Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş: “Nu mi se pare normal ca salvamontiştii, pe un salariu derizoriu, să extragă victimele dintr-un mediu dificil, iar reprezentanţii celorlalte servicii să se uite, pe un salariu dublu”

Pentru creşterea gradului de reuşite, în cazul intervenţiilor Salvamont, în Argeş e nevoie de suplimentarea personalului (şi stimularea lui financiară), de o serie de dotări şi de unele măsuri care să condiţioneze reînnoirea licenţelor de emisie ale operatorilor de telefonie mobilă de construirea de noi relee în zonele montane. O spune şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, care lucrează la o strategie de dezvoltare a serviciului. Vestea îmbucurătoare este că Piteştiul va deveni centru regional SMURD, ceea ce va avea că rezultat, printre altele, creşterea calităţii intervenţiei de urgenţă în cazul accidentelor montane.
La ora actuală, Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş funcţionează, conform organigramei, cu trei salvatori montani angajaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi 44 salvatori voluntari. Pentru mărirea eficienţei la intervenţie, până şi administratorul care răspunde şi de Refugiul Cota 2000 a fost atestat să poată interveni şi, ca să îndulcim situaţia, cum directorul trebuie să fie şi el salvator montan am putea vorbi de un număr total al salvatorilor angajaţi de… cinci. O cifră insuficientă pentru asigurarea unei intervenţii operative într-o situaţie similară accidentului din Munţii Apuseni.
“Prima problema ce trebuie rezolvată este cea privind personalul, întrucât asigurăm cea mai întinsă, mai înaltă şi mai izolată zonă din ţară. Limitarea angajărilor ne creează mari probleme, în condiţiile în care un număr minim de salvatori montani angajaţi, necesari pentru o zona ca cea judeţului nostru, ar fi de doisprezece. “, spune şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

Salvează vieţi pe salarii de nimic

Un alt punct din strategia de dezvoltare la care lucrează conducerea serviciului Salvamont Argeş este cel referitor la nivelul salarial pentru salvatorul montan, la momentul de faţă, unul extrem de scăzut, cuantumul acestuia variind între 700 şi 1000 de lei lunar, în funcţie de grad. Potrivit lui Ion Sănduloiu, creşterea salariilor salvamontiştilor ar avea ca rezultat şi un interes ceva mai mare pentru tinerii care au aptitudinile necesare să fie recrutaţi în Salvamont, mai ales că tânăra generaţie manifestă o lipsa de interes pentru acest domeniu.
“Nu mi se pare normal ca la un accident montan , unde sunt alarmate mai multe servicii (ISU, Jandarmeria, Salvamont), salvamontiştii, pe un salariu derizoriu, să extragă victimele dintr-un mediu dificil, iar reprezentanţii celorlalte servicii să se uite, pe un salariu dublu. Cred că e bine ca un salvator montan să aibă măcar un salariu egal cu cel al unui jandarm montan sau al unui pompier”, mai spune Ion Sanduloiu.

Peste 1000 kmp din zona montană a judeţului sunt neacoperiţi de semnal GSM

Din nefericire, Argeşul are marea neşansa de a nu avea semnal GSM pe o suprafaţă de peste 1200 kmp, un aspect specific nu doar Argeşului, ci unei zone mari a Carpaţilor Meridionali, care prin masivitatea lor şi lipsa aşezărilor umane permanente, nu suscită interesul operatorilor de telefonie mobilă.
“În ultimii ani, situaţia s-a mai ameliorat, prin instalarea unui releu la Cota 2000 şi a altuia în Podeanu, care împreună asigură cu semnal tronsonul superior al Transfăgărăşanului şi muchiile muntoase adiacente. Din păcate, în restul zonei nu există nici cea mai mică urmă de semnal. Noi am trimis în repetate rânduri adrese către Orange şi Vodafone pentru a instala relee suplimentare şi în zone izolate, dar nu am primit răspuns niciodată. Poate că o iniţiativă legislativă care să condiţioneze reînnoirea licenţelor de emisie de construirea de noi relee în zonele montane, ar putea rezolva această problemă.” mai spune Ion Sănduloiu.
Salvamont Argeş are în vedere şi o soluţie imediată: instalarea, împreună cu ISU Argeş, a două repetoare radio, unul în vârful Ghițu (cu alimentare solară sau generator automat) şi altul la Cota 2000 (cu alimentarea din reţeaua refugiului), ceea ce ar facilita comunicaţiile radio pe aproape toată zona neacoperită GSM.
“Ar mai fi nevoie de telefoane mobile cu recepţie prin satelit (unul la directorul instituţiei şi câte unul la fiecare şef de formaţie), care să fie folosite doar în cazul acţiunilor, pentru asigurarea fluxului de informaţii necesar într-o acţiune de salvare. În cazul intervenţiilor comune Salvamont-ISU-Jandarmerie, este imperios necesar că aceste structuri să aibă o frecvenţa comună sau staţii Tetra, capabile să translateze frecventele. “, mai spune şeful Salvamont Argeş care adaugă că ar mai fi necesară şi includerea pe indexul de alarmare al Serviciului de Urgenţă 112, a Salvamontului, atunci când este în cauza un accident montan.
“La unele accidente montane au fost situaţii în care doar jandarmii au fost alarmaţi, iar după zece-douăsprezece ore s-a cerut ajutorul Salvamontului, pe motiv că jandarmii montani nu au nici pregătirea tehnică montană necesară şi nici nu cunosc zona precum salvatorii montani. Din fericire, aceste situaţii s-au petrecut vara şi victimele n-au fost expuse riscului hipotermic”, argumentează Ion Sănduloiu.

Instruiţi în calificarea de paramedic

În curând, Piteştiul va deveni Centru Regional SMURD şi, deja, în rândul salvamontiştilor argeşeni au început instruirile în calificarea de paramedic SMURD, cursurile fiind organizate în centrul ISU Argeş.
“Faptul că Piteştiul va deveni Centru Regional SMURD nu poate avea ca rezultat decât creşterea calităţii intervenţiei de urgenţă în domeniul nostru, anume accidentul montan. Aceasta ar presupune ca, pe lângă existenţa personalului medical şi a facilităţilor specifice situaţiilor de urgenţă, să existe şi un elicopter alocat zonei noastre “, explică şeful Salvamont Argeş.
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea