Omul de afaceri Marian Drăgușin are de recuperat 50 miliarde de lei vechi de la propria firmă, Vinalcool, acum în faliment!

# Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a pierdut procesul cu Vinalcool Argeş # AAAV revendica o creanţă de 60.000 de lei  de pe vremea FPS. Luna trecută, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, în calitate de creditor al SC Vinalcool Argeş, a formulat şi înaintat Tribunalului Comercial Argeş o contestaţie la tabelul definitiv al creditorilor, solicitând înscrierea în respectivul document a unei creanţe de 60.000 de lei, reprezentând fondul de restructurare acordat firmei argeşene în baza Legii 59/1991. Luna trecută,  administratorul special al Vinalcool,  Marian Drăguşin a convins instanţa că solicitarea AAAV este neîntemeiată. Interesul managerului Vinalcool este însă şi unul personal, Marian Drăguşin figurând el însuşi (nominal şi împreună cu firma sa SC DGM New Planet) în tabelul creditorilor Vinalcool.

 

Vinalcool  Argeş a beneficiat de  fondurile invocate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS),  succesoarea FPS, în baza a două convenţii semnate în 1995, când s-au acordat 30.000 de lei, respectiv în 1996, când a mai primit încă 30.000 lei. Sumele alocate n-au mai fost însă recuperate din dividendele suplimentare, întrucât, spun reprezentanţii AAAS,  în perioada 1995-1997, volumul dividendelor realizate a fost sub cel stabilit pentru anul de bază (1994). La momentele semnării celor două convenţii,  S.C. Vinalcool aparţinea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi era reprezentată legal de Dumitru Calu, manager al societăţii comerciale, şi Mioara Avramescu, director economic.
În 1998 însă, FPSA a cesionat către SIF Oltenia SA un număr de 3.076.086 acţiuni nominative, respectiv  40%  din capitalul social al societăţii (reprezentând întreg pachetul de acţiuni deţinut la această societate). Numai că prin actul de cesiune nu s-a reglementat situaţia recuperării fondului de restructurare, iar cesiunea către SIF a înlăturat posibilitatea recuperării fondului  prin includerea în preţul acţiunilor, la momentul privatizării societăţii.
AAAS a depus  o declaraţie de creanţă prin care a solicitat  înscrierea cu 60.000 de lei  în tabelul preliminar al creditorilor Vinalcool, însă, în urma verificărilor, administratorul judiciar al Vinalcool a decis neînscrierea AAAS în tabelul preliminar al creanţelor debitoarei. 
“Considerăm că, din eroare, lichidatorul judiciar nu a înscris  creanţa solicitată în tabelul creditorilor, fapt pentru care solicităm admiterea contestaţiei AAAS  şi înscrierea creanţei  deţinute (asupra debitoarei) cu rangul de creanţă bugetară”, se arată în contestaţia depusă de AAAS la Tribunalul Specializat Argeş.

Contestaţia a fost declarată neîntemeiată

Luna trecută, Tribunalul Comercial Argeş  a respins ca neîntemeiată  contestaţia  formulată de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, asta după ce administratorul special al Vinalcool Argeş, Marian Drăguşin a arătat  că “din modul în care AAAS a înţeles să-şi  valorifice creanţa -  direct în procedura insolvenţei şi după o perioadă relativ mare, rezultă fără echivoc că  aceasta nu a înţeles să-şi valorifice pretenţiile prin cel puţin una din modalităţille pe care le avea la dispoziţie:  1)  la momentul cesiunii acţiunilor către SIF Oltenia, respectiv recuperarea fondurilor de restructurare, prin includerea acestora în preţul total al acţiunilor sau prin  recuperarea din dividendele aferente perioadei 1996-2000,  sau 2) pe calea  dreptului comun , prin  formularea unei acţiuni judecătoreşti.“
Acelaşi punct de vedere l-a exprimat şi administratorul judiciar al Vinalcool, Micu Dumitru. AAAS are totuşi posibilitatea  să formuleze recurs la  decizia Tribunalului Comercial de respingere a contestaţiei formulate împotriva tabelului definitiv al creditorilor Vinalcool.

Marian Drăguşin apare in tabelul creditorilor cu 4,7 mil lei, aproape cât DGFP Argeş

Interesant este că administratorul special al Vinalcool, Marian Drăguşin, figurează el însuşi în tabelul creditorilor Vinalcool, cu 4.702.536,70 lei dintr-un total de creanţe chirografare (pe baza unor acte sub semnătură privată) de 6.776.723,45  lei.  Separat, firma sa  SC DGM New Planet apare în acelaşi tabel al creditorilor Vinalcool  cu alte 380.970,71  lei. Totalul creanţelor din tabelul creditorilor Vinalcool  este însă mult mai mare, de 14,3 milioane lei. Printre cei 21 de creditori se numără şi DGFP Argeş cu o creanţă bugetară de 5,75 milioane lei,  Primăria Piteşti, cu o creanţă bugetară de aproape 23 mii lei şi Piraeus Bank, cu o creanţă garantată de 1,76 milioane lei. 
Cristina Stancu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea