararea oricăror activităţi de exploatare forestieră fără obţinerea unor autorizaţii.
În plus, i s-a pus în vedere ridicarea buştenilor  depozitaţi pe albia pârâului Valea Stăneicii, iar în zonă a fost interzisă circulaţia autovehiculelor de orice tip şi depozitarea buştenilor în albia minoră a   râurilor şi pârâurilor  din zona de munte.

Cei care locuiesc la poalele muntelui se tem pentru siguranţa  lor.

“Au făcut deja drum forestier, iar de o parte şi de alta a acestuia, se vede clar că terenul nu mai e stabil, iar dacă  exploatările vor continua,  versantul o va lua la vale si ne va înghiţi casele. În primul rând, râul va fi colmatat,  îşi va schimba cursul şi ne va lua cu case! A mea e printre primele expuse.  Pericolul e uriaş, mai ales că e primavară şi  vin puhoaiele, dar proprietarilor terenului nu pare să le pese. Zilele trecute ne-au spus că vor continua tăierile şi cred că o vor face, mai ales că  lemnul de acolo valorează câteva miliarde de lei, iar miza asta a fost: defrişarea! Nici primele tăieri nu s-au făcut cu autorizaţie, aşa că ne aşteptăm la orice”, spune Florian Berdilă, localnic.
Temerile oamenilor sunt legate şi de înstrăinarea  viitoare a altor suprafeţe aparţinând obştei, de data aceasta către un  cetăţean german,  cum umblă vestea prin localitate.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea