Hărțile de hazard, avizate în cadrul ședinței Comitetului de Bazin

Administrația  Bazinală de Apă Argeș-Vedea a organizat  ședința Comitetului de Bazin, având ca temă celebrarea Zilei Mondiale a Apei. Au participat reprezentanții Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerului Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, ai prefecturilor, primăriilor, consiliilor judeţene, ONG-uri şi agenţilor economici din bazinul hidrografic Argeș- Vedea. În cadrul ședinței au fost avizate ultimele hărți de hazard la inundații realizate în cadrul proiectului “Plan pentru Prevenirea, Protecția și Diminuarea Efectelor Inundațiilor”. Pe baza hărților de hazard la inundații și a unor protocoale încheiate între Consiliile Județene și AN Apele Române  vor fi realizate hărțile de risc la inundații, acestea urmând a fi predate către Comisia Europeană până la data de 31 decembrie 2014. Având în vedere că sunt documente de interes general, atât hărțile de hazard cât și cele de risc vor fi publicate pe site-ul Administrației Naționale Apele Române -  www.rowater.ro. Arhitectul șef al județului Argeș, Ileana Oprescu a propus ca hărțile de hazar și de risc să fie introduse în planurile de urbanism ale localităților.
Tot în cadul întâlnirii, reprezentanții Administrației  Bazinale de Apă Argeș-Vedea au prezentat documentul ,,Probleme importante de gospodărirea apelor identificate la nivelul bazinului hidrografic Argeș-Vedea”.  Acest document este necesar pentru pregătirea și realizarea celui de-al doilea plan de management ale bazinului hidrografic Argeș- Vedea, plan care va acoperi cele mai importante probleme privind gospodărirea apelor, inclusiv stabilirea programelor de măsuri pentru reducerea poluării apelor pentru următorii șase ani. Principalele probleme de gospodarirea apelor identificate sunt: poluarea cu substanțe organice, poluarea cu nutrienți, poluarea cu substanțe periculoase și alterările hidromorfologice.  O cauză semnificativă a poluării apei sunt emisiile de ape uzate, insuficient epurate sau neepurate provenite de la aglomerari umane, cât și sursele industriale și agricole. Planul de management bazinal propune măsuri pentru asigurarea surselor de apă și pentru atingerea “stării bune” de calitate a apelor în vederea utilizării durabile. Acesta urmeză a fi finalizat până în decembrie 2015.
“Am supus atenției participanților la ședința Comitetului de Bazin aceste doua teme, deoarece documentele pe care le relizăm sunt de o mare importanță atât pentru noi cât și pentru autorități și administrația publică. Hărțile de hazard și cele de risc oferă informații exacte cu ajutorul cărora pot fi gestionate mult mai bine situațiile de urgență cauzate de inundații, iar Planul de managemnt bazinal este instrumentul pentru implementarea Directivei Cadru Apă pe care România trebuie să o respecte.” – Dumitru Ciobanu, director Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea