Ofertă șoc! Consultație detaliată și un detartraj gratuit pentru oricine, chiar și pentru cei care nu sunt clienții cabinetelor Dr. Costache!

# Dr. Ionuţ Costache: “Afecţiunile dentare pot determina boli ale organelor! VĂ INVIT LA O CONSULTAŢIE GRATUITĂ!” Clinica dentară “Dr. Costache” din Piteşti demarează, din luna aprilie, o campanie de consultaţii gratuite pentru pacienţii cu afecţiuni stomatologice.  Această campanie ne-a trezit interesul, motiv pentru care am stat de vorbă cu medicul Ionuţ Costache, pentru a afla în ce constă o consultaţie la cabinetul său şi de ce este bine s-o facem.  Precizăm că este vorba de o consultaţie foarte laborioasă, care pune în relaţie problemele stomatologice ale pacientului cu starea generală de sănătate a acestuia. În plus, pacienţii vor beneficia şi de un detartraj gratuit, la cabinetele din Piaţa Muntenia Nr. 1, Bd. Republicii, Bl. 3 I.R.T.A. şi Mioveni, Bd. Dacia, bl. S3, parter.  Iată ce a răspuns Ionuţ Costache întrebărilor noastre:
# Domnule doctor Ionuţ Costache, am văzut că aţi demarat o campanie de evaluare a stării de sănătate a persoanelor cu probleme stomatologice. Practic, din luna aprilie, executaţi câte o consultaţie detaliată gratuită şi un detartraj gratuit celor care vă intră în cabinet. Ce persupune această consultaţie?
- Un control stomatologic corect presupune ca noi, medicii, să strângem date inclusiv depre starea generală de sănătate a pacientului. Adică, să nu ne limităm strict la dinţi. Şi veţi vedea pentru ce este important acest aspect! Dacă pacientul are, de exemplu, boli infecţioase, afectiuni reumatice sau boli de plămâni - toate acestea pot cauza afecţiuni ale dinţilor. Sau, dimpotrivă, problemele dentare, dacă nu sunt tratate la timp, pot genera boli la nivelul organelor interne. Trebuie să ne obişnuit să privim organismul ca pe un întreg. O afecţiune netratată la timp, poate declanşa o altă afecţiune.
# Ne puteţi da exemple de boli care determină afecţiuni dentare?
- Dacă omul are, de exemplu, diabet, trebuie să se ştie că acest diabet poate cauza o paradontoză sau o gingivită. Sau o retracţie de os. Când apare paradontoza, apare şi o retracţie de os. Evident că asta este o agravare a problemelor dentare, iar tratamentul devine mult mai laborios. Sau este posibil ca pacientul să aibe hipertensiune şi atunci trebuie să ştii ce fel de anestezic i se potriveşte, iar condiţiile de lucru se schimbă. Încă un exemplu: dacă pacientul are o afecţiune a ficatului, acestuia nu i se va aplica un tratament laborios dintr-o dată, fiind posibil să deschizi o barieră de comunicare a bacteriilor în organism. Or, organismul este deja deficitar din punct de vedere imunologic şi automat se dezechilibrează. Tratamentul pacientului cu afecţiuni ale ficatului va fi, aşadar, etapizat, pentru ca organismul să-l suporte mai uşor.
# După ce depistaţi problemele de sănătate ale pacientului, care este pasul următor? 
- O dată depistate afecţiunile generale de sănătate ale pacientului, acesta va fi diagnosticat şi la nivel stomatologic, urmând să fie încadrat pe un anumit tip de tratament. Va începe cu o analiză a structurilor dentare: dinţi, os şi gingie. Contează foarte mult raportul dintre arcadele dentare: arcada superioară şi arcada inferioară. Dacă acest raport este defectuos, vor apărea malfuncţii la nivelul ţesuturilor care susţin dinţii, la nivelul osului, la nivelul articulaţiilor... Nu este foarte greu de înţeles: dinţii au rolul de a sfâşia mâncarea, iar măselele o tritulează, o zdrobesc. Dacă ai o structură dentară sănătoasă atât la nivel frontal, cât şi în zona laterală, se formează, prin masticaţie, un bol alimentar corect, fluid, care este pregătit pentru a ajunge în stomac. Dacă produci un bol alimentar insuficient mestecat din cauza problemelor dentare, vei produce automat mai mult suc gastric pentru a-l dizolva. Uite-aşa apar deficienţele de tranzit intestinal şi de digestie!
# În general, pacienţii nu se gândesc la toate aceste implicaţii. Ei intră într-un cabinet stomatologic, pentru o problemă punctuală a dinţilor!
- Este adevărat! Dar eu trebuie să le spun, ca medic, care sunt toate implicaţiile. Vorbeam despre ocluzia dentară… Dacă un raport de ocluzie, adică de închidere a dinţilor, este deficitar, apar malfuncţii. Presiunea dentară trebuie să se distribuie echilibrat pe toţi dinţii. Dacă îţi lipsesc doi, trei dinţi, automat ceilalţi dinţi suportă o presiune mult mai mare. Dinţii restanţi tind mereu să fie în contact unii cu alţii. Aşa se explică faptul că, atunci când îţi lipseşte un dinte de sus, cel de jos va căuta contactul cu un alt dinte şi, astfel, va migra, pentru ca, în procesul masticaţiei, să se formeze contactul maxim. Acest contact maxim se numeşte “interguspidare maximă”, în limbaj de specialitate.
# Când devine problematică pentru sănătate această înclinare a dinţilor?
- Dacă înclinarea dinţilor - această migrare de care vorbim - este mai mare de 30 de grade, deja apar nişte rapoarte deficitare de ocluzie şi o malfuncţie la nivelul rădăcinii. Presiunea se va transmite para-axial şi dintele se va mobiliza, afectând şi ceilalţi dinţi. Primul grad de afectare este retragerea osului alveolar. Automat se vor complica afecţiunile deja existente. De asta, pacienţii trebuie să ştie că, dacă se intervine la scurt timp de la extracţia unei măsele, efectuându-se fie un tratament, prin lucrare fixă, fie un tratament prin implant, toate problemele de mai sus vor fi evitate.
# Ajungem, aşadar, la întrebarea pe care şi-o pune aproape fiecare pacient, atunci când trebuie să ia o decizie: lucrare sau implant?
- Lucrarea fixă de care vorbim are un neajuns. Trebuie să strici alţi doi dinţi care pot fi buni. Implantul este cel mai bun pentru pacienţi. Îndată ce este extrasă o măsea sau un dinte, osul alveolar care a rămas liber, se retrage, nemaiavând stimulentul natural: rădăcina şi dintele. Dacă osul se retrage, va afecta şi dinţii vecini, pentru că îi denudează, aceştia aplecându-se, aşa cum am vorbit mai sus. Ca să peîntâmpinăm această situaţie, este neceasr fie un implant post-extracţional, adică după ce am extras dintele, ori, dacă nu, cât mai repede posibil.
# Nu este mai scump un implant dentar?
- În mod sigur nu! Dar, înainte de a explica de ce nu este mai scump, aş vrea să termin de trecut în revistă avantajele implantului. Avantajele sunt că dinţii vecini nu se vor mai apleca spre breşă, iar osul aveolar de unde a fost extras dintele nu se mai retrage. În plus, la nivel funcţional, readucem tot angrenajul dentar la o structură apropiată de cea naturală. Oamenii ar trebui să nu neglijeze aceste aspecte. Organismul uman este asemănător unui ceas: dacă se strică o rotiţă, aceasta va atrage alte daune. Poate părea scump să recurgi la un implant. Ei bine, costurile sunt aparent mai mari. Dacă recurgi la o lucrare protetică, în primul rând strici alţi dinţi, pe cel din spate şi pe cel din faţă. Umbli la ceva sănătos. Automat, dacă-i strici, trebuie să-i îmbraci. Deci, costul se triplează. Una este să faci un singur dinte, alta este să lucrezi pe trei dinţi. Încă un detaliu: osul dintre cei doi dinţi sănătoşi pe care pui lucrare protetică va continua să se retragă. Deci şi funcţional, este mai bine să faci un implant.
# Ce alte afecţiuni stomatologice mai urmăriţi în cazul acestei campanii de consultaţii gratuite?
- Controlul pe care-l facem urmăreşte şi aşa numitele carii punctiforme. Acele puncte de dimensiuni mici care apar pe dinţi şi care se pot lărgi în interiorul dintelui. Ele poate că nu sunt, deocamdată, dureroase, ci doar pot favoriza apariţia anumitor sensibilităţi. Oamenii nu vin la dentist când apar aceste sensibilităţi. Ei vin la durere. Noi, românii nu avem educaţia sanitară adecvată să venim la un control o dată la minim 6 luni. Şi nu avem nici disponibilitatea financiară să facem controale mai des. Oamenii vin în urgenţe sau vin la trratamente o dată acum, o dată peste câteva luni. Când vin la mine în cabinet, eu încerc să-i conving cât este de important să-şi rezolve problemele dentare. De ce? Fiindcă, în stomatologie, problemele dentare nu se vindecă. În cel mai bun caz, stagnează. Însă, dacă nici nu stagnează, avem de-a face cu o agravare a acestor probleme şi, în acel caz, şi schema de tratament este mai laborioasă şi, pe cale de consecinţă, mai scumpă.

PENTRU PROGRAMĂRI, SUNAŢI LA:
# 0248 222 667 (PENTRU PIAŢA MUNTENIA 1, LÂNGĂ FOSTA AGENŢIE DE TURISM)
# 0248 222 255 (PENTRU BD. REPUBLICII, BL. 3 IRTA, PARTER)
# 0348 731 861 (MIOVENI, BD. DACIA, BL. S3 PARTER)
interviu preluat din www.dezbaterea.ro

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea