De ce kitsch-ul este atrăgător?

Simplu!  Pentru că  este „frumos”, trivial, lacrimogen, linear, sclipitor şi cel mai adesea…ieftin.  Filoteia Pally, directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti - organizatorul unei mese rotunde cu tema “Kitsch-ul, estetica de compromis”, explică amănunţit cum ajung clişeele să ne invadeze vieţile.
Cel mai la îndemână exemplu în care kitschul bate, de departe, tot ce e autentic, este, poate, cel al târgurilor organizate în preajma Moşilor de Vară. Cu toţii ne amintim munţii de vase din plastic, aluminiu sau  melamină, inscripţionate, colorate şi sclipicioase care invadează pieţele judeţului, punând la colţ ulcioarele, străchinile de lut sau lingurile de lemn, lucrate manual. Din păcate, produsele autentice îşi mai găsesc locul doar pe la târgurile de profil organizate de muzee, căci  pentru consumul de masă, ele tind să devină doar nişte… ciudăţenii. Chiar meşterii populari recunosc cu amărăciune că kitschurile se vând mult mai bine decât produsele de artizanat, chiar dacă la sărbătorile noastre tradiţionale, firesc ar fi ca accentul să se pună pe lucrurile cu adevărat valoroase.
Obiectivul mesei rotunde, organizate săptămâna trecută la Goleşti, l-a reprezentat preocuparea instituţiei de a aduce în actualitate lumea valorilor estetice autentice, în antiteză cu arta subversivă, de masă, într-o societate românească în care simţul estetic nu este întotdeauna înnăscut,  dar, cu siguranţă, poate fi cultivat. Toate acestea în contextul în care Kitsch-ul,   pseudo – arta,  a devenit un fenomen de masă, revoluţia industrială ocupând un rol primordial în propagarea lui în societate, schimbând  percepţia despre literatură, muzică, artă, în general, făcându-le să pară mai accesibile şi mai…ieftine.
“În multe medii se pune întrebarea: De ce kitsch- ul  este atât de atrăgător? Răspunsul este simplu; pentru că este „frumos”, trivial, lacrimogen, linear, sclipitor şi cel mai adesea…ieftin.  Acest aspect al societăţii moderne devine cu atât mai periculos cu cât este lipsit de simţul măsurii şi are tendinţa de a simplifica arta până acolo încât devine un surogat schematic, de serie.  Kitsch-ul ne invadează sufletele, devenind tot mai mult un clişeu lipsit de substanţă, cu evidente tendinţe extravagante care denaturează logica proporţiilor. Există pentru că se cere, este înţeles şi imită prosperitatea într-o lume, de multe ori, frustrantă şi gri”, explică Filofteia Pally (foto). (C.S.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea