Până la o eventuală trimitere în judecată, soacra lui Daniel Constantin rămâne la Finanţe

# Directorul AJFP Argeş,  Petre Cojocaru (foto): “Doamna e majoră, vaccinată, cu o experienţă de 20 de ani în finanţe, ştia cu ce se mănâncă activitatea de control fiscal”. Deşi cercetată pentru luare de mită şi fals intelectual în formă continuată, Maria Pop - soacra lui Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi preşedinte al Partidului Conservator -continuă să-şi desfăşoare activitatea de consilier superior în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş.  Într-un interviu acordat ziarului nostru, directorul AJFP Argeş, Petre Cojocaru îşi exprimă, în nume propriu, părerea despre faptele de care este acuzată Maria Pop. 
Maria Pop este consilier superior în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş şi lucrează în această instituţie din 1993. Până în 1997,  a lucrat la serviciul Trezorerie, iar din ‘97 a trecut la Inspecţie Fiscală. 
“Până la acest incident nu ne-au fost semnalate niciun fel de  probleme în legătură cu doamna Maria Pop, nici de natură profesională, nici de natură personală. De când este angajata Finanţelor,  nu au existat nici un fel de reclamaţii la adresa dumneaei, iar instituţia pe care o  reprezint nu i-a aplicat vreo sancţiune. Noi am fost solicitaţi să dăm informaţii despre situaţia cercetată de DNA  în urmă cu o lună, însă faptele de care dumneaei este acuzată se referă la perioada august 2013 şi, dacă vreţi o părere personală,  aceea era o perioadă de schimbări. La 1 august 2013  începuse procesul de reorganizare, stresul era foarte mare  pentru lucrătorii din finanţe, iar dacă ne luăm după faptele cercetate de DNA, cred că a fost vorba despre o nerespectare a paşilor  de executare a unui control.  Dacă dumneaei este sau nu vinovată, vom şti abia la finalul cercetărilor. Până atunci, rămâne angajatul nostru,  la această oră este la muncă, desfăşoară activitate pe teren,  iar o eventuală suspendare va opera abia dacă vom fi informaţi că dumneaei a fost trimisă în judecată. Personal, nu ştiu cât de implicată  este doamna sau colegul dumneaei (n.r. Ionel Cătălin Stoica - la data săvârşirii faptelor, inspector principal în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş). În astfel de situaţii, când este vorba despre o echipă, poţi să tragi ponoasele şi pentru celălalt , chiar dacă doar unul a călcat strâmb. Este o ipoteză, nu pot să mă pronunţ  până nu se lămuresc lucrurile.”,  a declarat , pentru Atitudine în Argeş,  directorul AJFP Argeş, Petre Cojocaru, care consideră că  dacă va fi  găsită vinovată, Mariana Pop va  trebui să răspundă  personal de faptele sale.
“Doamna are în jur de 50 de ani, e majoră, vaccinată, cu o experienţă în spate, 20 de ani în finanţe. Nu vorbim despre un angajat venit de pe băncile facultăţii care necesită, îndrumare, instruire , ca să putem spune că ar fi şi vina instituţiei. Faptul că lucrează la noi din 1993  presupune că ştie cu ce se mănâncă această activitate de control fiscal”, mai spune  Petre Cojocaru.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Maria Pop, la data săvârşirii faptelor consilier superior în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de: luare de mită şi fals intelectual în formă continuată (2 acte materiale), dar şi faţă de Ionel-Cătălin Stoica, la data săvârşirii faptelor inspector principal în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Argeş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de luare de mită,  als intelectual în formă continuată (3 acte materiale),  uz de fals, participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Amintim că, potrivit DNA, suspecţii Pop Maria şi Stoica Ionel – Cătălin, în cursul lunii august 2013, cu ocazia unui control fiscal efectuat la o persoană fizică autorizată, au primit suma de 500 lei pentru a nu dispune măsurile legale ce se impuneau, ca urmare a aspectelor constatate. Tot cu această ocazie, cei doi funcţionari au falsificat, prin atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, înscrisul oficial denumit Registrul Unic de Control ce aparţinea persoanei fizice autorizate.
Acţiunea de fals consta în menţionarea, în cuprinsul acestui registru, a faptului că activitatea de control a persoanei fizice autorizate s-ar fi efectuat în perioada 13.08.2013 – 15.08.2013. În realitate, această activitate s-a efectuat, integral, la data de 12.08.2013, la o altă adresă decât cea unde figura sediul persoanei fizice autorizate respective.
În plus,  la data de 19.08.2013, suspectul Stoica Ionel-Cătălin ar fi falsificat ordinul de deplasare(delegaţie), emis de A.J.F.P. Argeş, prin menţionarea, în cuprinsul acestui act, a faptului că, în perioada 19.08.2013 – 21.08.2013, s-a deplasat, cu autoturismul personal, la adresa persoanei fizice autorizate, pentru a efectua inspecţia fiscală, pentru ca, ulterior, să folosească acest înscris falsificat, în vederea decontării cheltuielilor de transport.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea