La Obștea moșnenilor arefeni votează mai puțin de 10% din membri?!

# Adunare Generală pentru armonizarea statutului obștii în raport cu legislația în vigoare. Vot istoric, cu decizii luate cu scor de 100%, la ultima Adunare Generală a Obștii moșnenilor arefeni. Se pare că lucrurile intră pe un făgaș nomal, de înțelegere. Numai că… votanții au fost exagerat de puțini. La ședință s-au prezentat numai 140 de persoane din peste 1000 de membri, aceștia deținând maxim 250 hectare de pădure din totalul de 4500 hectare deținut de obște.
S-au luat decizii care țin de armonizarea statutului în raport cu legislația în vigoare, s-au aprobat cheltuielile aferente anului trecut. În exercițiul 2013, s-au cheltuit 3,4 miliarde lei vechi cu salarii și carburant. Sumă destul de piperată, susțin unii membri ai obștii. De asemenea, este interesant faptul că, în 2014, cifra de afaceri a obștii va crește cu circa 2 miliarde lei vechi, însă se previzionează o scădere a dividendelor. Ciudat, nu?
Moșnenii cu suprafețe mari sunt și ei nemulțumiți de faptul că, prin statut, aceștia au tot un singur vot, la fel ca și cei care dețin numai câteva mii de metri de pădure. Într-adevăr, nu prea este echitabil ca o persoană ce deține zeci de hectare de pădure să aibă aceeași putere cu alta ce deține câțiva copaci. Interesele pot fi destul de diferite, pentru că, cel cu suprafață mare poate fi interesat de investiții, de creșterea valorii pădurii sale prin lucrări de igienizare, de crearea de drumuri forestiere. Cel cu puțină pădure, în principiu, este interesat de profit. De asemenea, cei cu suprafețe mici sunt mult mai ușor de influențat, ceea ce poate duce la rezultate cel puțin ciudate în cazurile de vot. Astfel, câțiva mici proprietari pot decide soarta pentru toți, chiar dacă în sală participă și proprietarii mari.
Adrian Bostan, șeful obștii, a mai prezentat două oferte venite de la ocoale silvice private, oferte mai avantajoase din punct de vedere financiar, existând posibilitatea ca, în viitor, pădurile moșnenilor arefeni să fie transferate la unul dintre acestea.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea