Șoc și groază, cu legea în brațe

# Ultimul IAS din România, aparținând statului, este condus încă de persoana care l-a băgat în faliment! Vă vine să credeți? Agropit SA Ștefănești, firmă în care Agenția Domeniilor Statului deține 99,98% din acțiuni, a intrat în faliment de anul trecut. Asta după ce a fost administrată defectuos în ultimii ani, acumulând datorii de circa 8 miliarde lei vechi. Ei bine, unul dintre foștii directori generali, sub conducerea căruia s-au adunat miliarde de lei vechi datorii, este acum… administrator special. Adică, alături de administratorul judiciar, conduce resturile fostului IAS pe ultimul drum. Și, important, se ocupă de ceea ce a lăsat în urmă mortul… Contactat de către redactorii ziarului, acesta ne-a promis documente incendiare, care dovedesc însă tocmai contrariul, și anume că sub conducerea sa s-au întâmplat numai lucruri bune. Promisiunea este  și cea a dezvăluirii vinovaților, cu trimiteri spre vârful conducerii județene a Partidului Conservator.

Serviciul Control și Antifraudă din cadrul Ministerului Agriculturii – concluzii dure, cu trimiteri penale

În primăvara anului 2012, lucrurile nu mergeau deloc bine pentru Agropit S.A., deși societatea încă mai lucra câteva sute de hectare de teren agricol. Controlul demarat de Serviciul Control și Antifraudă din Ministerul Agriculturii a dus la redactarea unui raport ce conține concluzii dure. În rândurile acestuia se regăsesc expresii precum: ”management defectuos în perioada 2009-2011”, ”risc iminent de intrare în insolvență”, ”tergiversarea întocmirii documentației” etc.
Primele suspiciuni de fraudă relevate de raport se referă la diferențe de ordinul zecilor de hectare între suprafețele declarate ca fiind cultivate și cele cultivate efectiv. Miza? Subvențiile de la APIA. Inspectorii corpului de control notează că au găsit înregistrări interne, spre exemplu, pentru o singură cultură, cea de mei, pentru o suprafață de numai 82 hectare, suprafața declarată ca fiind cultivată cu mei la APIA fiind de 157 hectare. Rezultă o diferență de 75 hectare pentru care organul de control trage concluzia că Agropit a indus în eroare APIA. Suspiciune cu trimiteri penale (fiind încă proaspete în memoria județului cazurile de fraudă cu fonduri APIA, cercetările lăsându-se cu arestări și procese răsunătoare)!
Raportul relevă și discrepanțe majore între producțiile medii agricole raportate la nivelul județului și producția înregistrată de Agropit. Spre exemplu, la producția de floarea soarelui, Agropit a declarat o producție medie  la hectar de 381 kg., în condițiile în care în județ s-au produs, în același an, 2200 kg/ha. Adică Agropit a produs numai 17,3% din media pe județ. Aceleași rezultate catastrofale s-a înregistrat și la cultura de porumb, 25,8% din cea raportată în județ. Management catastrofal sau furt de proporții?
”Considerăm că numai datorită managementului defectuos și lipsei de interes a directorului societății s-au înregistrat producții slabe, ceea ce denotă faptul că agricultura la această unitate se face după bunul plac.” – este concluzia trasă de inspectorii antifraudă din minister.
Cu privire la activitatea managerială, raportul de control relevă, din nou, aspecte interesante: ”La momentul preluării conducerii S.C. Agropit S.A. de către actualul Consiliu de Administrație, respectiv sfârșitul anului 2009, societatea a încheiat anul financiar mai sus menționat cu un profit de 21.019 lei.
Componența Consiliului de Administrație al S.C. Agropit S.A. Ștefănești:
- Șuvar Valentin – președinte al C.A. și director general societate
- Nicolae Constantin – membru
Însă, la data de 31.12.2011, S.C. Agropit S.A. înregistra datorii atât față de creditori bugetari cât și față de cei nebugetari de aproximativ 411.000 lei.”
Raportul relevă multe alte minuni, asupra cărora, din lipsă de spațiu, nevedem siliți să revenim.

Motrun – administrator judiciar, Șuvar – administrator special. Cum? Așa, legal

Ei bine, după lupte seculare care au durat… o toamnă, în noiembrie 2013 este pronunțat, la Tribunalul Comercial, falimentul Agropit. Petre Motrun primește sarcina de a se ocupa, în calitate de administrator judiciar, de înmormântarea Agropit Ștefănești. Pentru administratorul special, conform legii, a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor. Cum nimeni din partea ADS nu a fost prezent (trebuie menționat că ADS Argeș nu are personalitate juridică, așa încât Bucureștiul trebuia să ia decizia), conform Legii 85, administratorul a fost ales din rândul acționarilor prezenți. Și cum a fost prezent numai Valentin Șuvar, acționar cu 0,006% din total, acesta s-a propus și s-a… numit. Legal, cu toate acuzele corpului de control, cu toate scandalurile și tam-tamurile iscate în urmă. Vom reveni și asupra acestui capitol.
Încheiem aici, nu înainte de a promite reluarea subiectului, pentru că datoriile de peste 8 miliarde lei vechi se pare că pot fi puse și în sarcina câtorva lideri ai PC. Plus alte câteva minuni, cum ar fi dispariția mașinilor agricole ale societății, văzute, la un moment dat, în curtea încăpătoare – al dracu de încăpătoare – a unui șef pesedist. (S.V.)

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea